Tartuntataudeista vastaavan lääkärin tiedote Koronasta

Covid-19 -koronavirus luokiteltiin WHO:n toimesta pandemiaksi 11.3.2020. Tautiketjujen tunnistamisesta painopiste siirtyy nyt epidemian kulkua lieventäviin toimiin. Ulkomaanmatkailua tulee kaikkiin maihin välttää.

Valtioneuvosto on antanut 12.3. suosituksen, jonka mukaan yli 500 henkilön yleisötilaisuudet suositellaan kiellettäväksi 31.5.2020 asti taudin leviämisen estämiseksi. Kaupungissa on tehty toimenpiteitä tartunnan leviämisen rajoittamiseksi. U:gin sosiaali- ja terveyspalveluiden yksiköissä on tällä hetkellä vierailukielto (vuodeosastot, vanhainkodit, tehostetun palveluasumisen yksiköt, Merililjakoti) ja tietyissä yksiköissä myös uusien asukkainen ottaminen on keskeytetty.

Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksessa on ryhdytty pandemiavarautumissuunnitelman mukaisiin toimenpiteisiin. Ensi viikolla terveyskeskuksen neuvolasiipeen avataan terveyskeskuksen infektiovastaanotto, jonne ajanvaraus tapahtuu normaalikäytännön mukaisesti puhelimitse terveyskeskuksen ajanvarausautomaattiin soittamalla. Kulkureitti infektiopoliklinikalle merkitään erikseen, eikä infektiovastaanotolle saa kulkea terveyskeskuksen muiden tilojen läpi. Hyväkuntoisten flunssapotilaiden kehoitetaan sairastamaan tautinsa kotona.

Työnantajia kehoitetaan hyväksymään työntekijöiden omailmoitukset poissaoloista, jotta terveyskeskuksen infektiovastaanotto ei kuormitu sairauslomatodistusasioiden vuoksi. Työnantajia pyydetään linjaamaan, kuinka kauan ulkomailta palannut matkailija on poissa töistä tai tekee etätöitä ennen työpaikalle palaamista. Terveydenhuollon suuren kuormituksen vuoksi toivotaan, etteivät hyväkuntoiset hengitystieoireiset ottaisi yhteyttä neuvontapuhelimiin, vaan katsoisivat ohjeita terveyskeskusten ja sairaanhoitopiirin verkkosivuilta. Jos kuitenkin yleistila laskee, on oltava yhteydessä terveyskeskuksen neuvontapuhelimeen.

Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueen kunnissa ei julkisen terveydenhuollon yksiköiden kautta ole tullut perjantai-iltapäivään mennessä edelleenkään yhtään laboratoriovarmistettua ilmoitusta koronavirustapauksista. Näytteitä on TYKS:ssa muutama otettu.

Uusikaupunki 13.3.2020

Antti Ahtiainen