Suomi
Uusikaupunki 400

Helmikuun tapahtumatarjonta ravitsee monipuolisuudellaan

Uusikaupunki 400 ja Suomi 100 -juhlavuosien tiimoilta kaupungissamme järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia läpi vuoden.

Uusikaupunki 400

Helmikuu tarjoilee kaupunkilaisille monipuolisesti kulttuuria. Erilaiset näyttelyt, luennot ja keskusteluillat sävyttävät lopputalven tapahtumakattausta, mutta tarjolla on toki runsaasti myös urheilua, teatteria ja paljon muuta. Helmikuussa lukion abiturientit antavat myös perinteisesti tilaa seuraaville. Penkkariajelut huristellaan 16.2. ja helmoja pyöräytellään vanhojen tansseissa seuraavana päivänä.

Helmikuussa pääset viettämään juhlavuotta myös mm. seuraavissa merkeissä:

Ke 1.2. klo 10
Kulttuurikävely - Sorvakon funkkistalo, lähtö torilta


Seniorien helmikuinen kulttuurikävely kuntoillaan Sorvakkoon keskiviikkona 1.2. torilta klo 10 lähtien.

Kauniissa puutalokaupungissamme on myös muutamia ennen sotia rakennettuja funktionaalisen tyylin mukaisia rakennuksia. Musiikkiperhe Valstan kotina tunnettuun funkkistaloon olemme jo aikaisemmin tutustuneet. Nyt on vuorossa kaupunginlahden etelärannalla sijaitseva kelloseppä Nallikarin (ent. Nikander) asunnokseen ja liiketiloikseen rakennuttama näyttävä rakennus. Myöhemmin talo tunnettiin Taidetalo Ars Aarraksena, jossa muutamina vuosina olivat esillä taidemaalari Raimo Aarraksen kaupungille lahjoittamat teokset sekä muita näyttelyjä. Nykyään rakennus toimii sekä yksityiskotina, että Sisustussuunnittelu Talvitie Designin toimitiloina. Koti on myös valittu yleisöäänestyksellä Suomen kolmanneksi kauneimmaksi kodiksi vuonna 2014 Suomen Kaunein Koti-ohjelmassa. Talvitie Designin omistaja, sisustussuunnittelija Tuija Talvitie on luvannut kertoa sekä talon historiasta, että nykyisestä toiminnasta.

Kulttuurikävelyille on vapaa pääsy ja ne ovat avoinna kaikille kiinnostuneille.


To 2.2. klo 18.30
KaPa -65 - Sheriffs


Naisten salibandyn 1. divisioonaa Uusikaupunki 400 -Areenalla (Pohitullin palloiluhalli). 


La 4.2. klo 9.30
Talvinen lintukävely

Uudenkaupungin Ympäristöyhdistys järjestää lintukävelyn, jossa tutustutaan kaupungin talvilintuihin yhdistyksen lintuasiantuntijoiden johdolla. Lähtö kello 9.30 kirjaston edestä. Kohteena muun muassa Pietola sekä Hangon penkereen sulat. Retki on ilmainen ja kestää noin 3 tuntia, mukaan voi liittyä myös matkan varrelta.

Lisätietoja antaa Rauno Laine, puhelin 040 567 4027.
 

La 4.2. klo 10-15
Tuu messiin! -messut


Toimivan arjen messut Uusikaupunki 400 -Areenalla lauantaina 4.2.2017 klo 10-15. Mukana myös lähialueen kunnat Kustavi, Laitila, Pyhäranta, Taivassalo ja Vehmaa.

Etsitkö uutta työpaikkaa, sujuvaa arkea ja enemmän aikaa harrastuksille? Tuu #messiin ja valloita Vakka-Suomi! Ukipolis yhteistyökumppaneineen avaa ovet joustavaan elämään Vakka-Suomessa ja kutsuu sekä nykyiset että tulevat asukkaat messiin paremman elämisen messuille Uuteenkaupunkiin helmikuun alussa.

Uusikaupunki 400 -areenalle, eli tuttavallisemmin Pohitullin palloiluhalliin kerääntyy lauantaina 4.2. Vakka-Suomen alueen työnantajia, palveluiden tuottajia ja harrastustoimijoita sekä alueen kuntia. Laajan työpaikkatarjonnan lisäksi esillä ovat erityisesti alueen asuntotarjonta ja sujuva arki Vakka-Suomessa.

Vapaa pääsy! Lisätietoa http://tuumessiin.fi/


 

La 4.2. klo 12 ja 15
Lähetyslounas juhlavuosien merkeissä

Uudenkaupungin lähetyslounas seurakuntakeskuksessa lauantaina 4.2. klo 12 ja 15 juhlistaa Uudenkaupungin 400v-, Suomen 100v- ja reformaation 500v –juhlavuosia.

Lähetyslounaan toteuttavat keittiömestari Tapio Pääkkö Uudenkaupungin Golfravintolasta, Paul-Erik Hakkarainen Vakkakokit Oy:stä, vastaava emäntä Asta Palola seurakunnasta avustajinaan kokkiopiskelijoita Ammattiopisto Novidasta.

Lähetyslounaan jälkiruokana nautitaan Uusikaupunki 400 –juhlavuoden kunniaksi järjestetyn kakkukilpailun voittanutta ”Peilityyni”-kakkua, jonka valmistaa Kotileipomo Sonkkila. Myös reformaation ja Suomen itsenäisyyden juhlavuodet näkyvät lähetyslounaan runsaassa noutopöydässä.

Tarkemmat tiedot lähetyslounaasta löydät http://www.uudenkaupunginseurakunta.fi/tapahtumat/2017-02-04/lahetyslounas


La 4.2. klo 13
LOMA - ensi-ilta Uudenkaupungin teatterissa

Hilpeä komedia meistä suomalaisista lomalla.

Risto Jarvan, Kalervo Kukkaisjärven ja Jussi Kylätaskun elokuvakäsikirjoituksen LOMA pohjalta kantaesitykseksi Uudenkaupungin Teatterin suurelle näyttämölle kirjoittaneet ja ohjanneet Raija ja Pentti Nokkala.

Pankkivirkailija Aimo Niemi eroaa vaimostaan ja siinä lähtiessä sekä matkaliput että matkalaukut vaihtuvat vaimon kanssa.

Aimon tarkoitus on matkustaa talviolympialaisiin, mutta liian myöhään hän huomaa olevansa lentokoneessa, joka on matkalla Rodokselle. Aimolla on matkalaukussaan vain vaimon vaatteet ja naisen papereilla hänet sijoitetaan myös lomailemaan hotelliin naisen kanssa samaan huoneeseen.


Kuva: Katja Laine


Ke 8.2. klo 18
Kulttuurikahvila

Kulttuurikahvila on kaikille avoin kulttuuritieto- ja kahvitteluhetki. Voit osallistua yhteen tai useampaan tilaisuuteen. Ei lukukausimaksua, mutta varaudu kullakin kerralla pieneen kahvi-/teemaksuun.

8.2. Uudenkaupungin syntysijoilla - vakoista se alkoi Männäisten kaupungissa v. 1616. Mikko Paana ja kaupungin historian esittely kuvin ja kertomuksin.

Vahterus-sali, Pruukintie 7, Kalanti.


La 11.2. - Su 12.2. klo 10-17
Antiikkikierros

Kolme antiikkiliikettä järjestävät upean tapahtuman jo 18. kerran. Antiikkikierros kerää antiikin ystävät ympäri Varsinais-Suomen ja keräilijöita aina pääkaupunkiseudulta ja Ruotsia myöten.

Tapahtuman järjestää Antiikki Mööpeli , Antiikki Klaara ja antiikkiliike Miantica. Tervetuloa myös uudet kiertäjät. Miantica, Tunnelitie 8, Kalanti. Mööpeli,  Häähäntie 561, Kalanti, Antiikki Klaara,  Nopperlantie 1, Lokalahti.

Kaikki liikkeet ovat avoinna molempina päivinä klo 10-17. Liikkeissä on tarjoilua , arvontaa ja paljon tarjouksia. Kaikki liikkeet sijaitsevat Uudenkaupungin alueella. Lisätietoja: http://www.miantica.fi/antiikkikierros/
 

Ma 13.2. klo 18
Elämää Uudessakaupungissa 1800-luvulla

Viikaisten koulu
FM Lauri Viinikkala
Kurssimaksu 6 €

Luennolla tutustutaan Uudenkaupungin asukkaiden arkiseen elämään 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa Suomen itsenäistymiseen saakka. Millaiselta kaupunki näytti 1800-luvulla? Entä miten tulipalot muuttivat sen olemusta? Mitä elinkeinoja kaupungissa harjoitettiin? Keitä siellä asui? Kuinka uusikaupunkilaiset käyttivät aikaansa? Kaupungin historian tärkeimpiä tapahtumia esitellään taustana kaupunkilaisten arjelle. Luento on suunnattu kaikille kiinnostuneille, luentomaksun 6 e voi maksaa paikan päällä.
 

To 16.2. klo 18
Korjausrakentamisen luento

Uudenkaupungin Vanhat Talot ry järjestää kaupungin juhlavuonna v.2017 useita erilaisia tapahtumia uusikaupunkilaisille, osa tapahtumista on suunnattu erityisesti vanhojen talojen omistajille ja asukkaille, mutta kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita tilaisuuksiin.

Helmikuussa kokoonnutaan kuulemaan vanhojen talojen korjaamiseen liittyvistä rakennusten suojelumääräyksistä, aiheesta kertomassa ovat rakennustarkastaja Mika Pihlajaniemi ja arkkitehti Virpi Tervonen Uudenkaupungin kaupungilta. Tilaisuudessa on mahdollisuus kysellä ja keskustella aiheesta.

Tilaisuus järjestetään torstaina 16.2. klo 18 alk., paikka OP:n kokoustilat os. Koulukatu 1.
 

To 16.2. klo 18
Merellinen ilta: Salakuljettajien historiaa

Lars Westerlundin esitelmä aiheesta: Keitä olivat 1920- ja 1930-lukujen pirtun salakuljettajat? Uudenkaupungin merihistoriallisen yhdistyksen ja Vakkaopiston järjestämä merellinen ilta Kulttuurikeskus Crusellissa. Tilaisuus on kaikille avoin ja se on ilmainen.


Ti 21.2. - Pe 10.3.
Hiihtolomalla museon “kansakouluun” (TI-PE)

Jos koulua tulee ikävä hiihtolomalla, voi Wahlbergin museotalossa lievittää eroahdistusta tutustumalla vanhan ajan koulunkäyntiin. Ja mikä parasta, ilman opettajan valvovaa silmää! Kansakoulua joskus käyneet taas voivat tulla verestämään mukavia koulumuistojaan.

Uudenkaupungin museon Wahlbergin talossa on hiihtolomaviikoilla (viikot 8-10) mahdollisuus kokeilla itse, kuinka entisajan uusikaupunkilaiset tekivät koulutehtäviään. Museossa voi istahtaa vanhanaikaiseen pulpettiin ja tutkia vanhoja opetustauluja. Älytauluja tai dokumenttikameroita museosta ei löydy, vaan niiden sijasta liitutaulu ja pieniä rihvelitauluja, joihin kirjoitetaan kivikynällä.

Museossa pääsee lisäksi kokeilemaan irtomustekyniä, joilla kirjoittaminen ei olekaan ihan helppo juttu: mustepullon kanssa saa olla tarkkana, eikä tekstin seassa saisi olla mustetahroja! Kävijät voivat myös askarrella itselleen mustekynänpyyhkimen, eli kangastilkuista tehdyn, entisajan koululaisen tärkeimmän välineen, jolla putsataan mustekynän terä aina kirjoittamisen jälkeen.

Vanhan ajan kansakouluun voi tutustua museossa omatoimisesti. Wahlbergin museotalo on avoinna tiistaista perjantaihin klo 12-15, osoitteessa Ylinenkatu 11, tervetuloa!


Kuva: Uudenkaupungin museo


Ke 22.2. klo 18.30
UU-Korihait - Kauhajoen Karhu


Korisliigan ottelu UU-Korihait - Kauhajoen Karhu Uusikaupunki 400 -Areenalla (Pohitullin palloiluhalli).

Liput:
Aikuiset 17 €/S-etukortti 15 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 12 €
Lapset (7-16 v.) 5 €

Ennakkomyynti yhteispalvelupiste Passari, Rauhankatu 4.


To 23.2. klo 18
Minä uusikaupunkilainen

Me uusikaupunkilaiset emme ole taustoiltamme ja äidinkieleltämme yhtenäinen joukko. ”Minä uusikaupunkilainen” -esitelmä- ja keskusteluilloissa tutustumme erilaisiin uusikaupunkilaisiin.

23.2. torstaina klo 18 tutustumme Suomen inkeriläisen elämäntarinaan.
23.3. klo 18 kuulemme minkälainen on ollut tie Kroatiasta Uuteenkaupunkiin.
20.4. tutustumme etiopialais-uusikaupunkilaiseen identiteettiin.

Tapahtuma järjestetään Uudenkaupungin kirjastossa. Vapaa pääsy!

Järjestäjinä toimivat yhteistyössä Ugin kaupunginkirjasto, Uudenkaupungin Sanomat ja Vakka-opisto.


Ti 28.2. klo 18
400 vuotta sikses

Vakka-Suomen kansalaisopiston Runokamariryhmä käy läpi 400-vuotisen kotikaupungin historiaa ja tunnelmia erilaisia tekstejä esittäen kirjastossa.

Ohjaajana Eila Saarva.


Runsaasti lisää tapahtumia löydät kaupungin tapahtumakalenterista.