Suomi
Uudenkaupunkin Museo
Museo

Uudenkaupungin historiaa seinien ulkopuolella

Tänä aikana, kun eri palveluiden ovet ovat kiinni ja lähikontakteja tulee vältää, on hyvä muistaa, että tekemistä ja katsottavaa voi löytää monenlaisista kanavista. Uudenkaupungin museo on jo aikaisemminkin ja erityisesti nyt, tuottanut kaupungin kiehtovaan menneisyyteen liittyvää aineistoa verkkoon - ja nyt myös kadulle. Tästä listauksesta voit saada itsellesi vinkkejä aineistoihimme.

Alisenkadun näyteikkunanäyttelyWahlbergin museotalon viime vuoden näyttely Vähälapsena, joka kertoo lapsuuden historiasta 1800-1900-lukujen vaihteessa, on nyt osittain esillä Alisellakadulla. Ulkoilijat voivat hetkeksi pysähtyä (muistaen kuitenkin turvavälit) lukemaan näyttelytekstejä ja katselemaan kuvia. Osoitteessa Alinenkatu 24A on siis kahdeksassa ikkunassa tietoa uusikaupunkilaisen lapsen syntymästä, leikeistä, sairauksista, työnteosta jne. Ja tämä näyttely on täysin ilmainen!

Kaupunginlahden historiaa

Kaupunginlahden rannat ovat myös suosittua ulkoilualuetta. Talvellahan uudistetulle promenadille Sorvakon sillalta Pakkahuoneelle saatiin hienot tarinataulut. Kalarannaksikin kutsutulla alueella on merkittävä historia. Tätä historiaa tuodaan esille tässä rannan näyttelyssä. Esillä on kolme "laituria" vitriineineen, joissa kerrotaan tarinaa Uudellekaupungille merkittävien satamakaupunkien Tukholman, Lontoon ja Kööpenhaminan kautta. Tämän näyttelyn on toteuttanut Uudenkaupungin kaupunkisuunnittelu proefessori Mauno Vannaksen säätiön avustuksella.


 
Seinätön museo -mobiilioppaat

Kaupunginlahtea kiertäessä voi myös tutustua alueen menneisyyteen mobiilioppaan avulla. Museo on nimittäin laatinut kaikkiaan seitsemän erilaista mobiiliopastetta, joiden avulla voi tutustua historiaan vaikka kävelylenkin lomassa. Toki oppaita voi lueskella ihan kotisohvallakin niin kännykällä, tabletilla kuin tietokoneellakin. Oppaiden avulla voi tutustua vaikka Uudenkaupungin julkisiin veistoksiin, muistomerkkeihin ja muistolaattoihin. Yksi mobiilioppaista on laadittu suositun Kaupunginlahden kävelyreitin ympärille. Kaupunginlahtea kiertäessä voi kaikkiaan yhdeksässä pisteessä tutustua siihen, mitä paikalla aikaisemmin on ollut ja miltä siinä on näyttänyt. Kaikkiin Uudenkaupungin museon laatimiin mobiilioppaisiin pääsee tutustumaan osoitteessa https://tarinasoitin.fi/uudenkaupunginmuseo
Lisätietoa kaikista mobiilioppaistamme löytyy täältä.

Kaikkien uusin mobiiliopas kertoo Ruokolanjärven ympäristön historiasta. Milloin järveen laitettiin suihkulähde? Mikä ihmeen pränni ja pryki? Mikä on se keltainen monikulmainen rakennus Ylisenkadun päässä?  Näihinkin kaikkiin kysymyksiin saa vastauksen Ruokolanjärven mobiilioppaasta. Tämän oppaan tekstit ovat myös puhuttuina, joten voit vaikka juoksulenkin ohessa kuunnella oppaan tietoja. Ruokolanjärven mobiilioppaaseen pääset tästä linkistä.

 


Vanhat Uusikaupunki-valokuvat verkossa

Finna
Vanhoista Uusikaupunki-valokuvista pitävät löytävät käyttöönsä lukuisan määrän vanhoja uusikaupunki-kuvia. Parhaiten ja eniten niitä löytyy valtakunnallisesta Finna.fi -palvelusta. Palvelusta löytyy Suomen museoiden, arkistojen ja kirjastojen aineistoa. Uudenkaupungin museon valokuvia sieltä löytyy tällä hetkellä yli 2000. Kuvat saa vaikka ladattua sieltä palvelusta omaankin käyttöön. Palveluun löytää osoitteesta Finna.fi ja sieltä voi valita hakuehdoksi Uudenkaupungin museo. Suoraan Uudenkaupungin museon kokoelmiin pääset tästä linkistä.


 
Historypin

Olemme aikanaan vieneet joitakin kaupunkikuviamme Historypin-sivustolle. Ideana tällä sivustolla on se, että vanha kuva ja nykyaikainen Googlen katunäkymä ovat päällekäin, ja pystyt katsomaan vanhaa kuvaa ja vertaamaan, miltä se maisema nyt näyttää. Museon viemiin kuviin pääset tutustumaan tästä linkistä. Kun avaat kuvan, pääset kuvan yläreunassa olevasta palkista liu´uttamalla tutkimaan, miltä se vanhan kuvan näkymä ja maisema nyt näyttää. Kannattaa tutkia!Facebook

Uudenkaupungin museon Facebookiin on jo yli kymmenen vuoden ajan kerätty eri albumeihin vanhoja Uusikaupunki-kuvia. Nyt jakaminen on siirtynyt pääosin yllä esiteltyyn Finna-palveluun, mutta löydät Facebook-sivuiltamme jopa yli 3000 valokuvaa! Museon Facebook-sivuille pääset tästä linkistä.
 
Videot

Uudenkaupungin museo on nyt aloittanutvideoiden jakamisen museon omalla YouTube-kanavalla. Ensimmäisenä kanavalla julkaistiin helmikuussa museon ja kansalaisopiston yhdessä järjestämän luennon sisältöä. Uudenkaupungin vanhimmista valokuvaajista kertova luento on nyt nähtävissä vajaan tunnin mittaisena videotallenteena.  Videoon pääset suoraan tästä.


Samalla kanavalla julkaistaan myös sarja lyhyitä videoita teemalla ”Tarinoita Wahlbergin museosta”. Videoita on nyt julkaistu (27.4.) kaikkiaan neljä. Ne kertovat mm. uusikaupunkilaisesta merikapteeni Eskil Hellstenistä, taiteilija Arvid Liljelundista, merikapteeniperhe Widbergeistä sekä veistonopettaja Agda Blomista. Nämä löytyvät siis myös tuolta Uudenkaupungin museon YouTube-kanavalta.Muita aineistoja
 
Muita  ja muiden tuottamia Uudenkaupungin historiaan liittyviä aineistoja löytyy tutkittavaksi mm. näistä paikoista.

Uudenkaupungin karttapalvelun sivulle on kerätty paljon mielenkiintoista tietoa. Kun avaat kartan osoitteesta https://kartta.uki.fi
voit kartan valikosta valita katsottavaksi vaikka vanhoja ilmakuvia Uudenkaupungin alueelta. Kannattaa tutkia tätäkin.Uudenkaupungin kirjaston kotiseutukokoelmaa on myös osittain digitoitu. Uuttakaupunkia koskevaa, yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa löytyy tutkittavaksi tästä linkistä.Oletko seurannut Uudenkaupungin kadunnimistä kertovaa blogia? Yksityishenkilöiden pitämä blogi esittelee aakkosjärjestyksessä kaikki postinumeroalueen 23500 kadut ja kertoo katujen ja kadunnimien historiaa, mikäli se on ollut tiedossa. Blogissa on hyödynnetty myös museon aineistoja ja kirjoituksissa onkin julkaistu runsaasti vanhoja valokuvia kaupungin kaduilta. Uginkadut-blogiin pääset tästä.

Ja muistathan, että museossa palvellaan mm. valokuva-arkistoasioissa sähköisesti tänäkin aikana.
#olemukanaUki