Asuminen ja ympäristö

Kalastus

Kalastus Uusikaupunki

Kaupungin vesialueet

Uudenkaupungin kaupungilla on omistuksessaan vesialueita kaikkiaan n. 25 km2. Niillä voi onkia, pilkkiä ja heittää uistinta ilmaiseksi ilman vesialueen omistajan lupaa asuinpaikasta riippumatta. Muunlaisen kalastuksen harjoittamiseksi kaupungin omistamilla vesialueilla on kaupungilta ostettava kalastuslupa sekä maksettava valtion kalastonhoitomaksu (18-64 vuotiaat).
Kaupungin lisäksi myös muutamat Uudenkaupungin alueella toimivat kalastusosakaskunnat myyvät kalastuslupia omille vesialueilleen.

Ruokolanjärven kalastuspuisto Ruokolax

Ruokolax-kalastuspuisto tarjoaa mahdollisuuden päästä nauttimaan kalastamisesta aivan keskellä kaupunkia. Jokamiehen oikeuteen perustuva kalastus on Ruokolanjärvellä kokonaan kielletty. Kalastus järvellä on sallittua ainoastaan kalastuspuiston lupamaksun maksaneille.

Käätyjärvi

Käätyjärvi on matalahko järvi kaupungin keskustassa Ruokolanjärven vieressä. Jokamiehen oikeuteen perustuva kalastus on järvellä sallittua.

Kaupungin vesiakueet ovat myös internetkarttapalvelussa

Klikkaa karttaikkunassa Suurenna kartta ja siirry karttapalveluun. (Katso myös tämän sivun liitetiedostot.)

Kalastusluvat

• Valtion kalastonhoitomaksu

Jokaisen 18-64 vuotiaan joka harrastaa kalastusta muuten kuin onkimalla, pilkkimällä tai silakkalitkalla, on maksettava valtion kalastonhoitomaksu. Maksu on suoritettava vaikka kalastaisi vain omilla vesialueillaan. Valtion kalastonhoitomaksu hankitaan joko puhelimitse tai verkkokaupasta. Kalastonhoitomaksun maksat myös näppärästi R-kioskilla.
(Kalastonhoitomaksu on korvannut vuoden 2016 alusta alkaen vanhan kalastuksenhoitomaksun ja läänikohtaiset viehekalastusmaksut.)
Lisää ohjeita vapaa-ajan kalastajille mm. kalastusluvista on luettavissa Maa- ja metsätalousministeriön nettisivuilta.
  •  Kaupungilta ostettavat luvat ja maksut
Onkiminen ja pilkkiminen Uudenkaupungin vesialueilla eivät vaadi minkäänlaista lupaa. Uudenkaupungin kaupungin vesialueilla virkistys- ja kotitarvekäyttöön suoritettavaa  verkkokalastusta varten on kaupungilta ostettava pyydysmerkki. Merkin hinta 6 €/verkko. Vetouistelun maksu on 6 €/uistin.

Lupien myynti:

• Verkonmerkkejä ja muita lupia vapaa-ajan kalastajille myydään Uudenkaupungin karttapalvelussa, matkailutoimistossa ja yhteispalvelupiste Passarissa.
  • Uudenkaupungin kalastusaluekartta kuuluu samaan hintaan.
  • Kalastuskilpailut edellyttävät kaupungin maankäyttöpalveluilta erikseen anottavaa lupaa.
Uudenkaupungin kalastusaluekartta (pdf)
Uudenkaupungin kalastusaluekartan saa kesällä myös Pakkahuoneen vierasvenesatamasta ja Santtiorannan leirintäalueelta.

Kalastusosakaskunnat

Jotkut Uudenkaupungin alueella toimivat kalastusosakaskunnat myyvät myös lupia alueilleen. Kalastusosakaskuntien yhteystiedot ja muuta kalastukseen liittyvää tietoa sekä yleistetty kartta löytyvät 2-sivuisesta esitteestä Vakka-Suomen Kalavedet - Tietoja, ohjeita, kartta (pdf).

Kalastuksen valvonta

Kalastuksen valvontaan kaupunki asettaa valan tehneitä kalastuksenvalvojia. Kalastuksenvalvojan oikeudet on määritelty kalastuslain 13. luvussa. Kalastuksen valvojat todistavat asemansa henkilöllisyystodistuksella ja kaupungin valtakirjalla. Luvattomat pyydykset takavarikoidaan ja ne voi noutaa vesialueen omistajalta maksua vastaan.

Kaupungin tai osakaskuntien kalavesillä kalastaessasi sinulla tulee olla mukanasi voimassaolevat kalastusluvat sekä kartta, josta ilmenee tarkasti se alue jota lupasi koskevat.

Soutuvenevuokrausta

• Santtiorannan leirintäalueelta voi vuokrata soutuveneitä, joilla pääsee lähialueelle kalastamaan.
  • Hotelli Aquariuksessa on myös soutuveneitä vuokrattavana.

Sulavesikartta

Sulavesikarttaan on merkitty yleispiirteisesti joitakin tunnettuja sulapaikkoja lähinnä Uudenkaupungin keskustan edustalla olevalla vesialueella. Kartta koskee vain hyvää jäätilannetta ja saaristossa ei välttämättä ole hyvää jäätilannetta joka vuosi. Vastuu jäällä liikkumisesta on jokaisella itsellään.

Sulavesipaikat ovat katsottavissa kaupungin internetkarttapalvelussa.  Klikkaamalla Suurenna kartta, siirryt internetkarttapalveluun.

Myös avoimia laivaväyliä tulee varoa, sillä jää saattaa olla heikkoa niiden johdosta laajallakin alueella.
Sulavesikartan pdf-versio löytyy tämän sivun liitetiedostoista.

Heikkoja paikkoja jäällä osattava varoa
Jäällä liikuttava varoen