Sosiaali- ja terveyspalvelut
Sosiaali- ja terveyspalvelut

Äitiysneuvolat

Varsinais-Suomen hyvinvointialue huolehtii 1.1.2023 alkaen alueen asukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluista. Oikeat ja ajankohtaiset tiedot neuvolapalveluista löydät hyvinvointialueen sivuilta.

Uudenkaupungin kaupunki ei vastaa tällä sivustolla olevien tietojen oikeellisuudesta.Ota yhteyttä omaan äitiysneuvolaasi kun olet tehnyt positiivisen raskaustestin.

Äitiysneuvolassa seurataan raskautta synnytykseen asti. Synnytyksen jälkeinen käynti ja jälkitarkastus tehdään myös äitiysneuvolassa. Äitiysneuvola tarjoaa terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanottokäynnit sekä ultraääni- ja sikiöseulontatutkimukset. Käynneillä huolehditaan samalla tulevan lapsen sekä koko odottavan perheen terveydestä ja hyvinvoinnista.

Äitiysneuvolat sijaitsevat Uudenkaupungin pääterveysasemalla sekä Vehmaan ja Taivassalon terveysasemilla. Ultraääni- ja sikiöseulontatutkimukset tehdään Uudenkaupungin äitiysneuvolassa.

Vastaanotto vain ajanvarauksella terveydenhoitajille ja äitiysneuvolalääkärille.


Saat tunnukset palveluun kun varaat ensikäyntiaikaa äitiysneuvolaan. Siihen tarvitaan sähköpostiosoitteesi. Käytännössä sähköinen äitiyskortti on digitaalinen versio pahvisesta neuvolakortista. Sähköiseen äitiyskorttiin tehdään kaikki kirjaukset raskauden esitiedoista synnytyksen jälkitarkastukseen saakka.

Sähköisen äitiyskortin myötä tiedonkulku on aiempaa sujuvampaa äitiysneuvolan ja synnytyssairaalan välillä. Tieto välittyy reaaliaikaisesti eri tahojen välillä. Tämä lisää turvallisuutta, toiminta vastaanotoilla sujuvoituu ja synnytyksen jälkeisen seurantakäynnin suunnittelu helpottuu. Itse näet myös kortista terveydenhuollon ammattilaisten tekemät kirjaukset.

Palvelua voit käyttää joko tietokoneella, tabetilla tai älypuhelimella. Käyttö tapahtuu salatun SSL-yhteyden läpi. Halutessasi voit tulostaa palvelusta tiedot itsellesi koosteeksi tai muistoksi raskausajasta ja synnytyksestä.

Lisätietoja palvelusta saat iPana Äitiys -palvelun nettisivuilta www.ipana.fi sekä neuvolasta.
RV 8 - 10 Terveydenhoitaja
RV 11+0 - 13+6 Lääkäri
Nt-uä-tutkimus
RV 15 - 16 Terveydenhoitaja
Laaja terveystarkastus*
  • EPDS (äiti)
  • voimavaramittarit (molemmat)
  • alkoholi ja päihteet (puoliso)
RV 20 - 21 Lääkäri
Laaja terveystarkastus* ja rakenne-uä-tutkimus
RV 22 - 24 Terveydenhoitaja
RV 26 - 28 Terveydenhoitaja
  • avioliiton ulkopuolella syntyvän lapsen isyyden tunnustus**
RV 30 - 32 Terveydenhoitaja
RV 36 - 38 Terveydenhoitaja + lääkäri
RV 39 - 41 Terveydenhoitaja
  • käynnit 2 viikon välein, tarv. useammin
Synnytys  
1.-7. vrk. kotiutumisesta Terveydenhoitajan vastaanottokäynti tai kotikäynti. Soita ja varaa aika.
5 - 12 vk synnytyksestä Synnytyksen jälkitarkastus
Terveydenhoitaja + lääkäri
*Puolison toivotaan osallistuvan laajaan terveystarkastukseen
**Edellyttää äidin ja isyyden tunnustajan läsnäoloa
Tietoa raskauspahoinvoinnista ja vinkkejä sen helpottamiseksi:
http://www.lopujo.fi

Kattavasti tietoa raskaudesta ja synnytyksestä:
https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys

Tietoa raskaus- ja imetysajan erityissuosituksista:
https://www.ruokavirasto.fi/turvallisenkaytonohjeet

Sikiöseulonnat - Opas raskaana oleville:
https://thl.fi/documents/10531/106402/Kide%202009%207.pdf

Synnytysosaston nettisivut:
http://www.vsshp.fi/fi/toimipaikat/tyks/osastot-ja-poliklinikat/Sivut/sy...

Diabetesliiton järjestämät verkkokurssit, ilmoittautuminen nettisivujen kautta: https://www.diabetes.fi/d-opisto Hyvää oloa odotukseen -kurssi sopii kaikille raskaana oleville. Raskausdiabeteksen jälkeen -kurssi on suunnattu naisille, joilla on ollut raskausdiabetes.

Avioliiton ulkopuolella syntyvän lapsen isyyden tunnustaminen:
https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/peruspalvelut/isyyden-sel...

Tietoa imetyksestä ja vertaistukea imetykseen:
https://imetys.fi/

Vanhemmuuteen liittyvää tietoa:
http://www.mll.fi
https://www.hyvakysymys.fi/
http://www.vaestoliitto.fi/vanhemmuus
https://sateenkaariperheet.fi/
https://monikkoperheet.fi/

Synnytyksenjälkeinen masennus:
http://www.aima.fi
 

Seuraa synnytyssairaalaa Facebookissa ja Instagramissa @tyksnaistenklinikka. Neuvolat löytyy Facebookista Neuvolat Uusikaupunki.


Yhdessä vahvaksi -tutkimuksessa kartoitetaan raskauden aikaisten masennusoireiden yleisyyttä sekä tutkitaan internetin ja puhelimen välityksellä annettavan hoito-ohjelman tehoa. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan masennusoireiluun ja hoito-ohjelman tehoon mahdollisesti liittyviä biologisia tekijöitä sekä rekistereistä saatavia terveystietoja.

Raskausajan masennusoireilua seulotaan EPDS-lomakkeen avulla, joka annetaan suostumuslomakkeen kera raskaana olevalle ensimmäisellä neuvolakäynnillä. Kotona täytettävät lomakkeet pyydetään tuomaan täytettyinä seuraavalle neuvolakäynnille. Tutkimukseen seulotaan ne äidit, joilla lomakkeen perusteella todetaan merkkejä masennusoireilusta ja jotka ovat antaneet luvan käyttää tietojaan tutkimustarkoituksessa.

Tutkimuksen aikana suomalaisäideille tarjotaan tutkittujen hoitomenetelmien mukaista apua raskausajan masennusoireisiin. Puolet tutkimukseen osallistuvista äideistä saa odotusaikana käyttäytymisterapeuttiseen hoitomalliin perustuvan ohjelman ja puolet digitaalisen tietopaketin raskausajan hyvinvoinnista sekä itsehoidosta. Hoidon tehoa tutkitaan hoito-ohjelman päättymisen jälkeen. Tutkimuksesta saatavaa tietoa on tarkoitus käyttää raskaudenaikaisen masennuksen tunnistamisen ja hoidon kehittämisessä.

Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen toteuttama tutkimus on käynnistynyt kesällä 2021 ja tällä hetkellä sitä toteutetaan Varsinais-Suomen, Espoon, Tampereen, Porin, Siun soten ja Soiten alueilla.

Yhdessä vahvaksi -tutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa INVEST-lippulaivaa. Tutkimusta johtaa lastenpsykiatrian professori Andre Sourander.
Ota meihin yhteyttä: yhdessavahvaksi@utu.fi

https://sites.utu.fi/voimaperheet/yhdessavahvaksi/
Päivitetty 27.12.2022