Uudenkaupunkin Museo
Museo

Museoiden suosio jatkoi kasvuaan myös Uudessakaupungissa

Uudenkaupungin museossa päättyi tammikuun alussa lapsuuden historiasta kertova näyttely Vähälapsena. Näyttely avautui kesäkuun alussa ja sen ehti nähdä lähes 4000 kävijää. Kokonaisuudessaan Wahlbergin museotalossa kävi vuoden aikana noin 4900 museovierasta, joka on noin 300 enemmän kuin edellisenä vuonna. Nyt päästiin kävijämäärissä lähes samaan kuin ennätysvuonna 2017, jolloin museossa järjestettiin Uudenkaupungin juhlavuoden johdosta paljon tapahtumia ja ohjelmaa.

Kaikissa Uudenkaupungin kaupungin museokohteissa vieraili vuoden 2019 aikana noin 6700 asiakasta ja museon organisoimissa Crusellin taidenäyttelyissä noin 3000 kävijää.

Valtakunnallinen Museokortti jatkaa myös suurta suosiotaan. Toukokuussa 2015 myyntiin tullut Museokortti on noin 200 000 suomalaisen lompakossa. Museokorttia käytetään luonnollisesti eniten isojen kaupunkien suosituissa museoissa, mutta sen suosio näkyy myös Uudessakaupungissa, nyt jo joka kolmas Uudenkaupungin museoiden maksavista asiakkaista tulee vierailulle Museokortin kanssa. Suosituimmat museokuukaudet Uudessakaupungissa ovat yhä heinä- ja elokuu, mutta myös marras- ja joulukuu ovat suosittuja.

Museossa opastettiin vuoden aikana 108 eri ryhmää ja erilaisia tilaisuuksia, työpajoja, museoiltoja niin museon omissa tiloissa kuin muuallakin järjestettiin lähes 30. Näiden kaikkien suhteen kasvua edellisestä vuodesta oli huomattavasti. Matkalaukkumuseon kanssa käytiin kouluissa ja vanhusten palveluyksiköissä, opastuksia järjestettiin mm. hautausmaalla, taidenäyttelyiden yhteydessä pidettiin tilaisuuksia jne.

Museotiloissa järjestettiin vuoden aikana lapsuuteen liittyvän näyttelyn lisäksi entisajan sanonnoista kertova Sanontoja laarin pohjalta -näyttely sekä perinteinen Wahlbergin talon joulunäyttely. Museon valokuvakokoelmista koottu 80 vanhan Kaupunginlahti-kuvan näyttely oli kesän aikana esillä sekä Pakkahuoneella että Uudenkaupungin Merikeskuksessa, joissa vieraili myös tuhansia kävijöitä. Näyttelyyn liittyen museo teki myös uuden Seinätön museo -mobiiliopastereitin. Kaikkiaan museon kuuden mobiiliopasteen käyttäjiä oli vuoden aikana noin 3300.
Crusellin Liljelundhallissa järjestettiin kaikkiaan kymmenen näyttelyä, joista suosituin oli Titanicin suomalaismatkustajista kertonut Niilo Harannon taidenäyttely.

Kokoelmatyössä museon toimintaa vaikeutti kokoelmatilojen väliaikaisuus. Suuri osa museokokoelmista on sijoitettu väistötiloihin odottamaan oman kokoelmatilan valmistumista Seikowin kivitaloon. Myös sähköisen kokoelmahallintaohjelman vaihto uuteen ohjelmaan on viivästynyt, joten nämä asiat vaikuttavat pitkälti myös kuluvan vuoden toimintaan. Museon tietopalvelua ja arkistoa on käytetty ahkerasti. Museon valokuva-arkistosta on toimitettu yli 600 valokuvaa asiakkaille eri tarkoituksiin, mm. monien paikallishistoriallisten kirjojen kuvitukset perustuivat pitkälti museokokoelmien kuviin.

Alkaneen vuoden aikana museossa keskitytään paitsi kokoelmiin, myös rakennuksiin. Wahlbergin museotalon alkuvuoden toimintaan vaikuttaa viime vuonna alkaneen ikkunaremontin jatkuminen sisätiloihin. Kesäksi avautuu museon vuoden päänäyttely, joka tänä vuonna sekin keskittyy rakennuksiin. Näyttelyssä tutustutaan uusikaupunkilaisten entisten ja nykyisten talojen tarinoihin. Näyttelyä valmisteltaessa otetaan kaupunkilaiset jälleen mukaan omine muistoineen. Jo viime vuoden aikana alkanut Uudenkaupungin ja Rauman museoiden yhteinen kulttuuriperintötietopankki-hanke saa jatkoa tänä vuonna ja alkuvuoden työpajassa ja kyselyssä keskitytään nyt kaupungin keskustan rakennuksiin ja niihin liittyviin tarinoihin ja muistoihin.

Helmi-maaliskuussa museo järjestää Vakkaopiston kanssa Uudenkaupungin historian ajankohtaisiin tutkimuksiin keskittyvän luentosarjan.