Terveyttä edistävä ruokavalio
Terveyttä edistävän ruokavalion voi koostaa monella tapaa. Ruokavalio on kokonaisuus, eli yksittäisiä ruokia tai aterioita oleellisempia ovat usein toistuvat arjen valinnat ja tottumukset. Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio edistää terveyttä ja pienentää lukuisten sairauksien riskiä. Ruokavalion ravitsemuksellisen laadun kohentaminen onnistuu jo pienillä ja yksinkertaisilla valinnoilla ja muutoksilla.
Terveyttä ja hyvinvointia voi edistää seuraavilla muutoksilla:
Terveyttä ja hyvinvointia voi edistää seuraavilla muutoksilla:

5 vinkkiä hyvään syömiseen
Monipuolisesti
Syömällä monipuolisesti varmistaa riittävän ravintoaineiden saannin, eikä ravintolisien käytölle välttämättä ole tarvetta. Mitä pienempi energiantarve, sitä tärkeämpää on kiinnittää huomiota ruokavalintoihin, jotta elimistö saa kaikki tarvittavat ravintoaineet painon nousematta.
Monipuolisuus lisää myös ruokavalion nautittavuutta. Lisää silmän- ja mielenruokaa saa lisäämällä ruokavalioon väriä kasvisten, hedelmien ja marjojen muodossa. Samalla ruokavalion ravintoainetiheys kohenee. Puoli kiloa kasviksia päivässä on aikuiselle hyvä tavoite.
Ruokakolmio muistuttaa monipuolisesta syömisestä. Alaosassa olevat ruoka-aineet muodostavat terveyttä edistävän ruokavalion perustan - näitä ruokia on hyvä syödä usein ja enimmäkseen. Kolmion huipulla olevat ruoka-aineet eivät päivittäin nautittuna kuulu terveyttä edistävään ruokavalioon.
Monipuolisuus lisää myös ruokavalion nautittavuutta. Lisää silmän- ja mielenruokaa saa lisäämällä ruokavalioon väriä kasvisten, hedelmien ja marjojen muodossa. Samalla ruokavalion ravintoainetiheys kohenee. Puoli kiloa kasviksia päivässä on aikuiselle hyvä tavoite.
Ruokakolmio muistuttaa monipuolisesta syömisestä. Alaosassa olevat ruoka-aineet muodostavat terveyttä edistävän ruokavalion perustan - näitä ruokia on hyvä syödä usein ja enimmäkseen. Kolmion huipulla olevat ruoka-aineet eivät päivittäin nautittuna kuulu terveyttä edistävään ruokavalioon.

Sopivasti ja säännöllisesti
Suomalaisten ylipaino ja lihavuus ovat lisääntyneet. Painonhallintaa voi edistää syömällä kohtuullisen kokoisia, energiantarvetta vastaavia annoksia, lisäämällä arkiliikuntaa ja huolehtimalla riittävästä levosta. Painon säännöllinen mittaaminen auttaa sopivan ruokamäärän löytämisessä.
Lautasmalli on hyvä apu yhden aterian tasapainoiseen koostamiseen: mallin mukainen ateria sisältää sopivasti energiaa, runsaasti kuitua ja sopivissa suhteissa ravintoaineita.
Lautasmalli on hyvä apu yhden aterian tasapainoiseen koostamiseen: mallin mukainen ateria sisältää sopivasti energiaa, runsaasti kuitua ja sopivissa suhteissa ravintoaineita.
Myös säännöllinen ateriarytmi ja tasainen syöminen edistävät päivittäistä hyvinvointia ja painonhallintaa. Sopiva ateriarytmi voi olla yksilöllinen, omaan elämäntilanteeseen ja mieltymyksiin sopiva. Päivän aterioihin voivat kuulua esim. muutaman tunnin välein rytmitetyt aamiainen, lounas ja päivällinen sekä tarvittaessa 1-2 välipalaa.
Ateriarytmi päivä-/yötyö
Lähde: VRN. Tervyttä ruoasta - Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014.
Lue lisää terveyttä edistävästä ravitsemuksesta / nappaa ruokavinkit:
Lue lisää terveyttä edistävästä ravitsemuksesta / nappaa ruokavinkit:
- Ruokavirasto: Ravitsemus- ja ruokasuositukset
- Syö hyvää -sivusto
- Yksi elämä: Ruoka -osio
- Sydänmerkki: Reseptejä
- (satokauden mukainen, ravitsemuksellisesti laadukas eväs- tai arkiruokaresepti vuoden jokaiselle viikolle)
- Omaolo: Terveyttä edistävä ravinto -valmennus
- Terveyskylä: Syötkö sopivasti? - Tutustu ruokatottumuksiisi
- Diabetesliitto: Hyvän syömisen verkkokurssi
- Terveyskylä: Painonhallintapolku
- Omaolo: Painonhallinta -valmennus