Nauti aalloista ja auringosta - monia mahdollisuuksia merelle

Kesän valoisina päivinä saaristo houkuttelee muitakin kuin veneilijöitä. Selkämeren rannalla sijaitseva, 400 –vuotissyntymäpäiviään juhliva Uusikaupunki, tarjoaa tulevana kesänä runsaasti vaihtoehtoja merelle mieliville; risteilemään, visailemaan, tutustumaan saaristoon ja sen eri kohteisiin, luontoon ja merihistoriaan Risteilyalusten lisäksi merelle voi suunnata myös venetaksien kyydissä, joita Uudessakaupungissa löytyy useita.

Kaljaasi_Olga

Aitoa purjehdustunnelmaa Kaljaasi Olgalla

Toista kesää Uudessakaupungissa, säännöllisessä risteilyliikenteessä purjehtiva kaljaasi Olga, on pohjoismaiden vanhin, yli 130-vuotias, yhä purjehtiva kaljaasi. Olgan matkassa voit risteillä Katanpään linnakesaarelle tai osallistua hauskoille Merirosvoristeilyille, joita on tarjolla omansa niin lapsille kuin aikuisillekin.
Katanpää sijaitsee kolmen keskeisen laivaväylän ja sadunhohtoisen Ströömin varrella, Kustavin Lypyrtin saarella. Katanpää on eteläisin portti Selkämeren kansallispuistoon. Katanpään linnake rakennettiin 1910-luvulla. Historiallisten nähtävyyksien lisäksi saarella on monipuolinen saaristoluonto luontopolkuineen.Ensimmäinen Katanpään risteily toteutetaan jo juhannusaattona 23.6. klo 16-24, jolloin Katanpäässä vietetään juhannusjuhlia. Juhannuksen risteily on jo loppuunmyyty, mutta aina voi kysellä peruutuspaikkoja.
Olga purjehtii Katanpäähän 6.8. asti. Uudestakaupungista lähdöt ovat Saaristolaivojen laiturista lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10.30-18. Risteilyihin kuuluu lohikeittolounas menomatkalla laivassa sekä opastettu kierros linnakesaarella.

Lapsille ja muille seikkailuhenkisille on tarjolla Merirosvoristeilyjä heinäkuussa perjantaisin 14. ja 28.7. klo 15-17. Hauskalla risteilyllä kierretään Uudenkaupungin saaristossa ja kuullaan mitä mielenkiintoisimpia juttuja iloisilta piraateilta, jotka keksivät kaikenlaista hauskaa tekemistä. Risteilyyn sisältyy ohjelman lisäksi yllätyspussi ja mehu.
Heinäkuisina perjantai-iltoina 7.-28.7. voi osallistua aikuisille tarkoitettuun hilpeään, Piraatti-perjantai risteilyyn. Piraattiperjantait toimivat kesäiltojen railakkaana tunnelman nostattajana. Risteilyyn kuuluu tervetuliaismalja ja pikkusuolaista naposteltavaa.

Crusell-viikon tiistaina 25.7.voi osallistua Olgan iltapurjehdukseen upeissa saaristomaisemissa klo 20-23. Risteilyyn sisältyy purjehdus sekä ruokailu aluksessa.

Kaljaasi Olgan risteilyt vaativat toteutuakseen vähintään 15 matkustajaa ja maksimimatkustajamäärä on 34 henkilöä. Tilausajot, sääolosuhteet sekä minimiosallistujamäärät saattavat aiheuttaa muutoksia aikatauluihin. Olgan risteilyliput varataan viimeistään risteilyä edeltävänä päivänä ja myydään Uudenkaupungin matkailutoimistosta.

M/S Kertun kyydissä majakkasaarelle ja visailemaan

Isonkarin yrittäjien Kotkasta hankkima matkustaja-alus M/S Kerttu risteilee nyt toista kesää Uudenkaupungin vesillä. Kertun kyydissä pääset majakkamatkalle, luontoretkelle tai vaikkapa viettämään iltaa tietovisailun merkeissä.
Kaukana ulkomerellä sijaitseva Isokari on eteläisen Selkämeren suosikkikohde. Keisarillisen Venäjän ajalta peräisin oleva majakka on saaren tunnetuin nähtävyys, mutta saaren luonto yllättää monipuolisuudellaan. M/S Kerttu risteilee Isonkarin majakkasaarelle 28.6.-13.8. viitenä päivänä viikossa keskiviikosta sunnuntaihin. Lähtö Uudestakaupungista on klo 10.30 ja paluu noin klo 17.30. Isonkarin risteilyihin kuuluu lounas, opastettu kierros saarella sekä sisäänpääsy majakkaan.

Uutta ovat kesällä 10.8. asti joka torstai järjestettävät Torstaivisaristeilyt aidon pubivisan tyyliin. Visailemaan lähdetään Kaupunginlahden rannasta klo 18.30 ja visailun aikana tehdään parin tunnin kierros merellä. Aluksessa on pienen purtavan lisäksi tarjolla paikallisten panimoiden tuotteita. Pelkkä risteily on osallistujille maksuton.

Satavuotiaan Suomen kunniaksi Isossakarissa juhlitaan myös 100-vuotiasta Suomen luontoa. 26.8. Suomen luonnon päivänä tehdään lauluristeily Isoonkariin klo 10.30-17.30. Lauletaan laineilla trubaduurin tahdittamana ja Isossakarissa järjestetään päivätanssit. Kansainvälistä majakkapäivää juhlistetaan 19.8. iltaristeilyn merkeissä, jolloin lähtö on klo 16 ja paluu Isostakarista juhlavalaistuksessa noin klo 24. Risteilyt kannattaa varata etukäteen ja helpoimmin se tapahtuu netin kautta: www.isokari.fi

Hylkyretket vanhojen purjelaivojen hylyille

Uudenkaupungin edustalla on useita matalanveden hylkyjä, joita pääsee helposti katsomaan veneestä tai pinnan alta veneen viistokaikuluotaimella. Aluksena toimii Uudenkaupungin Sukelluskeskuksen erityisesti sukellus- ja snorklauskäyttöön suunniteltu retkivene. Retkellä käydään oikeilla purjelaivojen hylyillä ja ”sukelletaan” hetkeksi suurten purjelaivojen aikakauteen. Tämä jännittävä tutkimusretki soveltuu hyvin kaikenikäisille hylyistä ja niiden historiasta kiinnostuneille ilman, että tarvitsee osata sukeltaa. Hylkyretkiä järjestetään kesän aikana tiistaisin klo 17-19. Pienryhmille retkiä voidaan järjestää myös tilauksesta. Retket vaativat toteutuakseen vähintään 6 ja maksimissaan 12 osallistujaa ja ne varataan ennakkoon Uudenkaupungin matkailutoimistosta.


Tiftö V:n  merihistorialliset risteilyt

Tiftö V:n Kolmen salmen risteily kulkee nimensä mukaisesti Uudenkaupungin suojaisilla lähivesillä, läpi kolmen salmen, Pikku-Puntarin, Ison Puntarin ja Syväsalmen. Kolmen salmen risteilyllä voit kuulla palan paikallista merihistoriaa, jotka on koottu paikallisessa Merihistorian perinnepiirissä. Näet mm. Liisankiven ja kuulet miksi Ivar Fleming päätti kahlita kauniin neidon rantakallioon, tai mistä Telakanrannassa nouseva nosturi on kuuluisa tai missä sijaitsee villa Pelo Polo. Historiatietouden lisäksi nautitaan kauniista saaristomaisemista ja luonnon moninaisuudesta.
Pe 30.6. klo 19 risteilyllä on mukana Folkström, mies ja kitara takaa tunnelmallisen ja tyylikkään elämyksen niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksikin. Seuraavat risteilyt ovat 6. ja 28.7. klo 19. Musiikilla höystettyjä risteilyjä järjestetään perjantaisin 4.-18.8. klo 19 sekä pe 25.8. klo 18. La 26.8. on Venetsialaisristeily klo 19 ja viimeinen risteily pe 1.9. klo 18.
Kolmen salmen risteily kestää noin kaksi tuntia. Alukselta voi ostaa pientä suolaista ja makeaa purtavaa sekä virvokkeita tai voit tuoda omat evääsi. Paikat varataan etukäteen, viimeistään kaksi päivää ennen risteilyä. Risteily vaatii toteutuakseen vähintään 10 matkustajaa. www.tifov.com


Lisätietoja Uudenkaupungin matkailutoimistosta, puh. 050 420 5329 tai matkailu@uusikaupunki.fi