Kaupunki ei palkkaa nuoria kesätöihin, mutta vahvistaa yritysten kesätyöllistämistukea

Koronaepidemian ja käynnissä olevien yt-neuvottelujen vuoksi kaupunki ei tulevana kesänä työllistä nuoria omassa organisaatiossaan. Muutos koskee niitä nuoria, jotka ovat syntyneet 1.9.2002 – 31.12.2004 ja hakeneet kaupungilta kesätöitä.

Osa kaupungin toimipisteistä on kokonaan suljettu valtioneuvoston antaman poikkeuslainsäädännön mukaisesti epidemian leviämisen hillitsemiseksi ja riskiryhmään kuuluvien henkilöiden suojelemiksi.

- Koronaepidemian kestoa ei ole mahdollista arvioida, joten tässä tilanteessa kaupunki joutui valitettavasti tekemään päätöksen olla palkkaamatta nuoria kaupungin omaan organisaatioon kesällä 2020, kertoo työllisyysasiainsihteeri Anne Ruotsalainen.

Yrityksille, yleishyödyllisille yhdistyksille ja maatalousyrittäjille suunnattua tukea kesätyönuorten palkkaamiseen nostetaan ja nuoria kannustetaan hakemaan kesätyöpaikkaa suoraan yrityksistä.

Nuorten kesätyöllistämiseen tarkoitettua yritystukea ja sen ehtoja muokataan tulevan kesän osalta siten, että yritystuen määrä korotetaan 400 euroon (nyt 300 €), yritystuen hakuaikaa pidennetään poikkeuksellisesti 3.8.2020 asti ja tukeen oikeuttavan työjakson vähimmäiskesto lasketaan kahteen viikkoon. Lisäksi tukea laskettaessa otetaan nyt huomioon maksettu bruttopalkka 400 euroon asti. Esim. jos kesätyöntekijälle maksettu bruttopalkka on 480 euroa, niin yrittäjälle maksetaan tukea 400 euroa vuonna 2020. Normaalisti tuen määrää laskettaessa otetaan huomioon 52 % maksetuista bruttopalkoista, joten yrittäjälle maksettava tuen määrä olisi ollut 249 euroa.

- Monilla yrityksillä on nyt pulaa sesonkityöntekijöistä ja toisaalta monet nuoret ovat jääneet vaille kesätyötä. Kesätyöllistämistuen avulla voimme paitsi edistää nuorten työllistymistä myös tukea paikallisia yrittäjiä. Yritykset, yleishyödylliset yhdistykset ja maatalousyrittäjät voivat tarvittaessa palkata nuoria joustavasti vielä esimerkiksi heinäkuussa, Anne Ruotsalainen kuvailee.

Yritystuen enimmäismäärän nosto ja muut joustot koskevat myös niitä yrittäjiä, jotka ovat jo aikaisemmin tehneet yritystukisopimuksen nuoren kanssa ja palauttaneet yritystukisopimuksen kaupungin kappaleen.

Yritystukipaikat

• Hakuaika yritystukipaikkoihin on 5.3. – 3.8.2020
  • Nuorille, jotka ovat syntyneet 1.1.2000 – 31.12.2004.
  • Nuoren tulee olla Uudessakaupungissa kirjoilla oleva koululainen tai opiskelija (ei vastavalmistunut ammatillisesta oppilaitoksesta keväällä 2020, eikä työtön).
  • Yritystukikelpoisen yrityksen on oltava uusikaupunkilainen yritys ja yrityksen toimipaikan tulee sijaita Uudessakaupungissa, yrityksen henkilöstömäärän on oltava alle 120. Myös maatalousyrittäjät sekä yleishyödylliset yhdistykset ovat voivat hakea yritystukea.
  • Tuen määrä yritykselle voi kuitenkin olla enintään 400 euroa. Työnantajan sivukuluja ei oteta huomioon. Tuen määrä ei voi ylittää nuorelle maksettua bruttopalkkaa.
  • Tuettavan työjakson keston on ehdottomasti oltava vähintään kaksi (2) viikkoa ja enintään neljä (4) viikkoa, tuettavan työjakson ei tarvitse kuitenkaan olla yhtäjaksoinen.
  • Tuettavan työjakson viikkotyöajan on oltava vähintään 20 t/vko ja koko työjakson aikana enintään 120 t.
  • Tuettavan työjakson tulee sijoittua aikavälille 1.6. - 31.8.2020 ja nuorelle maksetaan vähintään alan minimipalkkaa.
  • Työllistettävä nuori ei voi olla oma tai puolison lapsi.
  • Tukea ei myönnetä nuoresta, joka samana kesänä on toisessa kaupungin tukemassa yritystukipaikassa.
  • Yritys voi saada tukea useasta kesätyöntekijästä. Tuista päätetään hakujärjestyksessä määrärahojen puitteissa.
  • Yritystukisopimuslomakkeita ohjeineen saa palvelupiste Passarista (Rauhankatu 10) tai tulostamalla oheisesta linkistä:
  • Yritystukisopimuksen kaupungin kappale tulee palauttaa viimeistään 3.8.2020 palvelupiste Passariin tai postitse Uudenkaupungin kaupunki/Henkilöstöpalvelut/Anne Ruotsalainen PL 20 23501 Uusikaupunki. Yritystukisopimuksen voi palauttaa myös skannattuna sähköpostin liitteenä anne.ruotsalainen@uusikaupunki.fi

Muilta osin yritystuen ehdot säilyvät ennallaan. Muutokset koskevat tuen enimmäismäärää  ja sen laskentaa, hakuaikaa ja tuettavan työsuhteen vähimmäiskestoa.

Lisätietoja:
työllisyysasiainsihteeri