U-Sote muistuttaa jäykkäkouristusrokotuksen tärkeydestä myös aikuisiällä

Jäykkäkouristusrokotuksia jaetaan U-Soten alueella ajanvarauksella jatkuvasti. Lapsille ja nuorille rokotukset hoidetaan neuvolassa ja koulussa, mutta aikuisväestön tulee huolehtia rokotussuojan voimassaolosta itse.

Mies pitää rokotetta kädessään.

Miksi jäykkäkouristusrokote on tärkeä?

Jäykkäkouristuksen aiheuttaa Clostridium tetani -bakteeri, joka voi päästä ihmisen kehoon esimerkiksi haavan tai rikkoutuneen ihon kautta. Bakteeria esiintyy niin maaperässä kuin eläinten suolistossakin.

Taudin oireena ovat kivuliaat lihaskouristukset, ja hoitamattomana tauti johtaa kuolemaan. Hoidetuista potilaista menehtyy 1–2 kymmentä sairastunutta kohden.

Jäykkäkouristusrokotukset kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan. Jäykkäkouristus ei tartu ihmisestä toiseen, joten rokotuksella ei voida aiheuttaa laumasuojaa. Taudilta voi suojautua vain itse rokotuksen ottamalla.

Aikuisiällä jäykkäkouristusrokotus suositellaan tehostettavan 25-, 45-, ja 65-vuotiaana, jonka jälkeen rokotus uusitaan kymmenen vuoden välein.

Jäykkäkouristusrokotukset Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueella

Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueella jäykkäkouristusrokotukset jaetaan ajanvarauksella kaikissa terveysneuvoloissa. Voit varata ajan puhelimitse. Rokotus on maksuton. Tehosterokotus ei ole kiireellistä hoitoa, joten hoidathan rokotuksen omassa terveyskeskuksessasi.

Uudenkaupungin terveysneuvola
Mörnenkatu 3,
23500 Uusikaupunki
Ajanvaraukset ja muu puhelinneuvonta arkisin klo 12–13
puh. 044 551 2520

Muiden toimipisteiden yhteystiedot löydät Terveysneuvola -sivulta
 
 
Lue lisää: