Seutukaupunkien vetovoimatutkimus valmistunut – Uudellekaupungille hyvä tulos

Innolink Oy:n toteuttamassa seutukaupunkien vetovoimatutkimuksessa selvitettiin 55:n Suomen kaupungin tunnettuutta, imagoa ja vetovoimaa. Tutkimus toteutettiin sähköisenä tiedonkeruuna tammikuussa 2019 ja se perustuu yhteensä noin 12 800 vastaukseen.

Uudenkaupungin torinäkymä
Seutukaupungeissa elämä sujuu: turvallisuus ja asuinympäristö valtteina

Seutukaupunkeja ovat kaupungit, jotka ovat oman seutunsa talous- ja palvelukeskittymiä, mutta eivät maakuntakeskuksia. Niitä on Suomessa kaikkiaan 55 kappaletta, mukaan luettuna Uusikaupunki ja niissä asuu yhteensä 920 000 asukasta. Seutukaupunkien vetovoimatutkimus kertoo, että ”sujuvan elämän” imago toteutuu seutukaupungeissa. Turvallisuus, asuinympäristöön liittyvät mahdollisuudet ja liikenteellinen saavutettavuus nousevat seutukaupunkien vahvuuksiksi, kun asiaa kysytään kaupunkilaisilta itseltään.

Seutukaupungeilla vahva pitovoima

Vain noin joka kuudes suuren kaupungin tai lähiseudun kaupungin asukas voisi tutkimuksen mukaan harkita muuttamista seutukaupunkiin. Vastaajia houkuttelee seutukaupunkeihin asumiseen liittyvien seikkojen ohella kaupungin ilmapiiri ja fiilis. Asuinpaikan valintaan vaikuttaa vastaajien mukaan myös kaupungin persoonallisuus ja erottautuvuus.

Pitovoima seutukaupungeissa on hyvä. Kaksi kolmasosaa seutukaupungeissa nyt asuvista voisi valita asuinpaikakseen uudelleen oman kaupunkinsa, jos valinta olisi ajankohtainen. Voimakkaimman pitovoiman kaupunkeja tutkimuksen perusteella ovat Paimio, Iisalmi, Tornio, Kalajoki, Uusikaupunki, Heinola, Rauma, Raahe, Suonenjoki ja Ylivieska.

Vertailun kärkipään kaupungeissa yhdistyvät hyvä imago ja kasvu

Tutkimuksessa kaupunkien vetovoimaa arvioitiin indeksillä, johon yhdistettiin tutkimukseen vastanneiden käsitykset kaupungin vetovoimasta sekä tilastollinen elinvoimaisuus. Tämän yhdistelmäindeksin kärkikymmenikköön nousivat Rauma, Uusikaupunki, Kalajoki, Raahe, Tornio, Iisalmi, Valkeakoski, Ylivieska, Pietarsaari ja Savonlinna. Useimpia indeksin kärkipäähän sijoittuvia kaupunkeja yhdistää menestys kovilla mittareilla eli myönteinen kasvu-ura, kasvava asukasmäärä tai hyvä työllisyysaste. Vastaajien mielikuvissa kärkipään kaupunkeja yhdistävät hyvät työllistymismahdollisuudet, keskustan vireys ja viihtyisyys, kaupungin erottuvuus sekä hyvät kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut.

Uusikaupunki pärjäsi vetovoimatutkimuksessa erittäin hyvin

Uudenkaupungin elinkeinojohtaja Jarkko Heinonen on tutkimustuloksiin tyytyväinen. -Vaikka Uusikaupunki ei vielä tunnettuudellaan nouse seutukaupunkien kymmenen parhaan joukkoon, on Uudellakaupungilla tutkimuksen mukaan hyvä niin ulkoinen kuin sisäinenkin imago ja myös muuttovetovoimaltaan sekä pitovoimaltaan Uusikaupunki pärjää erittäin hyvin. Uusikaupunki sai koko seutukaupunkien ryhmässä ykköstilan arvioitaessa kaupungin sisäistä pitovoimaa sekä elinvoimaindeksiä, Heinonen hehkuttaa. Erityisen ilahtunut Heinonen on siitä, että Uudenkaupungin omat asukkaat arvioivat kaupunkinsa elinympäristön ja imagon näin korkealle. -Meillä on ympäristö, jossa ihmiset viihtyvät ja tämä helpottaa myös paikkakunnalle muuttaneiden kotiutumista uuteen kotikaupunkiinsa. -Uudenkaupungin tunnettuuden eteen on tehtävä vielä paljon työtä ja tunnustettava myös se tosiasia, että vetovoimaisuudessa joudumme kilpailemaan luonnostaan paremmassa asemassa olevien suurten kaupunkien kanssa, Heinonen toteaa.

Vetovoimatutkimus verkossa: Seutukaupunkitutkimus2019
Tiivistelmä: Seutukaupunkitutkimus2019tiivistelma

Lisätietoja: Elinkeinojohtaja Jarkko Heinonen puh. 050 601 55

Seutukaupungit luokitellaan väkiluvun mukaan seuraavasti:

Alle 10 000 asukkaan kaupungit (16): Kannus, Ähtäri, Viitasaari, Parkano, Kristiinankaupunki, Ikaalinen, Suonenjoki, Kokemäki, Kemijärvi, Nurmes, Pudasjärvi, Laitila, Somero, Saarijärvi, Alajärvi ja Keuruu
10 000–19 999 asukkaan kaupungit (22): Huittinen, Mänttä-Vilppula, Kitee, Paimio, Nivala, Lieksa, Kankaanpää, Alavus, Kalajoki, Kauhajoki, Loviisa, Ylivieska, Parainen, Uusikaupunki, Loimaa, Kauhava, Akaa, Forssa, Pieksämäki, Heinola, Äänekoski ja Pietarsaari
20 000–29 999 asukkaan kaupungit (13): Hamina, Jämsä, Valkeakoski, Varkaus, Kurikka, Kemi, Iisalmi, Tornio, Sastamala, Raahe, Imatra, Raasepori ja Riihimäki
Yli 30 000 asukkaan kaupungit (4): Savonlinna, Rauma, Lohja ja Salo.