Vanha Uudenkaupungin kartta.
Uudenkaupungin rauha 300 vuotta

1700-luvun elämää Uudessakaupungissa viikonloppuna

Historialliset yhdistykset elävöittävät Uudenkaupungin rauhan historiallisia tapahtumia ja aikakauden elämää rauhan 300-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Viime vuodelta siirtynyt tapahtuma päästään toteuttamaan elokuun viimeisenä viikonloppuna. Myös Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola vierailee kaupungissa lauantaina.

Kesälle jätetään Uudessakaupungissa näyttävät jäähyväiset tulevana viikonloppuna, kun Venetsialaisten juhlinnan lomassa kaupunkiin saapuu vieraita useamman vuosisadan takaa. Kaupunkikuvassa voi nähdä tuolloin vieraita 1700-luvun alusta, muiden muassa ruotsalaissotilaita eli karoliineja sekä vaimoväkeä. 

Historialliset yhdistykset elävöittävät rauhanajan tapahtumia ja elämää kaupungin keskustassa koko viikonlopun ajan. 1700-luvun sotilasleiri pystytetään Rauhanpuistoon lauantaiaamuna ja leirielämään pääsee tutustumaan aina pitkälle iltapäivään. 

– Toivomme, että ihmiset tulevat rohkeasti leiriin juttelemaan ja kyselemään. Juuri sitä varten me siellä olemme, sanoo historiallista elävöittämistä yli 20 vuotta harrastanut Minna Vainionpää

Historian elävöittäjät pyrkivät näyttämään mahdollisimman autenttisesti millaista elämää rauhansopimuksen aikaan elettiin. Elävöittämisessä ei olekaan kyse pelkästä pukuleikistä, vaan siihen liittyy kaikki aikakaudelle tyypillinen toiminta. 

– Pukeudumme ajan hengen mukaisiin luonnonmateriaaleista valmistettuihin vaatteisiin, näytti elohopea sitten hellelukemia tai paukkupakkasia, Vainionpää kertoo. – Haluamme saada ihan konkreettisesti kokea vivahteen siitä, millaista elämä on tuolloin ollut ja mitä se on vaatinut. 

Keskustan alueella nähdään myös sotilaiden äkseerausesityksiä, ja halukkaat pääsevät mukaan kokeilemaan sotilaselämää. 

– Sulkeisten komennot ovat vuodelta 1701 Hänen Kuninkaallisen Korkeutensa ohjesäännön mukaan. Käytännössä esimerkiksi otetaan aseotteita, käännytään ja marssitaan. Pidetään harjoitteet aika lyhyinä, jotta lapsetkin jaksavat touhuta mukana, lupaa Uudenmaan Karoliinien Keimo Ahokanto, joka on Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat ry:n puheenjohtaja ja yksi Uudenkaupungin tapahtuman suunnittelijoista.

Myös Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan heinäkuun alusta siirtynyt vierailu toteutuu lauantaina. Aaltolan haastattelu alkaa torilavalla klo 11. 

Lauantai-ilta huipentuu näyttävään rauhansoutuun Kaupunginlahdella sekä iltakymmeneltä alkavaan ilotulitukseen. Rauhansoudun lähtölaukaus ammutaan mustaruutitykillä klo 21.30. 

Sunnuntaiaamun kirkonmenot mukailevat myös rauhanaikaa. Vanhassa kirkossa kymmeneltä alkava rauhanmessu toimitetaan 1700-luvun kaavan mukaan. Messuun ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet. 

– Kokemus on niin autenttinen kuin tänä päivänä on mahdollista, lupaa messusta vastaava kirkkohistorian dosentti, pastori Esko M. Laine

Messun jälkeen kirkolta kulkee paraati torilla sijaitsevalle rauhan muistomerkille, missä historian elävöittäjät laskevat seppeleen. Tämän jälkeen on vielä mahdollista tutustua elävöittäjiin ja rauhan aikakauteen parin tunnin ajan. 1700-luvun vieraat marssivat kotia kohti sunnuntaina klo 14. 

Suomalaisia suuren Pohjan sodan aikakauden harrastajia on kaikkiaan 100-150. Uuteenkaupunkiin harrastajia saapuu noin 50. 

Historiallisten yhdistysten vierailu Uudessakaupungissa 27.-28.8.2022. 

Ohjelma: 

Lauantai 27.8.2022
klo 10.30-12.00 1700-luvun leirin pystytys Rauhanpuistoon
klo 11 Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan vierailu torilla
klo 12.00-16.00 1700-luvun leiri auki yleisölle, esitellään 1700-luvun leirielämää, ruoanlaittoa, vaatetusta ja muotia, kuullaan leirimusiikkia
klo 12.00-16.00 1700-luvun äkseerausesityksiä, halukkaiden rullaan otto, äkseerausopetusta yleisölle ja ohjelmaa lapsille, Rauhanpuistossa, torilla ja kaupunginlahden rannassa
Venetsialaisten ohjelmaa rannassa
klo 21.30-22 Rauhansoutu Kaupunginlahdella
noin klo 22 Ilotulitus

Sunnuntai 28.8.2022
klo 9.30 Karoliinit marssivat vanhalle kirkolle
klo 10.00-11.30 Rauhanmessu 1700-luvun tapaan Vanhassa kirkossa
klo 11.30 – 12.30 Paraati muistomerkille ja seppeleen lasku
klo 12.30–13.30 1700-luvun äkseerausesitys torilla tai Rauhanpuistossa, jonka jälkeen yleisö voi tutustua ryhmiin
klo 14.00 Paluumarssi koululle
 

Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuoden markkinointiviestinnän hanketta rahoittaa Leader Ravakka ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.