Asuminen ja ympäristö

Kalastus

Kaupungin vesialueet

Uudenkaupungin kaupungilla on omistuksessaan vesialueita kaikkiaan n. 25 km2. Kaupungin omistamilla vesialueilla voi asuinpaikasta riippumatta onkia ja pilkkiä ilmaiseksi ilman vesialueen omistajan lupaa ja heittää uistinta (valtion kalastonhoitomaksu maksettava). Muunlaisen kalastuksen harjoittamiseksi kaupungin omistamilla vesialueilla on kaupungilta ostettava kalastuslupa sekä maksettava valtion kalastonhoitomaksu (18-64 vuotiaat).
Kaupungin lisäksi myös muutamat Uudenkaupungin alueella toimivat kalastusosakaskunnat myyvät kalastuslupia omille vesialueilleen.

Kalastusluvat

• Valtion kalastonhoitomaksu

Jokaisen 18-64 vuotiaan joka harrastaa kalastusta muuten kuin onkimalla, pilkkimällä tai silakkalitkalla, on maksettava valtion kalastonhoitomaksu. Maksu on suoritettava vaikka kalastaisi vain omilla vesialueillaan. Valtion kalastonhoitomaksu hankitaan joko puhelimitse tai verkkokaupasta. Kalastonhoitomaksun maksat myös näppärästi R-kioskilla.
(Kalastonhoitomaksu on korvannut vuoden 2016 alusta alkaen vanhan kalastuksenhoitomaksun ja läänikohtaiset viehekalastusmaksut.)
Lisää ohjeita vapaa-ajan kalastajille mm. kalastusluvista on luettavissa Maa- ja metsätalousministeriön nettisivuilta.
  •  Kaupungilta ostettavat luvat ja maksut
Onkiminen ja pilkkiminen Uudenkaupungin vesialueilla eivät vaadi minkäänlaista lupaa. Uudenkaupungin kaupungin vesialueilla virkistys- ja kotitarvekäyttöön suoritettavaa  verkkokalastusta varten on kaupungilta ostettava pyydysmerkki. Merkin hinta 6 €/verkko. Vetouistelun maksu on 6 €/uistin.

Lupien myynti:

• Verkonmerkkejä ja muita lupia vapaa-ajan kalastajille myydään Uudenkaupungin karttapalvelussa, matkailutoimistossa ja yhteispalvelupiste Passarissa.
  • Uudenkaupungin kalastusaluekartta kuuluu samaan hintaan.
  • Kalastuskilpailut edellyttävät kaupungin maankäyttöpalveluilta erikseen anottavaa lupaa.
Uudenkaupungin kalastusaluekartta (pdf)
Uudenkaupungin kalastusaluekartan saa kesällä myös Pakkahuoneen vierasvenesatamasta ja Santtiorannan leirintäalueelta.

Kalastusosakaskunnat

Jotkut Uudenkaupungin alueella toimivat kalastusosakaskunnat myyvät myös lupia alueilleen. Kalastusosakaskuntien yhteystiedot ja muuta kalastukseen liittyvää tietoa sekä yleistetty kartta löytyvät 2-sivuisesta esitteestä Vakka-Suomen Kalavedet - Tietoja, ohjeita, kartta (pdf).

Kalastuksen valvonta

Kalastuksen valvontaan kaupunki asettaa valan tehneitä kalastuksenvalvojia. Kalastuksenvalvojan oikeudet on määritelty kalastuslain 13. luvussa. Kalastuksen valvojat todistavat asemansa henkilöllisyystodistuksella ja kaupungin valtakirjalla. Luvattomat pyydykset takavarikoidaan ja ne voi noutaa vesialueen omistajalta maksua vastaan.

Kaupungin tai osakaskuntien kalavesillä kalastaessasi sinulla tulee olla mukanasi voimassaolevat kalastusluvat sekä kartta, josta ilmenee tarkasti se alue jota lupasi koskevat.

Kalastaa voit myös keskellä kaupunkia

Ruokolanjärvi ja kalastuspuisto Ruokolax

Ruokolanjärvi sijaitsee kaupungin keskustassa ja se tarjoaa mahdollisuuden päästä nauttimaan kalastamisesta aivan keskellä kaupunkia. Jokamiehen oikeuteen perustuva kalastus on Ruokolanjärvellä sallittua, eli voit onkia ja pilkkiä, sekä maksamalla valtion kalastonhoitomaksun, myös heittää uistinta.
Pääasiassa järven kalakanta muodostuu ahvenista ja hauista. Alueelle on rakennettu lasitettu grillikatos (omat puut tai hiilet tuotava mukanaan) ja neljä pistolaituria. Järvi on suhteellisen helppo kiertää ympäri jalkaisin polkuja pitkin, jotka osittain noudattelevat kuntopolkua.
Pinta-alaltaan Ruokolanjärvi on n. 8 ha. Järvi on syvimmillään (n.4m) suihkulähteen lähettyvillä ja matalimmillaan (n.1m) Käätyjärven puoleisessa päässä. Laitureiden päissä syvyydet vaihtelevat kolmesta kahteen metriin.
Kalastustapahtumia alueella järjestetään silloin tällöin.
Katso  Lähelle kalaan -tapahtuma >>>

Käätyjärvi

Käätyjärvi on matalahko järvi kaupungin keskustassa Ruokolanjärven vieressä. Jokamiehen oikeuteen perustuva kalastus on järvellä sallittua, eli voit onkia ja pilkkiä, sekä maksamalla valtion kalastonhoitomaksun, myös heittää uistinta. Kalakanta koostuu lähinnä ahvenista ja hauista. Järvi on padottu ja kasvatettu nykyiseen kokoonsa 1960-luvulla kun sitä käytettiin Ruokolanjärven vedenottamon varastoaltaana. 1990-luvulla järven virkistyskäyttömahdollisuutta haluttiin lisätä parantamalla veden laatua ja se ruopattiin sekä ns. kelluvat saaret poistettiin turvallisuusriskinä.
Nykyään järven pinta-ala on n. 20 ha ja syvyys paikoitellen menee kolmeen metriin. Järven ympäristö on suosittua ulkoilualuetta, sillä järven ympäri kiertää kävelyreitti ja halutessasi voit paikoitellen kulkea myös rantapolkuja pitkin.
Ruokolanjärvi ilmakuvassa vuonna 2015.
Ruokolanjärven rannalle on rakennettu pistolaitu
Ruokolanjärven rannoille on rakennettu neljä laituria.
Ruokolanjärven rannalle on rakennettu lasitettu grillikatos.
Ruokolanjärven rannalla on mahdollisuus grillaamiseen.
Opaskartta Ruokolanjärven alueesta.
Käätyjärvellä linnut viihtyvät.
Käätyjärvi sijaitsee Ruokolanjärven vieressä. Käätyjärvellä linnut viihtyvät.
Käätyjärvi ilmakuvassa keväällä 2017.

Soutuvenevuokrausta

• Santtiorannan leirintäalueelta voi vuokrata soutuveneitä, joilla pääsee lähialueelle kalastamaan.
  • Hotelli Aquariuksessa on myös soutuveneitä vuokrattavana.

Kaupungin vesialueet ovat myös internetkarttapalvelussa

Klikkaa karttaikkunassa Suurenna kartta ja siirry karttapalveluun. (Katso myös tämän sivun liitetiedostot.)