Maanmittauslaitoksen historiallisten ilmakuvien arkisto avautui verkkopalvelussa

Maanmittauslaitoksen ilmakuva-arkistoa on kesäkuun alusta saakka päässyt selaamaan Paikkatietoikkuna-verkkopalvelussa. Arkistoa voivat käyttää niin yksityishenkilöt, yritykset kuin organisaatiotkin ja käytössä on kymmeniä tuhansia kuvia. Kuvia on tarjolla eri paikkakunnilta eri vuosikymmeniltä 1930-luvulta alkaen aina 2021-luvulle saakka

Uudenkaupungin seudulta tällä hetkellä palvelun vanhimmat kuvat ovat Kalannin alueelta vuodelta 1949 ja koko kunnan alueelta on kuvia vuodesta 1995 alkaen.
Kaikkialta Suomesta kuvia ei vielä katsottavissa ole, mutta kuvien määrä lisääntyy joka vuosi, kun skannaustyö etenee Maanmittauslaitoksessa.

Maanmittauslaitoksen historiallisia ilmakuvia pääsee katsomaan osoitteessa: www.paikkatietoikkuna.fi/historiallisetilmakuvat
Palvelu toimii parhaiten tietokoneen ruudulla ja käytettäessä normaalia hiirtä.
  • Ilmakuvien katselussa pääset mukavasti alkuun katsomalla Maanmittauslaitoksen sivuilta ohjevideon

Uudenkaupungin omassa internetkarttapalvelussa
on myös katsottavissa sekä vanhoja että uusia ilmakuvia ja aivan keskustan alueelta löytyyy hyvä kokoelma historiallisia ilmakuvia esimerkiksi vuosilta 1946, 1963, 1967, 1969 ja 1973.
Linkki Uudenkaupungin karttapalveluun ja vuoden 1946 ilmakuvaan

Valitsemalla karttaikkunan vasemmasta laidasta ’Valitse kartalla näkyvät tiedot’ saat näkyviin karttatasovalikot ja sieltä löytyvät myös ilmakuvat. Huomaa myös karttaikkunan oikeassa alalaidassa työkalu ’Kartalla näkyvissä’, jolla voit vertailla näkyville valitsemiasi tasoja niitä himmentäen ja tasojen järjestystä siirtäen.