Asuminen ja ympäristö

Tietoiskuvideoita

Ympäristöasioissa Älä jätä järkeä

Ympäristövinkkejä Turun seudulle tietoiskuvideoina. Kierrätystä, ekologisia valintoja ja elämyksiä luonnosta.
(Yhteistyössä kuntien ympäristötoimi: Turku, Raisio, Kaarina, Naantali, Lieto, Paimio, Laitila ja Uusikaupunki)

Ollaan ihmisiksi - Polkien

Kun pyöräily tehdään helpoksi, sen suosio kasvaa. Varsinkin parin kilometrin mittaiset työmatkat on ympäristön kannalta viisasta kulkea polkien.
Turussa käyttöön otettu Fölläri on laajenemassa seudulliseksi kaupunkipyörähankkeeksi, mikäli tuuli on myötäinen päätöksenteossa.
Ollaan ihmisiksi - Matkaillen

Matkailun ympäristö- ja ilmastonmuutosvaikutuksissa on suuria eroja. Alikehittyneihin maihin perustetuissa kansainvälisissä matkailukohteissa suuri turistivyöry saattaa pilata vesistöjä, roskaantuminen lisääntyy ja paikallinen kulttuuri jää turismiteollisuuden jalkoihin. Lisäksi lentomatka kaukaisiin kohteisiin syö energiaa eli lisää ilmastotaakkaa.
Kotimaan matkailussa näihin ongelmiin ei juurikaan törmää. Lomamatkan voi siis tehdä myös kevyellä hiilijäljellä.

Ollaan ihmisiksi - Turun saastehistoria

Ihmiskunta on kohdannut ympäristöongelmia ennenkin. Aina niistä on selvitty, mutta ilmastonmuutoksen torjunta on isompi haaste. Myös Turussa on aika pitkä saastehistoria.

Muovinkeräys laajenee

Muovinkeräys laajenee, muovijäte tulee hyötykäyttöön entistä paremmin.
Turun ja Salon seudut näyttävät mallia muulle Suomelle. Ensi kesästä alkaen tällä Lounais-Suomen Jätehuollon alueella on maan tihein muovinkeräysverkosto.
Pahvin ja kartongin kierrätys

Pahvia ja kartonkia käytetään nykyisin paljon pakkausmateriaalina. Pahvia ja kartonkia on helppo kierrättää ja siitä tehdään uusia kartonkituotteita.

Kiertotalous ja kierrätys

Kiertotalous ja kierrätys ovat termejä, joiden merkitys vain kasvaa tulevaisuudessa. Lounais-Suomen Jätehuollon toimipaikan yhteyteen Orikedolle on perustettu opastuskeskus, jossa jätteen kulkua uuteen muotoon avataan yleisölle.

Takaisin luontoon - kuunnelmat

Biojäte jalostuu