Suomi
Uusikaupunki 400

Juhlakansalle

Juhlintaa Uudessakaupungissa vuonna 1906
Uusikaupunkilaista elämänmenoa juhlitaan kaupungissa koko vuosi 2017. 400-vuotiaan kaupungin kunniaksi järjestetään monipuolisesti erilaisia tapahtumia, valmistetaan juhlavuoden tuotteita ja juhlavuoden viirit tuovat tunnelmaa ympäri kaupunkia. 

Uudenkaupungin kaupungin järjestämien päätapahtumien lisäksi monet yritykset ja yhdistykset osallistuvat juhlavuoteen organisoimalla omia tapahtumiaan. Monipuoliseen tapahtumakattaukseen pääset kokonaisuudessaan tutustumaan täällä.

Juhlavuoden päätapahtumat

Uusikaupunki 400 -juhlapäivä

Ke 19.4.2017 klo 8.00 alkaen
Kauppatori ja keskusta-alue

Tutustu päivän tarkkaan ohjelmaan tapahtuman kuvauksesta.

Kaupungin syntymäpäivänä 19.4.2017 koko keskusta-alue valjastetaan juhlahumuun! Kaikki kaupungin kaikki peruskoululaiset ja lukiolaiset marssivat torille rumpuryhmä PPPercussionin saattelemana. Torin lavan valtaavat puolestaan hurmaavat Seminaarinmäen mieslaulajat eli Semmarit! Paikalle toivotaan ihan kaikkia kaupunkilaisia, mutta erityiskutsun torijuhlaan ovat saaneet Uudenkaupungin kanssa samana päivänä syntymäpäiviään viettävät asukkaat. 

Varhaiskasvatuksen ja Nukketeatteri Piironginlaatikon järjestämä lasten oma katuteatterijuhla järjestetään torilla aamulla klo 9.30.  Kaupungin virallisena juhlapäivänä järjestetään myös valtuuston juhlakokous ja kutsuvierastilaisuus. 

Uki 400 Pop

La 10.6.2017 klo 19
Sirkuskenttä, Kaupunginlahden ranta

Puistokonsertissa pääesiintyjänä valloittaa ihastuttava Ellinoora! Lisäksi viihdyttämässä on lahjakkaita paikallisia artisteja. 

Itsenäisyyspäivän juhla

Ke 6.12.2017
Kulttuurikeskus Cruselli

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa ja 400-vuotiasta Uuttakaupunkia juhlitaan perinteisessä itsenäisyyspäivän juhlassa. 
 

Uusikaupunki 400 -juhlavuoden avausta juhlittiin vuoden vaihteessa

La 31.12.2016 klo 18
Kaupunginlahden pohjukka

Juhlavuosi avattiin juhlallisin menoin vuodenvaihteessa, lauantaina 31.12. klo 18 alkaen Kaupunginlahden ympäristössä. Avajaistunnelmissa saatiin nauttia erityisesti Uudenkaupungin juhlavuodelle sävelletystä musiikista J-P Hyytiän ja Petri Hatakan tulkitsemana, reippaasta yhteislaulusta ja komeasta ilotulituksesta sekä kaupunginjohtajan tervehdyksestä. Käväisipä itse kuningaskin paikalla!

Kaikille avoin tilaisuus käynnistyi pimeyden keskelle toivoa tuovalla, yhteisöllisellä valokulkueella.

Juhlavuosi on muutakin kuin tapahtumia!

Kuvauskehys Kaupunginlahden rantaan
Kaupunginlahden rantaan pystytetään Uusikaupunki 400 -kuvauskehys, johon voi asettua valokuvattavaksi siten, että kimmeltävä merinäkymä avautuu takana. Kehyksen on suunnitellut arkkitehti Marko Kivistö ja valmistanut Lounais-Suomen ammattiopisto Novidan opiskelijat. 

Uusikaupunki 400 -valotaideteos
Salolainen taiteilija Timo A. Aallon valotaideteos tulee ilahduttamaan hämärtyvää kaupunkia syksyllä 2017. 

Kalarannan kunnostushanke
Uudenkaupungin kaupunki, yhdessä Vannas-säätiön kanssa kunnostaa Kaupunginlahden Kalarannan puoleisen ranta-alueen ja laajentaa led-valaistuksen ulottumaan Pakkahuoneelle asti. 

Myös useat paikalliset toimijat ovat mukana juhlavuodessa monin eri tavoin. 400-vuotiaan kaupungin kunniaksi julkaistaan musiikkia, kirjoja ja tarinoita, järjestetään tempauksia ja valmistetaan monenlaisia tuotteita. 

Katuun maalatut räsymatot
Uudenkaupungin kirjasto, kaupungin tekninen osasto ja joukko kuvataidekoulun nuoria yhdessä Uudenkaupungi  yrittäjien kanssa ilahduttavat syntymäpäiviään juhlivan kaupungin katunäkymää maalaamalla jalkakäytäville räsymattoja. Projektia vetää kuvataidekoulun ohjaaja Auli Sormunen ja toteutuksesta huolehtivat kuvataidekoulun nuoret oppilaat. 

Pönttötalkoot
Uudenkaupungin ympäristöyhdistys on jo aiempina vuosina järjestänyt linnunpönttötalkoita, joissa lapset ovat saaneet naulata kasaan itselleen oman pönttönsä. Lasten tekemien pönttöjen lisäksi juhlavuonna yhdistys kokoaa itse loput n. 300 pönttöä, jotka jaetaan kaupungin asukkaille. Jokaiseen talkoopönttöön tulee myös Uusikaupunki 400 -logo. 

Keskustan sähkökaappien kuvittaminen
Vakka-Suomen taideyhdistys elävöittää juhlavuottaan viettävän kaupungin katukuvaa kiinnittämällä paikallisten kuvaajien valokuvia VSP:n sähkökaappeihin. 

400 tarinaa 
Verkossa toimivan kansalaisprojektin ajatuksena on kerätä ja julkaista 400 tarinaa juhlavuoden aikana. Projektiin voi tutustua täällä. 

Ravintoloiden ja kahviloiden juhlamenut
Useat paikalliset ravintolat ja kahvilat osallistuvat kaupungin juhlavuoteen suunnittelemalla esimerkiksi menun, annoksen tai juoman Uusikaupunki 400 -juhlien hengessä. Lisätietoa kevään mittaan. 

Elävät patsaat
Uudenkaupungin 400 -vuotisjuhlatilaisuuksissa kaupungilla on tarkoitus olla esillä historian hahmoja esittäviä eläviä patsaita. Elävän patsaan muodostaa yksi tai useampi henkilö, joka muistuttaa patsasta. Usein ohikulkija huomaa vasta pienestä vihjeestä, esim. silmäniskusta, että kyseessä ei ole patsas vaan näyttelijä. Toteutus: Vakka-Opisto. 

Uudenkaupungin Sanomat
Paikallislehti Uudenkaupungin Sanomat julkaisee laajan Uusikaupunki 400 -liitteen kaupungin virallisen juhlapäivän alla, tiistaina 18.4. Lisäksi lehden sivuille tulee kuukausittainen historia-katsaus juhlavuoden kunniaksi.