Tehosterokoteaikojen vaihtaminen sotkee rokotustahtia

Mies pitää rokotetta kädessään.
U-soten koronarokotukset etenevät jouhevasti sitä mukaa kun rokotteita saadaan. Tähän mennessä alueellamme on annettu jo noin 10 000 rokoteannosta. Toukokuussa rokotteita toimitetaan aiempaa niukemmin, joten seuraavien viikkojen ajan myös uusia rokoteaikoja avautuu suhteellisen vähän. Kaikki tehosterokotteet pystytään kuitenkin antamaan aikataulun mukaisesti.

Tehosterokotteet annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä koronarokotuksesta. Tällä hetkellä ensimmäisen rokotteen saavien tehosterokoteajat menevät elokuun alkuun. Rokoteaikojen vaihtaminen on sallittua vain erityisen pakottavasta syystä, sillä aikojen vaihtaminen sotkee terveydenhuollossa huolellisesti tehdyt suunnitelmat ja aikataulut. Pahimmassa tapauksessa tehosteaikojen siirtäminen aiheuttaa rokotteiden hävikkiä ja kuormittaa edelleen jo tiukoille joutuneita terveydenhuollon resursseja.

- Yhdestä rokotepullosta saadaan valmisteesta riippuen kuudesta yhteentoista rokoteannosta. Lisäksi avattujen valmistepullojen säilytysaika on lyhyt. Rokotteiden jakelu vaatii siis huolellista suunnittelua, jotta ylijääviltä annoksilta vältytään. Jokainen rokoteannos on suunniteltu ennakkoon ja jokainen rokotuspäivä aikataulutettu minuutilleen, kuvailee ennaltaehkäisevän terveydenhuollon esimies Taru Elo.

Ensimmäistä koronarokoteaikaa ei kannata varata, jos tietää jo ennakkoon, ettei pääse 12 viikon kuluttua toista rokotetta noutamaan.

- Ihmisten on nyt syytä priorisoida tämä rokotekampanja niin korkealle kuin mahdollista ja sitoutua annettuihin rokoteaikoihin. Pandemian talttuminen on omissa käsissämme ja voimme itse vaikuttaa rokotekampanjan sujuvuuteen, Elo painottaa.
 

Rokotuskattavuus U-sotessa hyvällä tasolla

Rokotuskattavuus on tällä hetkellä kaikissa U-soten kunnissa erittäin hyvä. Vehmaalaisista 39,2 %, taivassalolaisista 45,1 %, kustavilaisista 50,2 %, pyhärantalaisista 35 % ja uusikaupunkilaisista 39,6 % on saanut jo ensimmäisen rokotteen.

Viikolla 20 U-sotessa rokotetaan 55-vuotiaita ja sitä vanhempia sekä riskiryhmäläisiä.