Vanha Uudenkaupungin kartta.
Uudenkaupungin rauha 300 vuotta

Rauhanmessu tarjoaa aikamatkan menneisyyden kirkonmenoihin

Uudenkaupungin Vanhassa kirkossa järjestetään sunnuntaina messu autenttisin 1700-luvun menoin.

vanha kirkko

Viime kesältä siirtynyt historiallisten yhdistysten vierailu Uudenkaupungin 300-vuotisen rauhan kunniaksi päästään toteuttamaan kaupungissa viimein elokuun viimeisenä viikonloppuna. Osana viikonlopun ohjelmaa järjestetään Vanhassa kirkossa 1700-luvun messu sunnuntaina 28.8. klo 10. 

Messusta vastaava kirkkohistorian dosentti, pastori Esko M. Laine, lupaa kirkkokansalle rauhanajan autenttisen kokemuksen ja ainutkertaisen elämyksen. 

– Messu on tietynlainen matka menneisyyteen, jota voi tulla seuraamaan matalalla kynnyksellä ihan vaikka kulttuurihistoriana. Näytelmästä ei kuitenkaan ole kyse, vaan ihan aidosta messusta sellaisena kuin se tuohon aikaan on ollut, Laine painottaa. 

Tilaisuus noudattelee tarkoin aikakauden messuja. Kyseessä on Laineen mukaan niin aito kokemus kuin käytettävissä olevien lähteiden pohjalta on ollut mahdollista luoda. 

– Jokainen messussa käytettävä sana on sellainen, jota on tuohon aikaan dokumentoitu käytettävän ja istumajärjestyksessä noudatetaan sääty-yhteiskunnan sääntöjä, eli käytännössä miehet asettuvat alttarin oikealle ja naiset vasemmalle puolelle, Laine kertoo.

Ainoan kompromissin Laine on suostunut tekemään messun pituuteen liittyen. 

– Siihen aikaan messussa oli kaksi saarnaa: katekismus- ja evankeliumisaarna. Näistä jälkimmäisen saarnan tuli kestää yhden tiiman, eli tunnin, mutta sitä olen hieman lyhentänyt. 

Nykyajassa 300 vuoden takainen messu tuntuu Laineen mukaan osallistujista usein tavattoman hitaalta. Virret on valittu vuoden 1701 virsikirjasta ja ne lauletaan ilman säestystä. Esilaulajina toimivat Uudenkaupungin seurakunnan kanttorit Kari Vuola ja Pasi Venho, sekä Vakka-Suomen musiikkiopiston renessanssin musiikin lauluryhmä johtajanaan Maikki Autio. 

Esko M. Laine kuvailee messussa käytettävää kieltä painokkaaksi. 

– 1700-luvun kieli on hyvin juurevaa, siinä ollaan ikään kuin suomen kielen alkulähteillä. Voisin verrata sitä ehkä jopa kansanlauluihin tai -runoihin, siinä on sellaista alkukantaista voimaa. 

Ehtoollista jaetaan ajan tavan mukaisesti pöytäkunnittain. Messun kesto on ehtoollisvieraiden määrästä riippuen puolestatoista kahteen tuntia. 

Lisää aitoa tunnelmaa tilaisuuteen tuovat kaupungissa viikonloppuna vierailevat historian elävöittäjät. Muu messuväki voi pukeutua ihan tavallisiin vaatteisiin, mutta halutessaan tilaisuuteen voi pukea esimerkiksi tummat vaatteet tai kansanpuvun. Naiset voivat ehtoollista varten ottaa mukaan tumman huivin. 

– Kansallispuvut taisivat yleistyä vasta myöhemmin 1700-luvulla, mutta jos sellainen sattuu olemaan, sen voi oikein hyvin pukea ylleen. Mutta ihan nykyaikaisissakin vaatteissa on erittäin lämpimästi tervetullut, korostaa Laine. 

Messun jälkeen kokemuksesta on mahdollista jäädä keskustelemaan yhdessä pastorin kanssa. Esimerkiksi kirkossa käytetty kieli saattaa herättää kysymyksiä tai ajatuksia. 

– Kun kirkkotila, kieli ja esineet ovat samalta ajalta, kokonaisuus avautuu aivan uudella tavalla. Kokemus on ainutkertainen ja kilpailee ihan omassa lajissaan. En ainakaan keksi, mikä voisi olla vastaavanlainen kokemus, Esko M. Laine tiivistää. 

Rauhanmessu 1700-luvun tapaan Uudenkaupungin Vanhassa kirkossa sunnuntaina 28.8. klo 10. Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuoden markkinointiviestinnän hanketta rahoittaa Leader Ravakka ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.