Pyöräilyviikko polkaistaan käyntiin Uudessakaupungissa

Pyöräviikon teemakuvat

Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa on järjestetty 1990-luvulta alkaen. Viikon tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta pyöräilyn hyödyistä ja lisätä pyöräilyä kaikilla matkoilla. Tämän vuoden Pyöräilyviikon (6. - 15.5.22) teemana on ’’Jokaisella on oikeus turvalliseen pyöräilyyn” ja viikolla on useita teemapäiviä kuten perhepyöräilypäivä ja pyörämatkailupäivä. Myös Uudessakaupungissa pyöräilyn ja kävelyn edistämiseen on kiinnitetty erityistä huomiota viime vuosina. Juuri hyväksytyn kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman tavoitteena on omin lihasvoimin tehtävien matkojen merkittävä kasvu Uudessakaupungissa  ja osana toimenpidekokonaisuutta ovat myös erilaiset kampanjat. Aktiivisten kulkumuotojen suosioon vaikuttavat väyläinfran kunnon ja kunnossapidon ohella se, miten turvalliseksi liikkumistapa koetaan. Erityisesti pyöräilijän asema jalankulun ja moottoriliikenteen häilyvässä välimaastossa aiheuttaa välillä epäselvyyksiä.  

Pyöräily on helppo tapa lisätä omaa aktiivisuutta ja sitä kautta terveitä ja toimintakykyisiä elinvuosia. Se on myös edullista ja hauskaa! Tämän vuoden teema on tärkeä ja herättelee meitä tarkastelemaan asenteitamme pyöräilyä kohtaan ja pohtimaan omia liikkumistottumuksia. Uusi tieliikennelaki astui voimaan 2020 ja se korostaa pyöräilijän roolia ajoneuvon kuljettajana. Yhteiset pelisäännöt ovat turvallisen liikenteen perusta ja ne koskevat kaikkia tienkäyttäjiä. Selvät sävelet liikenteessä, luottamus omaan ja muiden toimintaan rohkaisevat nousemaan pyörän selkään, kiteyttää kaupungin yhdyskuntatekninen suunnittelija Henriikka Lohtaja.

Uusikaupunki on Pyöräilykuntien verkoston jäsen ja mukana myös Lounais-Suomen Liiku ry:n Haastepyöräily -kampanjassa vapusta juhannukseen. Nyt siis polkemaan Uusikaupunki kartoille, kannustetetaan Uudenkaupungin liikuntapalveluista.  Kampanjaan voi kuka tahansa osallistua kirjaamalla omat pyöräilykilometrit mobiilisovellukseen tai hakemalla uimahallista tai Passarista paperisen pyöräilykortin. Palautus on viimeistään 27.6. Mobiilisovellus näyttää kuntakohtaiset pyöräilymäärät reaaliajassa. Uusikaupunki on yli 10 000 asukkaan sarjassa.  Mobiilisovellus löytyy nyt Google Play ja App Store -sovelluskaupoista. Osallistuneiden kesken arvotaan myös palkintoja. Lisätietoja verkkosivulta: liiku.fi/haastepyoraily 

Poimintoja pyöräilyviikolta - ota vinkit talteen!

Pe 6.5. Tiesitkö, että Uudessakaupungissa voit vuokrata myös sähköpolkupyörän? Visit Uusikaupunki, Rauhankatu 10 vuokraa polkupyöriä muutamasta tunnista vaikka muutamaksi päiväksi. Käytettävissä on kaupunkiajoon soveltuvia kolmevaihteisia peruspyöriä tai pidemmällekin matkalle sopivia sähköavusteisia pyöriä.

La 7.5. Pyörä kuntoon -päivänä kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että polkupyörällä on turvallista ja mukavaa ajaa. Milloin olet viimeksi puhdistanut ja rasvannut ketjut?

Su 8.5. Äitienpäivänä vietetään perhepyöräilypäivää.  Lähde pyöräretkelle lähipuistoon tai vaikka laavulle koko perheen voimin!

Ti 10.5. Tiistaina polkaistaan pyörällä töihin. Työmatkapyöräily on oiva tapa lisätä liikettä arkeen.

Ke 11.5. Pyörällä kouluun -päivänä taas kannustamme koululaisia kääntämään pyöränsarvet kohti koulua. Koulupäiväkin lähtee mukavasti käyntiin, kun heti aamulla on päässyt raittiiseen ilmaan. 

To 12.5. Pyörällä treeneihin -päivänä toivomme jokaisen jättävän autonsa kotiin, mihin tahansa harrastukseen lähtiessään. 

La 14.5. Pyörämatkailupäivä-päivänä suosittelemme tutustumaan kotiseutuun pyörällä. Uudessakaupungissa on tusinan verran omanlaisiaan kaupunginosia, kymmeniä kiinnostavia kyliä, unohtumattomia maisemia, katso kartalta mukava reitti, pakkaa eväät mukaan ja lähde liikkeelle!