Uudenkaupunkin Museo
Museo

Merimiesperheen asumista Uudessakaupungissa

Miten asui laivatimpuri Viktor Roslöfin pieni perhe 1900-luvun alun Uudessakaupungissa? Pieni aikamatka tuon ajan kaupunkiin onnistuu vierailemalla Myllymäen länsilaidalla sijaitsevassa punaisessa pienessä mökissä, joka on yksi kaupungin vanhimpia säilyneitä asuinrakennuksia.

Merimiehenkotimuseona tämä Myllykadun ja Merimiehenkadun kulmatontilla sijaitseva talo on toiminut jo yli kaksi vuosikymmentä. Museorakennusta voi hyvin kutsua merimiehenkodiksi, sillä lähes kaikki talon tunnetut omistajat ja asukkaat ovat olleet sidoksissa mereen ja merenkulkuun. Henkikirjojen mukaan vanhin tieto tältä tontilta on vuodelta 1771, jolloin tontilla olleen rakennuksen omisti jungmanni Anders ja vaimo Brita Åkerman. Vuonna 1900 merimies Viktor Roslöf osti rakennuksen perheelleen kodiksi. Perheessä oli yksi tytär Suoma, joka peri talon vanhempien kuoltua. 1940-luvulta 1990-luvulle talo oli pääasiassa kesäasuntona. Suurin osa esillä olevista esineistä on kuulunut Roslöfien perheelle.

Merimiehenkodissa lapsivieraat voivat tutkia museota mm. salapoliisitehtävien avulla ja pihalla voi auttaa vaikka Suoma-tytärtä kesken jääneessä pyykinpesussa. Entä miten mahtaisi onnistua purkki- tai puujalkakävely? Sitäkin voi pihalla kokeilla.

Merimiehenkotimuseo on avoinna tänä kesänä 11.8. saakka päivittäin klo 12-15. Lisäksi Vanhat talot -tapahtuman aikana 7.-8.9 klo 12-18. Pääsymaksu museoon on aikuisilta 2 €, mutta kannattaa ostaa yhteislippu 5€, jolla pääsee vierailemaan kahden päivän sisällä myös Luotsimuseossa ja Wahlbergin museotalossa. Myös Museokortti käy maksuvälineenä. Merimiehenkodin osoite on Myllykatu 20, Uusikaupunki.