Ukikyydin palveluun muutoksia - kertalipun hinta korottuu, mutta palvelualue laajenee

Uudenkaupungin valtuusto päätti 13.6 kokouksessaan jatkaa Ukikyydin pilottia toiseen vaiheeseen. Pilotin toinen vaihe tuo mukanaan myös pieniä muutoksia palveluehtoihin. Maanantaina 4.7. voimaan astuvat muutokset koskevat mm. lipun hintoja sekä palvelualuetta. Pilotti jatkuu joulukuun alkuun saakka.

Kertalipun hinta on jatkossa aikuisilta 5 € ja lapsilta (7–16 v.) 2 €. Alle 7-vuotiaat kulkevat maksutta, mutta heille on kuitenkin varattava paikka. Uudenkaupungin keskustan taajama-alueen lisäksi Ukikyyti kulkee jatkossa myös Kalannin taajama-alueella. Myös Sundholman alueelle tehtiin aluelaajennus, ja Ukikyydin voi jatkossa tilata esimerkiksi Rairannan leirintäalueelle tai käydä keskustasta uimassa Lautveden saunalla.

Kalannin laajennuksen osalta seurataan, miten hyvin kahden auton kapasiteetti riittää. Tämä auttaa palvelun suunnittelua jatkossa. Samoin on kiinnostava seurata, millainen kysyntä kesällä on ja miten matkailijat ottavat palvelun käyttöön, Matkahuollon kehityspäällikkö Johanna Taskinen kertoo. Kutsukyyti-järjestelmä otettiin käyttöön kesäkuun alussa myös Pietarsaaressa, Riihimäellä ja Inkoossa. On todella mielenkiintoista seurata ja vertailla eri kaupunkien kokemuksia. Pyrimme jakamaan näitä kokemuksia kaupunkien kesken, hän jatkaa.

Tilaamiseen liittyvät muutokset

Palvelu mahdollistaa jatkossa myös auton tilaamisen sovelluksella niin, että maksu suoritetaan vasta autossa. Tilausta ja auton saapumista voi  silloin seurata älypuhelimelta, ilman että  maksuvälinettä on liitetty sovellukseen. Tämä helpottaa etenkin vanhusten asiointia. Lipun oston sijaan sovellukseen tehdään paikkavaraus.

Ukikyyti tilataan osoitteesta osoitteeseen palvelualueen sisällä. Sovellus tai asiakaspalvelija kertoo oikean noutopisteen. Noutopisteitä on lisätty eniten keskustan alueelle, jolloin asiakkaan on yleensä käveltävä lyhyt matka esim. läheiseen kadunkulmaan. Apuvälineen (mm. rollaattori, pyörätuoli) kanssa matkustaville taataan mahdollisuuksien mukaan nouto ovelta pyydettäessä. Apuväline ja osoite pitää mainita viestissä kuljettajalle, kun on tekemässä tilausta.

Matkahuollon Liput ja Reitit sovellus kannattaa päivittää, mikäli käytössä ei ole uusin versio, muistuttaa Taskinen. Muutokset eivät päivity vanhoihin sovellusversioihin. Laadimme myös tarkempaa ohjeistusta sovelluksen käyttöön Ukikyydin kotisivulle.

Tarkemmat tiedot ja ohjeet löytyvät sivulta uki.fi/ukikyyti.

Mikä on Ukikyyti?

Ukikyyti on niin sanottu kutsukyytipalvelu eli joukkoliikennettä asiakkaiden omien reittien ja aikataulujen mukaan. Ukikyydin reitit muodostetaan automaattisesti samaan aikaan ja samaan suuntaan kyydin tilanneiden asiakkaiden tilausten perusteella. Tilauksen voi tehdä joko Matkahuollon Reitit ja Liput -sovelluksella tai soittamalla asiakaspalveluun. Ukikyydin kehittäminen aloitettiin joulukuussa 2021 ja se saavutti nopeasti suosiota etenkin vanhusten ja lapsiperheiden parissa.

Ukikyydin palvelun tuottaa Uudenkaupungin kaupunki.
Kutsuliikenteen tilaus- ja reititysjärjestelmän Uudellekaupungille toimittaa Matkahuolto.
Ukikyytiä liikennöi pilotin aikana LS-Liikennelinjat Oy.
Palvelukokeiluun on saatu avustusta Varsinais-Suomen ELY-keskukselta.