Vanha Uudenkaupungin kartta.
Uudenkaupungin rauha 300 vuotta

Rauha, kehitys ja toiminta kohtaavat Uudessakaupungissa

Uudenkaupungin Kaupunginlahti

Uudessakaupungissa pohditaan konkreettisia ratkaisuja globaaleihin haasteisiin.

Kehitysmaa- ja rauhantutkijat ympäri Suomen kokoontuvat Uuteenkaupunkiin elokuun 19.–20. päivinä pohtimaan tieteellisen tutkimuksen ja konkreettisen toiminnan yhteyttä. Uusikaupunki 2022: Rauha, kehitys ja toiminta -tapahtuma järjestetään yhteistyössä tieteellisten seurojen ja rauhanjärjestöjen kanssa.

Maailmassa on valtavia sosiaalisia, poliittisia ja ympäristöön liittyviä ongelmia. Ilmastonmuutosta koskevat tutkimusraportit ja lukuisat maailman konfliktit pakottavat tutkijat ja järjestötoimijat etsimään uusia keinoja kamppailla näitä yhteenkietoutuneita ongelmia vastaan.

Kuinka yhdistää rauhantutkimus ja -aktivismi? Kuinka rakentaa vuorovaikutusta ja kehittää toimintaa, joka nojaa niin tutkittuun kuin kokemusperäiseen tietoon? Kuinka kuvitella parempi ja rauhaisampi maailma?

Tutkijat ja käytännön tasolla toimivat aktivistit yhdistävät voimansa ja pohtivat mahdollisia käytännön toimia voimien yhdistämistä myös konkreettiseen toimintaan. Lukuisat haasteet varjostavat lähitulevaisuuttamme: suursodan uhka, ilmastokriisi ja synkkä taloudellinen tilanne. Koska haasteet ovat monitahoisia, myös ratkaisujen on oltava rohkeita ja monimuotoisia.

Uusikaupunki tarjoaa erinomaisen ympäristön tapahtuman järjestämiseen. Kaupungin symbolinen historia rauhankaupunkina ja joka toinen vuosi järjestettävä Rauhan symposium tasoitti tietä järjestää tapahtuma juuri Uudessakupungissa. Kaupunki on myös tukenut tapahtuman järjestämistä.

Tapahtumaan odotetaan yli 50 osallistujaa eri puolilta Suomea. Tavoitteena on, että tapahtuma järjestettäisiin Uudessakaupungissa jatkossa joka toinen vuosi – tämä ensimmäinen tapaamisen yhteydessä aloitetaan jo seuraavan, jatkossa vielä suuremman ja kansainvälisemmän tapahtuman järjestelyt.

Suomen rauhantutkimusyhdistys (SRTY), Suomen Kehitystutkimuksen seura ja suomalaiset rauhanjärjestöt kutsuvat tutkijoita, aktivisteja, opiskelijoita ja kaupungin asukkaita osallistumaan tapahtumaan.

Keskustelut käydään pääasiassa englanniksi. Tarkoitus on kartoittaa, kuinka rakentaa vuorovaikutusta ja kehittää toimintaa, joka nojaa niin tutkittuun kuin kokemusperäiseen tietoon? Kuinka kuvitella parempi ja rauhaisampi maailma?

Päivät avaa kaupunginjohtaja Atso Vainio, Jaana Vasama (Uudenkaupungin Rauhan symposium) ja Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg.

Seminaariosuudet sriimataan Youtubeen:
perjantain ohjelma
lauantain ohjelma

Seminaari on avoin yleisölle

Friday August 19th

Cultural Center Cruselli, Kullervontie 11

13.00 Opening of the seminar
Atso Vainio, Mayor of the Uusikaupunki
Jaana Vasama, Uusikaupunki Peace Symposium
Tarja Cronberg, Chairperson of the Peace Union

14.00–15.30 Session 1
Facilitated by the peace movement

Researchers and peace actors: common issues, different methods
– Short introductions by Syksy Räsänen, Markku KangaspuroAnitta Kynsilehto (30 min + 10 min questions)

Everyone wants peace – What kind of activism and work the younger generations consider most important in changing environments?
– Finnish Peace Committee / Rauhanpuolustajat (Daria Tarkhova, Miro Johansson), Aseistakieltäytyjäliitto AKL – Anti-militarist peace organization (Jussi Koiranen)  & Christian Peace Movement / Kristillinen rauhanliike (Jussi Ojala) (40 min + 10 min questions)

16.00–17.30   Session 2
Facilitated by the Finnish Society for Development Research

– Keynote lecture on future/s of peace and development by docent Marjaana Jauhola (20 min)
– Commentary remarks by Bonn Juego and Tiina Seppälä (10 min)
– Open discussion (30 min)
– Collective engagement in participatory/arts-based workshop (60 min)

Saturday August 20th

Cultural Center Cruselli, Kullervontie 11

10.00–11.30 Session 3
Facilitated by the Finnish Peace Research Association

Peace, conflict and society
– Keynote lecture by dr. Samu Pehkonen (30 min)
– Open discussion (30 min)
– Facilitated group working (60 min)

13.00–13.30 Session 4
Näkökulmia rauhankasvatukseen,  Hanna Niittymäki

13.45–14.45 Session 5

Israel/Palestiina-konfliktin nykytilasta keskustelemassa Syksy Räsänen ja Mikko Zenger. Molemmat ovat vierailleet äskettäin alueella.

Lisätietoja:

Karim Maiche, Suomen rauhantutkimusyhdistys