Suomi

Koronarokoteajan siirtäminen sallittua vain pakottavista syistä

Mies pitää rokotetta kädessään.
U-soten terveydenhuoltoa ovat viime aikoina kuormittaneet jatkuvat kyselyt koronarokotusaikojen siirtämisestä. Tehosterokoteaikojen lykkääminen on kuitenkin sallittua vain erityisen pakottavista syistä. Pakottaviin syihin eivät lukeudu kesän tapahtumat, festivaalit tai juhlat.

Rokoteaikojen siirtäminen sotkee terveydenhuollossa huolellisesti tehdyt suunnitelmat ja aikataulut. Rokotteiden säilyvyysaika on lyhyt ja tehosterokotteita on varattu täsmälleen oikea määrä kullekin viikolle. Joka ikinen rokoteannos on siis suunniteltu etukäteen ja rokotuspäivät aikataulutettu minuutilleen.

Tehosteaikojen siirtäminen kuormittaa tiukoille joutuneita terveydenhuollon resursseja ja aiheuttaa pahimmillaan rokotteiden hävikkiä. Myös rokotekattavuus kärsii, mikäli tehosterokotetta ei oteta ajallaan. Lisäksi kiireellisempää asiointia tarvitsevien palvelu viivästyy, kun puhelinpalvelu ruuhkautuu rokotettaan lykkäävistä.

- Tässä tilanteessa jokaisen tulisi priorisoida rokotus juhlintaa tai kesän rientoja korkeammalle, vetoaa U-soten ennaltaehkäisevän terveydenhuollon esimies Taru Elo.