Ravitsemisyritykset suljetaan ja suunnitelma avoimiin ja rajattuihin tiloihin

Uutista päivitetty 11.3.2021

Epidemiologinen tilanne on alueellamme huonontunut ja Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksiä, joiden avulla pyritään estämään koronatilanteen kehittyminen entistä huonommaksi. 

Ravitsemisyritykset suljetaan 9.3. 

Suljettavia ovat muun muassa kahvilat, ravintolat, baarit ja yökerhot, jotka ovat avoinna yleisölle. Rajoitus koskee myös terasseja. Poikkeuksena ovat ravintolat, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Sulku ei siis koske esimerkiksi vanhainkotien ruokaloita tai henkilöstöravintoloita, jotka eivät ole auki muille asiakkaille.

Ravintolat ja muut ravitsemisliikkeet on oltava suljettuna asiakkailta 9.3.2021 alkaen. Laki ja asetus tulevat voimaan maanantain ja tiistain välisenä yönä klo 00.00. Ravintolat ovat kiinni asiakkailta 28.3.2021 asti.
Sulun aikana myydä noutoannoksia suoraan asiakkaalle tai toimittaa niitä joko itse tai muiden palveluntarjoajien välityksellä asiakkaalle.

Avoimien ja rajattujen tilojen suunnitelma

Toimijat velvoitetaan varmistamaan yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää. 

Päätös on voimassa 6.3.–5.4.2021. Päätös koskee yksityisten elinkeinonharjoittajien    
•    sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun  
•    rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan vastaa toiminnan järjestäjä.  

Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan. Toimijoiden pitää tehdä suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit. Keinot toimijat voivat määritellä itse. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää. Suunnitelma on pidettävä tilassa asiakkaiden ja toimintaan osallistujien nähtävillä lukuun ottamatta siihen sisältyviä henkilötietoja.

Lisätietoja Lounais-Suomen aluehallintoviraston sivuilla http://bit.ly/3kPS3MI

Tutustu ja hyödynnä Työterveyslaitoksen tuottamia viestintämateriaaleja. Osa opasteista on tulostettavia esim. taukotilaan tai työpisteisiin.
Opasteet työpaikoille