Skeittiparkki ja pumptrack-rata avautuivat käyttöön

Rata valmistui sopivasti koulujen kesälomien alkuun ja sen avautumista onkin odotettu suurella innolla

Uudenkaupungin skeittiparkki ja pumptrack- rata avattiin virallisesti käyttöön tänään 4.6.2021. Avajaiset jouduttiin koronatilanteesta johtuen pitämään mahdollisimman pienimuotoisena, mutta syksyllä on tarkoitus järjestää vielä isompi tapahtuma.

Kaupunginlahden pohjukkassa, hienolla paikalla lähellä keskustaa ja merta sijaitseva skeittiparkki on kooltaan 300 neliömetriä, ja pumptrack-radan koko on noin 1000 neliömetriä.

Asfalttipintainen pumptrack-rata koostuu maastoon sovitetuista erilaisista kaarteista ja kummuista sekä hyppyjä mahdollistavista kumpuyhdistelmistä. Rata kulkee myös osittain puiden lomassa, mikä lisää viihtyvyyttä. Pumptrack-radalle haluttiin tuoda paljon scoottaajia kiinnostavia elementtejä.

Skeittiparkista osa haluttiin suunnata asfalttisena aloittelijatasoisille käyttäjille temppujen harjoitteluun samalla mahdollistaen laajahkon skeittiparkin toteuttamisen. Täysbetoninen skeittiparkkiosio luo mahdollisuudet harjoitella lajia vaikka olympiatasolle saakka.
Mitoituksen lähtökohtana pidettiin riittävää haastavuutta, jotta mielenkiintoista tekemistä riittää pidemmällä aikajänteellä ja lähiliikuntapaikka haasteineen kasvaa liikkujan taitotason noustessa liikkujan mukana.

Alueen maastotyöt alkoivat viime vuoden lokakuussa ja varsinainen rakentamien käynnistyi keväällä. Urakkasopimuksen mukaan skeittipuiston oli tarkoitus valmistua heinäkuun loppuun mennessä, mutta työt saatiinkin valmiiksi jo ennen kesää.
Hankkeen toteutti Trail It Oy, joka on suunnitellut ja toteuttanut useita skeittiparkki-, pumptrack- ja bikepark-ratkaisuja eri puolille Suomea. Trail It käytti maastotöissä myös paikallista yritystä ja näin työllistettiin myös paikallisia osaajia.
Hankkeen kokonaiskustannukset ovat olleet n. 350 000€, johon kaupunki sai Lounais-Suomen aluehallintovirastolta liikuntapaikkojen perustamishankkeiden valtionavustusta 101 000€.

Verkkosivullamme uki.fi/skeittipuisto voit tutustua puiston rakentamisvaiheisiin.
Tilaisuuden virallisina edustajina toimivat Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaana Reijonsaari-Korsman, Hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Seppo Laine,
Liikuntapalveluiden vastaava Heidi Vuori sekä Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Helmi Rantanen.
Hankkeen taustaa
Vuonna 2018 osana Uudenkaupungin demokatu-hanketta torille vuokrattiin siirreltävä pumptrack-rata, joka osoittautui niin suosituksi, että sellainen hankittiin kaupungille omaksi. Tätä rataa onkin sitten liikuteltu vuosittain myös kyläkeskuksien välillä ja se on ollut todella suosittu lasten ja nuorten keskuudessa.
Toiveita kuitenkin laajemmasta ratakokonaisuudesta tuli niin nuorilta kuin heidän vanhemmiltaan ja nuorten aktiivisuuden tuloksena saatiin 18.6.2019 päivätty aloitte, jossa toivottiin kaupunkiin skeittiramppeja skeittaamiseen ja scoottaamiseen. Aloitteen oli allekirjoittanut 402 nuorta.
Idea uudelle lähiliikuntapaikalle todettiin hyväksi ja sitä päätettiin lähteä toteuttamaan.
Tavoitteeksi asetettiin erityisesti liikuntaa harrastamattomien tai vähän liikkuvien lasten ja nuorten liikunnan määrän kasvattaminen sekä liikkumisen kynnyksen madaltaminen. Hankkeen avulla lisätään myös kaupungin vetovoimaa niin uusien mahdollisten asukkaiden kuin jo kaupungissa asuvien keskuudessa. Keskeisellä sijainnilla haluttiin mahdollistaa myös kaupungissa vieraileville veneilijöille ja lähistön kesäasukkaille mahdollisuus päästä nauttimaan lähiliikunnan riemusta.