Vardag och boende i Nystad

Nystad är en liten stad vid havet på Finlands sydvästra kust nära Åbo (70 km) och Raumo (50 km). Staden har cirka 15 500 invånare. Trots sitt namn grundades Nystad redan 1617.

Nära det trivsamma och idylliska stadscentrumet finns förorter av olika slag, och från stadens centrum tar man sig även snabbt ut på landsbygden. Tack vare den långa strandlinjen finns även möjlighet till havsnära boende.

Hos oss är det lätt att trivas

I Nystad kombineras småstadens lugn med en aktiv och medryckande livsstil. Staden är byggd som en välfungerande helhet kring centrumet med sin rutnätsplan. Merparten av tjänsterna och fritidsaktiviteterna finns inom 15 minuters promenad.

Livligt kulturliv och möjlighet till varierande fritidsaktiviteter

I Nystad finns en populär amatörteater, flera gallerier, en legendarisk biograf utrustad med modern teknik, många musikevenemang, ett bibliotek, ett musikinstitut och Nystadsregionens medborgarinstitut, som erbjuder kurser inom ett flertal områden. Inom en radie av tre kilometer från centrum finns en kilometerlång skidtunnel, en ridskola godkänd av FRF, flera gym och motionsspår, en 18-håls golfbana, en simhall och mycket annat.

Småbarnspedagogik och skolor

Nystads stad erbjuder barnfamiljer flexibla och högkvalitativa tjänster inom småbarnspedagogik, utan att glömma skiftarbetande och deras behov. I Nystad finns även privata daghem och gruppfamiljedagvård.
I staden finns förutom grundläggande undervisning även ett gymnasium och Sydvästra Finlands yrkesinstitut Novida.

Egen eller hyrd bostad?

I Nystad finns ett dussintal stadsdelar – alla med sin egen prägel – och ett flertal livaktiga byar. Det finns många bostäder till salu, och prisnivån är rimlig. Dessutom har vi ett brett utbud av tomter. Hyresbostäder erbjuds på den privata marknaden, och förmedlingen av stadens hyresbostäder sker via samservicebyrån Passari.

Stadens hyresbostäder

Nystads stad har 838 hyresbostäder och fyra stora hyreshusbolag.

För bolagens del ingås hyresavtalen på disponentbyråerna och för de bostäder som ägs direkt av staden på samservicebyrån Passari.

En hyresgaranti betalas till hyresvärden innan nycklarna överlämnas.

Hyresgarantins belopp:
1 rum + kök/kokvrå 300 €
2 rum + kök/kokvrå 400 €
3 rum + kök och större 500 €

Ansökan om stadens hyresbostäder görs med en elektronisk bostadsansökan. https://www.webropolsurveys.com/Answer/SurveyParticipation.aspx?SDID=Fin494447&SID=017cbe5c-b708-45dc-bf4b-71508a39ac89&dy=1048864126 (endast på finska)

Bilagorna till ansökan lämnas till samservicebyrån Passari, adress: Rauhankatu 10, efter att sökanden har fått ett erbjudande om en bostad och godkänt det.

Se vilka bostäder som blir lediga (endast på finska): http://uusikaupunki.fi/asuminen-ja-ymparisto/asuminen/kaupungin-vuokra-asunnot/vapautuvat-asunnot

Bostäder på den privata marknaden

På den privata marknaden erbjuds privatägda hyresbostäder, och de utannonseras ofta i lokaltidningarna Uudenkaupungin Sanomat och Vakka-Suomen Sanomat.
I söktjänsterna på nätet hittar du lediga bostäder, sommarstugor och lokaler till uthyrning eller försäljning.

Kontakta oss

På Passari får du personlig information och vägledning i många frågor som rör staden – det vi inte vet tar vi reda på! Samservicebyrån Passari har samma ingång som posten.

Samservicebyrån Passari:
öppen må–fre 9.00–16.30