yläkuva museosta
Museo

Museoviikon viettoa Uudessakaupungissa

Uudenkaupungin museossa monipuolista ohjelmaa museoiden omalla tapahtumaviikolla. 
Museoviikko (17.–23.5.) on museoiden yhteinen tapahtumaviikko, jota vietetään tänä vuonna jo 23. kerran. Tapahtumaviikkoa koordinoi Suomen museoliitto, mutta tapahtumista vastaavat museot itse. Wahlbergin museotalo on Museoviikolla avoinna normaalista ti-pe klo 12-15, jonka lisäksi on julkaistaan Uudenkaupungin museon uusin Seinätön museo -mobiiliopaste Uudenkaupungin rauha. Karttapohjainen mobiililaitteilla käytettävä opaste tutustuttaa Uudenkaupungin rauhaan liittyviin paikkoihin kaupungin keskustan alueella. Opasteessa esitellään niin 1700-luvun alun rauhan paikkoja, eli mm. rauhanneuvottelutalon historiaa, kuin myös niitä paikkoja, missä rauhan muisto näkyy vielä nykypäivänä, eli esimerkiksi Rauhanpuistoa ja rauhan muistomerkkiä. Opaste löytyy osoitteesta tarinasoitin.fi/uudenkaupunginrauha. 

Kansainvälistä museopäivää vietetään tiistaina 18.5. osana Museoviikkoa. Tuolloin Uudenkaupungin museon Youtube-kanavalta voi seurata klo 11 alkaen museoamanuenssi Jonna Junkkilan verkkoluentoa Tarinoita Uudenkaupungin rauhan ajoilta. Luennolle on poimittu yksittäisiä tarinoita Uudenkaupungin rauhaan liittyvistä tapahtumista ja henkilöistä niin Uudestakaupungista kuin vähän kauempaakin. Näillä tarinoilla taustoitetaan uusikaupunkilaisten tilannetta suuren Pohjan sodan ja isovihan keskellä 1700-luvun alussa. 

Museoviikon ohjelmistoon kuuluu myös bingoilua: Uusikaupunki on täynnä erilaisia muistomerkkejä, veistoksia ja vanhoja rakennuksia, jotka kertovat alueen historiasta. Uudenkaupungin museon "ulkomuseobingo" haastaa bongaamaan kaupungilta tällaisia historiallisia kohteita hauskalla tavalla. Bingolapun voi tulostaa itse tästä tai sen löytää Uudenkaupungin museon nettisivuilta (www.uudenkaupunginmuseo.fi) 17.5. alkaen. Bingon voi myös hakea Wahlbergin museotalolta (Ylinenkatu 11, avoinna ti-pe klo 12–15) tai Palvelupiste Passarista (Rauhankatu 10, avoinna ma-pe klo 9–15). Bingoa voi “suorittaa” vaikkapa koko perheen yhteisellä kaupunkikävelyllä kevätilmasta nauttien. Bingon kohteita voi toki myös koettaa tunnistaa kotona. Halukkaat voivat osallistua museopassin ja muiden pienten palkintojen arvontaan kirjoittamalla yhteistietonsa bingolapun taakse, ja palauttamalla bingon Passariin tai museolle toukokuun aikana