Suomi

Uudenkaupungin positiivinen vire luo uutta

Meille Uudessakaupungissa on tärkeää osoittaa, että täällä on asunnon ja työpaikan lisäksi muutakin. Me haluamme tarjota asukkaillemme laadukasta arkea ja hyvää elämää.

Uusikaupunki surffailee parhaillaan poikkeuksellisen menestysaallon harjalla. Paikallisten yritysten suuri työvoiman tarve on houkuttanut sadat ihmiset työhön rannikkokaupunkiin ja yhä useamman tulijan suunnitelmissa siintää myös pysyvä koti Uudessakaupungissa. Kaupungin väkiluku oli syyskuun loppuun mennessä kasvanut vuoden alusta jopa 434:llä ihmisellä, ollen yhteensä 15 824 asukasta. Edellisen kerran kaupungissa on ylletty vastaaviin lukemiin vuonna 2010. 

Satojen uusien asukkaiden yhtäaikainen muuttohalukkuus on aiheuttanut kaupungissa myös positiivista pulmallisuutta, kun vapaita asuntoja ei ole meinannut kaikille halukkaille löytyä. Suurinta asuntopulaa helpotettiin autotehtaan läheisyyteen tuoduilla moduuliasunnoilla, mutta osa uudesta työväestä kulkee edelleen päivittäin pitkänkin matkan päästä. 

- Moduuliasunnot olivat työnantajan näkökulmasta aika lähellä lottovoittoa, kun muuta ei ollut tarjolla. Niiden avulla olemme pystyneet tekemään kaiken sen, mitä nyt on tehty, kiittelee Valmet Automotiven henkilöstöjohtaja Tomi Salo

Kun tehtaalle on pienessä ajassa tullut tuhansia uusia työntekijöitä, mahtuu joukkoon monenlaisia elämäntilanteita. Salon mukaan hakualue on laajentunut koko ajan. Moni lähtee jopa toiselta puolelta Suomea ja on valmis muuttamaan elämänsä uudelle paikkakunnalle. 


- Osa tekee ihan tietoisen valinnan muuttaa lähialueen suurempiin kaupunkeihin, kuten Raumalle tai Turkuun. Toisaalta taas se alkukesän suurimmassa aallossa tullut porukka, joka on punkannut kimppakämpissä ja teltoissa, alkaa vähitellen olla valmis pysyvämpään ratkaisuun kaupungin sisällä. 


Salo uskoo, että syksyn tullen myös moni pendelöijä miettii muuttoa vakavammin. 

- Vuoden aikana meillä on aloittanut myös 150 toimihenkilöä, joilla on ehkä useammin jo perheitä ja siten erilainen elämäntilanne kuin nuorilla autonrakentajilla. Heille moduuli ei ehkä ole niinkään vaihtoehto, vaan tarpeet ja toiveet ovat erilaiset. Elämän siirtäminen uudelle paikkakunnalle on iso juttu, siinä painavat monet arjen asiat. 

 

Valoa on tunnelin päässä jo rutkasti

Uudisrakentaminen on käynnistynyt vilkkaasti ja useissa kohteissa rakentaminen on saatu jo täyteen vauhtiin. Pisimmällä rakennustöissä ollaan Salmen alueella, mihin on nousemassa yhteensä kolme vuokrarivitaloa kevättalveen 2018 mennessä. 

- Zengerinkujan 24:n asunnon rivitalo on jo viittä vaille valmis. Tavoitteena on, että ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttokuormineen sisään jo ennen vuodenvaihdetta, kertoo Kimi Vainio kohteen rakennuttavasta Sisco Oy:stä. 

Myös kahden muun rivitalon rakentamisessa ollaan jo hyvässä vauhdissa. Vainio linjaa, että kaikki noin 80 asuntoa olisivat muuttovalmiina kevään kynnyksellä. 

- Setälänkujan rivitalon on tarkoitus valmistua helmikuussa ja Paleninkujan heti perään maaliskuussa. 

Uudet asunnot ovat odotetusti herättäneet runsaasti mielenkiintoa. Jotain tarpeesta kertoo sekin, että ensimmäisiin 24:n asuntoon tipahti hakemuksia yli 200. Asukasvalintaprosessi on käynnissä parhaillaan ja hakijoille valinnoista ilmoitetaan lähiviikkoina. 

- Vaikka asuntojen tarve oli meillä kyllä tiedossa, hakemusten määrä yllätti silti. Haku alkuvuodesta valmistuviin kohteisiin on avoinna edelleen. 
 
Vainio uskoo, että yritys tulee jatkamaan rakentamista edelleen Uudessakaupungissa ja ympäristökunnissa. Vastaavia hankkeita on käynnistymässä parhaillaan ainakin Laitilassa ja Maskussa. 

- Alueella on ollut pidempiaikainen positiivisuuden kierre, kun sekä laiva- että autoteollisuudella on mennyt niin hyvin. Vuokra-asuntojen rakentaminen on ollut pitkään jäissä, mutta usein ne tarpeet syntyvät juuri näin rykäyksittäin. Nyt koko Suomen asuntopula katoaa vähitellen tänne Lounais-Suomen Bermudan kolmioon, Vainio murjaisee. 

Vainion mukaan Sisco Oy:lle on tärkeää pitää valmistuvien asuntojen vuokrahinnat kohtuullisina.

- Emme halua synnyttää riistomarkkinaa, vaikka sellaiselle tällaisessa tilanteessa on varmasti monella houkutus. Pysymme yrityksen logiikassa tuottaa kohtuuhintaista asumista suhteellisen ketterällä aikataululla.
 
Myös ensimmäisen vuokrakerrostalon tontilla Ketunkallion Lukkosepänkadulla on lyöty jo lapiot maahan ja saatu rakentaminen konkreettisesti käyntiin. Hartela Oy:n rakennuttaman kerrostalon arvioitu valmistumisaika sijoittuu syksyyn 2018. 
 
- Rakentaminen on saatu käyntiin äskettäin ja ensi vuoden lokakuussa kohteen pitäisi olla muuttovalmis, tarkentaa Hartela Länsi-Suomi Oy:n aluejohtaja Lauri Piitari. 

Asuntoja kuusikerroksiseen taloon valmistuu 33. Talo rakennetaan Auratum Oy:n tilauksesta, ja myös hakuprosessi asuntoihin kulkee aikanaan juuri Auratumin kautta. 

 

Myös paikalliset rakennusyritykset satsaavat uudistuotantoon

Vuokra-asuntojen lisäksi kaupunkiin on rakentumassa useampia osaketaloja. Santtioon rakentuvan, Nurkora Oy:n rakentaman kuuden asunnon rivitalon odotetaan valmistuvan jo tulevana keväänä. Kaupungin paraatipaikalle, meren rannalle Sorvakkoon, tulee puolestaan nousemaan kolme 24:n asunnon kerrostaloa. Hankkeen takana on Hestia Rakennuttajat Oy:n Ari Lehtonen ja Toni Tyrjy. Rakennuslupa hanketta varten on jo olemassa ja käytännössä rakentaminen pyritään aloittamaan vielä vuoden 2017 puolella. 

Uudenkaupungin kaupungin tekninen johtaja Jari Nikkari näkee kaupungissa vallitsevan tilanteen positiivisena ja vakuuttaa, että töitä tehdään koko ajan hartiavoimin suunnitelmien konkretisoimiseksi. Asuntorakentamisen lisäksi tapetilla ovat vahvasti keskustan uuden koulurakennuksen ja monitoimihallin rakentaminen, ja selvityksen alla on myös terveyskeskuksen vaatima remontti.

- Nämä ovat mittavia investointeja ja vaatii valtavasti töitä, että ne saadaan vietyä loppuun, eivätkä ne jää pelkästään puheen tasolle. 

Nikkari painottaa, että kyse on myös vetovoimatekijöistä. Uudishankkeiden myötä kaupunki haluaa viestittää välittävänsä sekä nykyisistä että tulevista asukkaistaan. 

- Meille on tärkeää osoittaa, että täällä on asunnon ja työpaikan lisäksi muutakin. Me haluamme tarjota asukkaillemme laadukasta arkea ja hyvää elämää. Tämä on myös yksi tärkeä syy siihen, miksi keskustan koulurakennus päätettiin toteuttaa uudisrakennuksena. 

 


 

Toimituksen huomautus:

Uudenkaupungin kaupunginvaltuusto päätti maanantaina 30.10. yksimielisesti, että uusi yhteinäiskoulu/monitoimitalo sekä uimahalli/monitoimihalli rakennetaan  elinkaarimallilla. Päiväkodista ja kirjastosta tehdään myöhemmin erillinen selvitys. Myös se, rakennetaanko uimahalli/monitoimihalli koulun ja monitoimitalon yhteyteen vai lähelle niitä, tulee päätettäväksi tulevaisuudessa.