yläkuva museosta
Museo

Tarinoita Uudenkaupungin rauhan ajoilta -luento

Ti 18.5.2021 11:00 - Ti 1.6.2021 16:54
Millainen mies oli Uudenkaupungin esimieheksi määrätty koulumestari Winter? Kuinka Ruotsiin paenneet salakuljettivat ruokaa ja muita tarvikkeita Uuteenkaupunkiin suuren Pohjan sodan aikana? Miksi paikalliset ilmiantoivat toisiaan venäläisille miehittäjille? Miten sujui ruotsalaisten rauhanneuvottelijoiden matka Tukholmasta rauhanneuvottelupaikkakunnalle Suomen rannikolla?

Uudenkaupungin museon ja kulttuuripalvelujen yhteisesti järjestämällä luennolla kerrotaan Wahlbergin museotalon tämän vuoden päänäyttelystä, jonka nimi on Rauhan paikka – Uudenkaupungin rauha 1721. Näyttely kertoo siitä, millainen Uusikaupunki oli rauhansolmimispaikkana 1700-luvun alkupuolella, ja miten uusikaupunkilaiset kokivat suuren Pohjan sodan, venäläisten miehityksen ja isonvihan, sekä Uudenkaupungin rauhan jälkeisen jälleenrakennuksen.

Luennolle on poimittu erilaisia tarinoita Uudenkaupungin rauhaan liittyvistä tapahtumista ja henkilöistä. Näillä tarinoilla taustoitetaan uusikaupunkilaisten tilannetta suurten tapahtumien keskellä.

Esitelmä julkaistaan museon YouTube -kanavalla kansainvälisenä museopäivänä 18.5.2021 klo 11.00.

Esitelmä on katsottavissa tallenteena kaksi viikkoa.

Museon YouTube-kanavalle pääset tästä linkistä: https://tinyurl.com/rs6xf76a

Tapahtuma liittyy osioon: