yläkuva museosta
Museo

Kaupunginlahdesta uusi Seinätön museo -mobiiliopaste

Uudenkaupungin museo on julkaissut kaikkiaan kuusi mobiiliopastusreittiä, jotka toimivat kaikenlaisilla älylaitteilla – kännykällä, tabletilla tai pöytätietokoneellakin. Uusin reiteistä valmistui kesäksi 2019 ja se esittelee Uudenkaupungin keskelle ulottuvan merenlahden, Kaupunginlahden historiaa valokuvin, kartoin ja tekstein. Oppaan avulla selviää, miltä tällä nyt niin suositulla virkistysalueella on aikaisemmin näyttänyt. Vain lokkien äänet ja kalan haju puuttuvat.

Mobiilioppaan käyttö on ilmaista ja se toimii älypuhelimella, tabletilla tai myös tietokoneella. Sen käyttöä varten ei tarvitse ladata erillistä sovellusta, vaan siihen pääsee normaalisti nettiselaimen kautta. Kaupunginlahti-aiheista opastetta voi hyvin käyttää vaikka juuri kunnostettuja rantoja kävellessä, reitillä on kaikkiaan yhdeksän pistettä, joiden historiaa esitellään kuvin ja kartoinkin. Paikat ovat Suukari, ns. Uusi möljä, Pakkahuone, Malénin ranta, Kalaranta, Kaupunginlahden pohjukka, Sorvakon silta sekä makasiinit. Oppaaseen pääsee osoitteesta tarinasoitin.fi/kaupunginlahti.


Viime vuonna valmistui museon Kartsalla-näyttelyn yhteyteen opaste, joka esittelee niitä paikkoja kaupungissa, joissa nuoriso hengaili 1950-90-luvuilla. Toinen vuonna 2018 valmistunut opaste esittelee sisällissodan tapahtumapaikkoja Uudessakaupungissa. Laajimpaan opasteeseen on kerätty kaikki Uudenkaupungin julkiset muistomerkit ja veistokset. Lasten elämän paikkoja 1800-1900-lukujen vaihteen Uudessakaupungissa esittelee puolestaan Wähälasten Uusikaupunki -opaste, joka perustuu museon samannimiseen julkaisuun. Tässä opasteessa on myös leikkimielisiä tehtäviä suoritettavana. Nuorten elämään liittyvä opaste on myös Museo kännykässä -opaste, joka on suunnattu etenkin uusikaupunkilaisille koululaisille. Siinä esitellään nuorille nyt tärkeitä paikkoja kaupungissa ja kerrotaan niiden paikkojen menneisyydestä. Kaikki Uudenkaupungin museon mobiiliopasteet löytyvät osoitteesta: tarinasoitin.fi/uudenkaupunginmuseo.

Seinätön museo on Suomen Museoliiton ja Momeo Oy:n luoma yhteinen alusta, joka on monessa Suomen museossa käytössä. Näin museot, museokokoelmat ja historia kulkevat mukana taskussa myös silloin, kun museoiden ovet ovat suljettuina.