Uudenkaupunkin Museo
Museo

Uudenkaupungin historialliset museot avautuvat jälleen kesäksi

Uudenkaupungin kaupungin museo viettää tänä vuonna 125-vuotisjuhlaa. Museo perustettiin vuonna 1895. Nykyinen museotalo, tupakkatehtailija Fredrik Wahlbergin rakennuttama komea asuintalo Yliselläkadulla valmistui vuonna 1870, joten myös museotalolla on tänä vuonna 150-vuotisjuhla. Onneksi voimme viettää tätä tuplajuhlavuotta museoasiakkaiden kanssa, sillä Uudenkaupungin historialliset museot avautuvat kesäkaudeksi 2020.

Wahlbergin museotalo avautuu maanantaina 8.6.2020. Samaan aikaan avautuu myös museon tämän vuoden päänäyttely Talojen tarinoita. Näyttely paneutuu Uudenkaupungin keskusta-alueen kaupunkikuvan muutokseen. Näyttelyssä esitellään kymmenen rakennusta, joita ei enää ole olemassa. Yksittäisten talojen yksittäisistä tarinoita, kuten niiden asukkaita, käyttötarkoituksia ja nimityksiä. Mitä valmistettiin etumaisessa ja takimmaisessa brännissä? Miksi Kräkin taloa on aikaisemmin kutsuttu Ljungin tai Ljungmanin taloksi? Mikä talo toimi yhdyssiteenä Euroopan ja Venäjän välisessä lennätinliikenteessä? Miksi yleisen saunan yläkerrassa valmistettiin sukkia? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Wahlbergin talon vuoden 2020 monipuolinen päänäyttely.

Talojen tarinoita on esillä aina lokakuuhun saakka. Kesäaikana Wahlbergin museotalo on avoinna 8.6.-30.8. maanantaista perjantaihin 10-17 ja viikonloppuina 12-15. Kesäajan jälkeen museo on avoinna tiistaista perjantaihin 12-15. Kesäaikana museossa on tarjolla yleisöopastuksia pääsylipun hinnalla tiistaisin klo 10.30 ja torstaisin klo 15.30. Ryhmään otetaan vain 10 henkilöä.

Luotsimuseo ja Merimiehenkotimuseo avautuvat juhannuksen jälkeen. Museot ovat avoinna 22.6.-9.8. välisenä aikana päivittäin klo 12-15. Luotsimuseo löytyy Vallimäeltä, se on entinen Uudenkaupungin luotsiasema, jossa esitellään luotsien ammattia. Merimiehenkotimuseo Myllymäen länsilaidalla on taas vastapaino Wahlbergin porvariskodille. Se esittelee 1900-luvun alkupuolen merimiesperheen asumista.

Noudatamme museoissamme Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä aluehallintoviraston ohjeita ja suosituksia tämän poikkeusajan suhteen. Pyrimme takaamaan niin asiakkaiden kuin henkilökunnankin turvallisuuden muuttuneissa olosuhteissa. Ryhmävierailuiden koon olemme tämän kesän osalta rajanneet enintään kymmenen hengen suuruisiksi.

Tarkemmat tiedot museokohteista löydät täältä.