Suomi

Lapuan taiteilijaseuran näyttely Kiertoliikettä avautuu Crusellissa

13.11.2018 Crusellin Liljelundhallissa avautuu Lapuan Taiteilijaseuran näyttely Kiertoliikettä. Näyttelyn avoimet avajaiset pidetään tiistaina 13.11. klo 18-20 ja näyttely on avoinna 14.11.-12.12. TI-PE 10-17 ja SU 12-16. Näyttelyyn on vapaa sisäänpääsy (suljettu 6.12.).

Kiertoliikettä on 47-vuotiaan Lapuan Taiteilijaseura -kuvataideyhdistyksen ensimmäinen näyttely Uudessakaupungissa. Lapuan taiteilijaseuran 33:sta jäsenestä noin kolmannes asuu tai työskentelee Lapualla.  Ryhmänäyttelyyn osallistuu kahdeksan ammatti- tai harrastajataiteilijaa. Kuraattorina toimii taidehistorioitsija Heta Kaisto, joka on tutustunut lapualaisiin taiteilijoihin työskennellessään intendenttinä Lapuan museoissa. Näyttely punoutuu ajan eri ulottuvuuksien ympärille, joita taiteilijat lähestyvät monin tavoin.

Rauno Lepistö on kuvannut jo pitkään taiteessaan elinympäristönsä muuttumista, mm. ränsistyviä rakennuksia ja niiden purkutyömaita. Näyttelyn hiili- ja lyijykynäpiirrokset kertovat hänen äitinsä kotikylän tarinaa. Suurikokoinen piirros Aavehäät tuo vuosikymmeniä sitten sammuneeen lapualaiskylän raunioihin hänen vanhempiensa hääväen. Muotoilija, tekstiilitaiteilija Henna Mantereen pukutaidekokoelma Jälleenrakennus on vertauskuva elämälle, niille tilanteille, missä raunioiksi murentuneista rakenteista on aloitettava uudestaan.

Hanna Peltotuvan akryylimaalausten ihmiset ovat eri elämänvaiheissa ja arjessaan; Keskellä elämää pohtii läsnä- ja poissaolon kokemuksia median hallitsemassa ajassamme. Sirpa Ulvilan abstraktit maalaukset Elämänlankoja ja Unikuvia tulkitsevat nekin ajan kokemista. Teija Takalan lasimaalaukset kuvaavat elämän vahvoja tuntemuksia, Kaisu Sadlerin pronssireliefeistä katsoja voi löytää tarinoita. Vahva liike on läsnä molempien teoksissa. Eija Kempuksen ja Minna Rajalan voimakassävyisissä maalauksissa on läsnä luonto. Kempuksen Ison äärellä vie mikrokosmokseen, Rajala avaa näkymiä maailmankaikkeuteen. Näyttelyn julisteessa on  Rajalan maalaus Tähdet, jossa yhdistyvät luonto ja mystinen henkisyys, näyttelyn keskeiset tunnelmat.