yläkuva museosta
Museo

Pyhämaan kulttuuripolku nyt mobiilioppaana

Pyhämaan Kotiseutuyhdistys ry ja Uudenkaupungin museo ovat laatineet yhteistyössä uuden mobiilioppaan Pyhämaan kirkonkylän alueelta. Älylaitteella käytettävä opas esittelee Pyhämaan menneisyyttä kaikkiaan kahdeksan eri pysähdyspaikan avulla.

Mobiiliopas pohjautuu alun perin Katriina Kaitila-Karttusen Pyhämaan kotiseutuyhdistykselle aikanaan laatimaan Pyhämaan kulttuuripolku -esitteeseen. Pyhämaan idyllinen kylämiljöö kutsuu aikamatkalle menneeseen. Millaista oli elämä luodolla entisaikaan? Miten kylämiljöö on muuttunut, vai onko se muuttunut? Oppaan avulla saa tietoa mm. Laihosen torpasta, Pyhämaan koulujen historiasta, kirkoista ja hautausmaasta, Myllynkallion mamsellimyllystä, laivanrakennuksesta ja kalastuksesta sekä Pyhämaan kaupoista.

Mobiilioppaan käyttö on ilmaista ja se toimii älypuhelimella, tabletilla tai myös tietokoneella. Sen käyttöä varten ei tarvitse ladata erillistä sovellusta, vaan siihen pääsee normaalisti nettiselaimen kautta. Oppaaseen pääsee osoitteesta: https://tarinasoitin.fi/pyhamaa

Oppaan ovat käytännössä tehneet Mirkka Ali-Laurila Pyhämaan Kotiseutuyhdistyksestä (oppaan sisällön suunnittelu, tekstit ja osa kuvituksesta) ja Mari Jalava Uudenkaupungin museosta (tekninen toteutus ja osa kuvituksesta). Aineistona on käytetty myös Pyhämaan perinnepiirin keräämiä vanhoja valokuvia. Kaikkiaan oppaassa on vanhoja valokuvia noin 30.

Uudenkaupungin museolle Pyhämaan mobiiliopas on jo 12. Seinätön museo -opas. Vastaavien oppaiden avulla voi tutustua mm. Uudenkaupungin julkisiin taideteoksiin, Kaupunginlahden historiaan, Ruokolanjärven alueen menneisyyteen vai vaikka Uudenkaupungin rauhaan liittyviin paikkoihin.
Kaikki museon mobiilioppaat löytyvät osoitteesta https://tarinasoitin.fi/uudenkaupunginmuseo

Seinätön museo on Suomen Museoliiton ja Momeo Oy:n luoma yhteinen alusta, joka on monessa Suomen museossa käytössä. Näin museot, museokokoelmat ja historia kulkevat mukana taskussa myös silloin, kun museoiden ovet ovat suljettuina.