Uudenkaupunkin Museo
Museo

Kaupungin juhlavuosi oli Uudenkaupungin museolle tapahtumarikas

Uudenkaupungin museon rooli osana kaupungin juhlavuoden ohjelman tuottamista ja taustavaikuttamista oli suuri. Juhlavuosi näkyi etenkin museon tietopalvelu- ja valokuvakokoelmien suurena käyttönä, mutta myös museokohteiden ja näyttelyiden kävijämäärien kasvuna.

Wahlbergin museotalossa vieraili vuoden 2017 aikana lähes historiansa ennätysmäärä kävijöitä, noin 5000 vierasta. Juhlavuoden näyttely uusikaupunkilaisten neljästä vuosisadasta tavoitti yli 4000 kävijää. Kuukausista suosituin oli kesävieraiden suosima heinäkuu, mutta myös marras-joulukuussa museossa vieraili yli tuhat kävijää. Museon joulunäyttelystä on tullut monelle perheelle, päiväkotiryhmälle ja koululaisryhmälle jo perinne. Museo tuotti vuoden aikana erilaisia opastuksia yhteensä 140:lle ryhmälle ja erilaisia työpajoja järjestettiin 24. Näiden lisäksi museo järjesti joko omissa tiloissaan tai muualla erilaisia luentoja, tietoiskuja, esitelmiä tms. yhteensä noin 40 kertaa.

Kaikkiaan Uudenkaupungin museon hallinnoimissa museo- ja näyttelykohteissa (Wahlbergin museotalo, Merimiehenkotimuseo, Luotsimuseo, Kalannin kotiseutumuseo ja Crusellin Liljelundhalli) vieraili vuoden aikana noin 12500 kävijää. Kasvua edelliseen vuoteen oli noin 25%. Museokortilla Uudenkaupungin museoissa vierailtiin viime vuonna lähes 600 kertaa, kortin käyttö kasvoi edellisestä vuodesta noin 50%.

Hilkka Färmin maalaus Käytävien kätköistä -näyttelyssä.
Juhlavuoden johdosta Crusellin Liljelundhallissa esiteltiin pääasiassa uusikaupunkilaista taidetta. Museo huolehtii myös tuon tilan näyttelyistä. Myös näyttelyt keräsivät juhlavuonna ennätysyleisön. Taidenäyttelyissä vieraili yli 5300 kävijää. Suosituimmat näyttelyt olivat alkuvuonna järjestetty, museon kokoama näyttely Käytävien kätköistä, joka esitteli kaupungin omia taidekokoelmia. Myös juhlavuoden päättäneessä Raija Nokkalan näyttelyssä vieraili yli tuhat kävijää. Kaikkiaan Crusellin Liljelundhallissa järjestettiin vuoden aikana kahdeksan näyttelyä. Museo teki myös näyttelyn Augusta Olssonin valokuvista Runonkulman Galleriaan ja museon valmistama näyttely uuden vuoden perinteistä oli lainassa Vehmaan kirjastossa.

Juhlavuoden johdosta kaupungin eri toimijat huomioivat kaupungin historiaa monella eri tavalla. Koululaisten teemaviikot, erilaiset yhdistysten tai yritysten julkaisemat historiikit, kaupungin oma mainonta jne. käyttivät hyödyksi museon tieto- ja kuvapalvelua. Valokuva-arkiston käytössä koettiinkin ennätysvuosi, kun lähes tuhat vanhaa valokuvaa toimitettiin museon arkistosta eri käyttäjille.

Alkaneen vuoden aikana museossa huomioidaan mm. sadan vuoden takaiset sisällissodan vaiheet mininäyttelyllä ja valmisteilla on myös kesäksi avautuva näyttely uusikaupunkilaisnuorison vapaa-ajanvietosta. Vuoden aikana on tarkoitus keskittyä myös yhteen museon perustehtävistä, kokoelmatyöhön.