Suomi
Ma 20.1.2020 15:51Hehkuva koulu -blogi

Tervetuloa Hehkuvaan Kouluun!

laatu
kohtaaminen
hyvinvointi
#suomenparasperusopetus
#hehkuvakoulu
Hehkuvan Koulun logobanneri.
Terveisiä Uudestakaupungista! Olemme pohtineet paljon opetuksen laadun syvintä olemusta. Meidän pitää tehdä valtava määrä erilaisia suunnitelmia, ohjeistuksia, raportteja, tilastoja, päätöksiä, arviointeja ja laatukortteja. Meidän pitää arvioida ja kehittää tavoitteita, sisältöjä, oppimisympäristöjä, opetusmenetelmiä ja yhteistyökumppaneiden verkostoa. Kaiken tämän hässäkän ja jatkuvan kiireen keskellä on tarpeen pysähtyä – ei vaan hetkeksi, vaan toistuvasti – perustehtävämme äärelle.

Onko sillä väliä, millä menetelmällä opetetaan? Onko väliä, opitaanko tietokoneiden kanssa vaiko opettajan puheesta? Pitääkö opetuksen olla toiminnallista, draamallista, teoreettista vaiko kaikkea vaihdellen? Onko väliä, miten monta suunnitelmaa meillä on opetussuunnitelman liitteenä? Onko väliä, miten usein lähdetään luokasta ulos oppimaan tai onko luokassa pulpetteja vaiko ei? Tarvitsemme kaikkea tätä hyrinää ja tohinaa, keskustelua ja väittelyä. Maailma ympärillä muuttuu ja koulu ei voi jäädä pelkästään menneisyyden vangiksi ja kulttuuritradition siirtäjäksi. Meidän pitää olla myös luomassa uutta.  Mutta tämän kohinan keskellä on tarpeen pysähtyä miettimään, mikä onkaan kaikkein tärkeintä.

Kaikkein tärkeintä meille on, että koulussa on hyvä olla, niin oppilaiden kuin henkilökunnankin. Hyviä oppimistuloksia ja työn tuloksia ei saavuteta ilman mielen hyvinvointia ja hyvää oloa. Rakennamme toimintakulttuuria niin, että meidän kouluissa jokainen kokee olevansa hyväksytty, rakastettu ja arvostettu omana itsenään.  Hyväksymisen ja arvostuksen tunteen myötä alamme hehkua ja pystymme ottamaan käyttöön parhaat voimavaramme. Ja kun yksilöt hehkuvat, myös koulut hehkuvat. Kaikkien yksilöiden ja yksiköiden ei tarvitse olla samanlaisia, vaan kukin voi profiloitua ja hehkua omista vahvuuksistaan käsin.

Me rakennamme opetustoimemme laatua luomalla käytänteitä ja toimintakulttuuria, jonka varassa löydämme oppilaista ja aikuisista parhaat puolet. Emme niinkään kaivele toistemme heikkouksia, vaan rakennamme vahvuuksille. Vahvistamme läsnäoloa, osallisuutta, rauhaa ja toinen toisemme kuuntelemista. Tätä työtä teemme myös rehtoreiden kesken. Ja kun yksilöt alkavat hehkua, myös koko yhteisö hehkuu hyvinvointia ja sitä kautta myös hyviä oppimistuloksia ja työn tuloksia. Näin mitä parhaiten toteutamme myös kaupunkimme strategian hyvän elämän tavoitteita. 

Tässä blogissa tuomme esille näkemyksiämme hehkuvasta koulusta ja kerromme, miten ratkomme ongelmia ja vahvistamme hyvää. Kerromme miten innostamme oppilaita ja aikuisia hyvinvoinnin kautta myös yhä parempiin oppimistuloksiin ja suorituksiin.

Haastamme sinut mukaan myös #suomenparasperusopetus -kampanjaan sosiaalisessa mediassa. Haluamme haastaa sinut mukaan arvostamaan opetustointa ja tekemään sellaisia tekoja jokaisessa kunnassa, että yhä useampi voi liittää viestiinsä hashtagin #suomenparasperusopetus. Yhdessä rakennamme yhä parempaa koulumaailmaa.

                                                                                       Arja Kitola, opetustoimenjohtaja
 

Viimeisimmät kirjoitukset

Toiminta-alueittain järjestettävän opetuksen kalenteri.
6.5.2020 10:42
Hakametsän koulu sai tunnustusta, kun koulun toiminta-alueittain järjestettävä opetus sai tiedon, että se tullaan palkitsemaan hyvästä työelämäyhteistyöstä Novidan kanssa.
demotila kasvatus opetus
21.1.2020 10:45

Uudessakaupungissa on valmistelussa