Uudenkaupunkin Museo
Museo

Ajankohtaista tietoa Uudenkaupungin historiasta -luentosarja alkaa 11.2.

Uudenkaupungin museo ja Vakkaopisto järjestävät yhdessä neljän luennon sarjan, jolla käsitellään ajankohtaista Uuttakaupunkia koskevaa historiantutkimusta ja uusia löytöjä. Luentosarjan juontaa ja keskusteluun johdattaa museonjohtaja Mari Jalava.

Luentosarja alkaa museonjohtaja Mari Jalavan pitämällä esitelmällä Uudenkaupungin varhaisista valokuvaajista. Mikä mahtaa olla vanhin Uudestakaupungista otettu valokuva? Keitä olivat ne valokuvaajat, jotka ottivat ensimmäiset valokuvat Uudestakaupungista tai Uudessakaupungissa? Näitä teemoja käsittelee Mari Jalavan luento, joka sisältää myös runsaasti vanhoja valokuvia.

Luentosarjan ajat ja aiheet:
11.2.2020  VARHAISET UUDENKAUPUNGIN VALOKUVAAJAT
Uudenkaupungin museon kokoelmissa on paljon vanhoja valokuvia. Mutta keitä olivat ne valokuvaajat, jotka ottivat ensimmäiset valokuvat Uudestakaupungista? Museonjohtaja Mari Jalava esittelee runsain valokuvin ja sanoin Uudessakaupungissa 1800-1900 -lukujen vaihteessa toimineita valokuvaajia ja heidän ottamiaan kaupunkikuvia.

25.2.2020  KAUPUNKIARKEOLOGIAA UUDESSAKAUPUNGISSA – LILJALAAKSONKATU 1:N KAIVAUSTULOKSET
Mikä merkitys on arkeologisella kulttuuriperinnöllä ja miten arkeologisia kaivauksia järjestetään? Arkebuusi osuuskunnan arkeologi Elina Saloranta ja luututkija Auli Bläuer kertovat suomalaisen kaupunkiarkeologian kehityksestä, painopistealueista ja kokoelmista. Luennolla esitellään myös Uudessakaupungissa Liljalaaksonkatu 1:ssä kesällä 2018 suoritettujen arkeologisten kaivausten vaiheita ja tuloksia. Kaivausten merkittävä löydösryhmä ovat luulöydöt, jotka kertovat kaupunginlahden rannan käytöstä 1700- ja 1800-luvuilla.

3.3.2020  VALLAN ASUINSIJAT - SUNDHOLMAN KARTANO JA SEUDUN ASUKKAAT 1500-LUVULLA
Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Anu Lahtinen kertoo elämästä ja vallankäytöstä 1500-luvun Sundholman kartanossa ja sen liepeillä. Luennossa kerrotaan niin Sundholman kartanon Flemingeistä kuin heidän uskotuista palvelijoistaan ja lähiseudun asukkaista. Uusimpana tutkimustuloksenaan Lahtinen kertoo vahvatahtoisista Peteksen kylän asukkaista sekä historiasta kiinnostuneen kartanonvouti Juhanan kronikka- ja laulukirjasta.

19.3.2020  KISSOJA, KOIRIA JA IHMISIÄ - ELÄINHISTORIAN NÄKÖKULMA 1800- JA 1900-LUVUN VAIHTEEN UUTEENKAUPUNKIIN
Luento modernistuvan kaupunkiyhteisön historiasta keskittyen seuraeläimiin eli lemmikkeihin. Yleisen historian professori Taina Syrjämaan luento tarkastelee sitä, miten 1800- ja 1900-luvun taitteen Uudessakaupungissa kissat, koirat ja ihmiset yhdessä rakensivat kaupunkiyhteisöä. Suomalaisen pikkukaupungin perspektiivi tuo esille sekä ylirajaisia virtauksia että kansallisia ja paikallisia eroja. Esityksen painopiste on siinä, miten eri lajien edustajat ovat eläneet yhdessä niin yksityisissä perheissä kuin jaetuissa, julkisissa kaupunkitiloissa. Luento perustuu uusikaupunkilaiseen historialliseen aineistoon, kuten Uudenkaupungin museossa säilytettävään Augusta Olssonin kuvakokoelmaan sekä paikallislehden ilmoituksiin ja kaupungin veroluetteloihin.

Luentosarja pidetään Viikaisten koulun auditoriossa (Viikaistenkatu 3, Uusikaupunki) aina klo 18-19.30. Jokaisen luennon luentomaksu on 6€, joka maksetaan luennolla.