yläkuva museosta
Museo

Museo tarjoaa ilmaisia verkkoluentoja

Uudenkaupungin museo tarjoaa yhdessä kulttuuripalvelujen kanssa kevään aikana kolme kaikille avointa verkkoluentoa. Luennot toteutetaan suoratoistona Uudenkaupungin museon YouTube-kanavalla, jossa ne ovat katsottavissa tallenteena ainakin kaksi viikkoa esityksen jälkeen.

Ensimmäinen luennoista käsittelee Ruokolanjärven alueen historiaa. Tämä luento toteutettiin aikaisemmin keväällä jo Teams-sovelluksen avulla. Nyt sen seuraaminen internetsivujen kautta on helpompaa. Luento pidetään torstaina 15.4. klo 14.00 alkaen. Luennon aikana nähdään lähes sata vanhaa valokuvaa Ruokolanjärven ympäristöstä.

Toinen luennoista juhlistaa Uudenkaupungin 404-vuotispäivää maanantaina 19.4. Luento pidetään samalla museon YouTube-kanavalla kello 11.00 alkaen. Tämän luennon aiheena on Janhuan asuinalueen monivaiheinen menneisyys. Tässäkin luennossa katsotaan runsaasti valokuvia mm. Janhuan alueen sahateollisuuden ajasta.  Nämä molemmat luennot pitää museonjohtaja Mari Jalava.

Kolmas verkkoesitelmistä on osa kansallista Museoviikon ohjelmaa ja se pidetään kansainvälisenä Museopäivänä 18.5. Museoamanuenssi Jonna Junkkilan pitämällä luennolla kerrotaan Wahlbergin museotalon tämän vuoden päänäyttelystä, jonka nimi on Rauhan paikka – Uudenkaupungin rauha 1721. Millainen mies oli Uudenkaupungin esimieheksi määrätty koulumestari Winter? Kuinka Ruotsiin paenneet salakuljettivat ruokaa ja muita tarvikkeita Uuteenkaupunkiin suuren Pohjan sodan aikana? Miksi paikalliset ilmiantoivat toisiaan venäläisille miehittäjille? Miten sujui ruotsalaisten rauhanneuvottelijoiden matka Tukholmasta rauhanneuvottelupaikkakunnalle Suomen rannikolla? Luennolle on poimittu erilaisia tarinoita Uudenkaupungin rauhaan liittyvistä tapahtumista ja henkilöistä. Näillä tarinoilla taustoitetaan uusikaupunkilaisten tilannetta suurten tapahtumien keskellä. Tarkemmin uusikaupunkilaisten elämään pääsee tutustumaan kesäkuussa avattavassa näyttelyssä.

Uudenkaupungin museon YouTube-kanavan osoite: https://tinyurl.com/4paf4kj7
Kanavalle löydät tästä linkistä

Museon verkkoluennot:
  • torstaina 15.4. klo 14.00  Ruokolanjärven ympäristön historiaa, Mari Jalava
  • maanantaina 19.4. klo 11.00  Janhuan asuinalueen moninainen historia, Mari Jalava
  • tiistaina 18.5. klo 11.00  Tarinoita Uudenkaupungin rauhan ajoilta, Jonna Junkkila

Esitelmät ovat katsottavissa tallenteena kaksi viikkoa.