Oliko tie liukas? - Kansalaisten omat havainnot varoitusten laatimisen avuksi

Ilmatieteen laitos kerää jalankulkijoilta havaintoja teiden liukkauksista.

Lämpömittari ei kerro tietoa siitä, ovatko kulkuväylät liukkaat vai eivät.
Liukkaudesta ei saada ajantasaisia havaintoja mittareilla. Sen vuoksi Ilmatieteen laitos kerääkin nyt  jalankulkijoiden omia havaintoja liukkaudesta. Niitä seurataan Ilmatieteen laitoksen sääpäivystyksessä ja meteorologit käyttävät niitä varoitusten laatimisen tukena.
Ylimeteorologi Sari Hartonen kertoo, että Ilmatieteen laitos kaipaa tietoa tilanteista, jolloin kulkuväylät ovat laajalti liukkaat ja liukkaus haittaa normaalia kävelyä. Tyypillisesti erittäin liukasta on, kun jään päällä on lunta tai vettä. Lumi voi myös muuttua erittäin liukkaaksi tamppaantuessaan.

Omia säähavaintoja voi lähettää Ilmatieteen laitoksen Sää-sovelluksella. Sää-sovelluksesta on ilmestynyt uusi versio, jossa voi nyt ilmoittaa myös talvisen kelin havaintoja. Sen käyttäjät myös näkevät muiden tekemiä havaintoja. Tietojen avulla voi tarvittaessa itse varautua vaihtelevaan säähän.

Lataa Sää-sovellus kännykkääsi.
Sovelluksen käyttäminen ei vaadi rekisteröitymistä, ja se on saatavilla Android- ja iOS-puhelimille.
Lisää infoa voi lukea ilmatieteenlaitoksen omilta sivuilta.
Sieltä on myös ladattavissa Sää-sovellus.

Pysy pystyssä - kampanja

Tarkista sää ja ennakoi - keskity kävelyyn. Pysy pystyssä -kampanja herättelee kansalaisia kiinnittämään huomiota liukastuviin keleihin ja edistää talvijalankulun turvallisuutta.
Kampanja käynnistyy vuoden alusta joukkoliikennevälineissä ja somessa. Seuraa: #pysypystyssä ja @kotitapaturma.

Lisätietoja:
Ylimeteorologi Sari Hartonen, Ilmatieteen laitos, Sää-sovellus, puh. 029 539 3444
Erityisasiantuntija Kaarina Tamminiemi, Pysy pystyssä -kampanjan puheenjohtaja, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, puh. 040 5774614
Suunnittelija Susanna Jussila, Suomen Punainen Risti, koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy, puh. 020 7012178
Pysy pystyssä -kampanjassa mukana:
Aivovammaliitto, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Finanssiala ry, Helsingin kaupunki, Ilmatieteen laitos, Liikenneturva, LähiTapiola, Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK, Nikander ja Wiinikka Oy, Partioaitta, Sarva-nastakengät, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Kuntaliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Suomen Punainen Risti, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, Taitavat Suutarit ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Työterveyslaitos

Linkit:
Ilmatieteen laitos kerää havaintoja ja Pysy pystyssä-kampanja: Lue tiedote