U-sote aloittaa kolmannen rokoteannoksen jakamisen immuunipuutteisille ja 3–4 viikon annosvälillä rokotteen saaneille

U-sote aloittaa THL:n ohjeistuksen mukaisesti kolmannen koronarokotusannoksen jakamisen immuunipuutteisille sekä niille, jotka ovat saaneet rokotteen 3–4 viikon annosvälillä. Rokotteeksi suositellaan annettavaksi ensisijaisesti samaa valmistetta kuin toinen rokotusannos, ellei sille ole lääketieteellistä estettä. Oman rokoteainetiedon voi tarkistaa Omakanta.fi -palvelun rokotetiedoista.

Mies pitää rokotetta kädessään.
3–4 viikon aikavälillä rokotteen saaneet

Kolmatta rokoteannosta suositellaan niille, joiden ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen väli on ollut 3–4 viikkoa. Seurantatiedon perusteella lyhyellä aikavälillä annettujen annoksien teho heikkenee erityisesti infektion ja lievän taudin suojan osalta. Vakavan taudin suojateho on edelleen hyvä.

Kolmatta rokoteannosta ei varovaisuusperiaatteen vuoksi suositella alle 30-vuotiaille miehille. mRNA-rokotteen saaneilla on raportoitu hyvin harvinaisena haittavaikutuksena myokardiitteja ja perikardiitteja. Vielä ei tiedetä, liittyykö kolmansiin rokoteannoksiin kohonnut riski myo- ja perikardiiteille. Immuunipuutteisille alle 30-vuotiaille miehille kolmatta rokoteannosta suositellaan.

Lyhyellä annosvälillä rokotteet saaneille kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.

Voimakkaasti immuunipuutteiset

Kolmatta rokotusannosta suositellaan sellaisille 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia. Rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Voimakkaasti immuunipuutteiseksi katsotaan seuraavat ryhmät:

• Elinsiirto
  • Kantasolusiirto
  • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
  • Immunosuppressiivinen syöpähoito
  • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
  • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
  • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
  • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Walk in -koronarokotuspäivät

Kolmannen koronarokotteen voi tulla ottamaan Walk in -koronarokotuspäivään ilman ennakkoilmoittautumista. Ilmoittautuminen tapahtuu paikan päällä Kela-kortilla tai muulla henkilötodistuksella. Jos olet epävarma, oletko oikeutettu kolmanteen rokoteannokseen, jätä viesti puhelinautomaattiin p. 02 4612 517.

Koronarokotukset Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueella | Uusikaupunki.fi