Suomi
Uusikaupunki 400

Juhlakansalle

Juhlintaa Uudessakaupungissa vuonna 1906
Uusikaupunkilaista elämänmenoa juhlitaan kaupungissa koko vuosi 2017. 400-vuotiaan kaupungin kunniaksi järjestetään monipuolisesti erilaisia tapahtumia, valmistetaan juhlavuoden tuotteita ja juhlavuoden viirit tuovat tunnelmaa ympäri kaupunkia. 

Uudenkaupungin kaupungin järjestämien päätapahtumien lisäksi monet yritykset ja yhdistykset osallistuvat juhlavuoteen organisoimalla omia tapahtumiaan. Monipuoliseen tapahtumakattaukseen pääset kokonaisuudessaan tutustumaan täällä.

Juhlavuoden päätapahtumat

Itsenäisyyspäivän juhla

Ke 6.12.2017
Kulttuurikeskus Cruselli

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa ja 400-vuotiasta Uuttakaupunkia juhlitaan perinteisessä itsenäisyyspäivän juhlassa. 

Vuoden 2017 menneet tapahtumat

Uusikaupunki 400 -juhlavuoden avausta juhlittiin vuoden vaihteessa

La 31.12.2016 klo 18
Kaupunginlahden pohjukka

Juhlavuosi avattiin juhlallisin menoin vuodenvaihteessa, lauantaina 31.12. klo 18 alkaen Kaupunginlahden ympäristössä. Avajaistunnelmissa saatiin nauttia erityisesti Uudenkaupungin juhlavuodelle sävelletystä musiikista J-P Hyytiän ja Petri Hatakan tulkitsemana, reippaasta yhteislaulusta ja komeasta ilotulituksesta sekä kaupunginjohtajan tervehdyksestä. Käväisipä itse kuningaskin paikalla!

Kaikille avoin tilaisuus käynnistyi pimeyden keskelle toivoa tuovalla, yhteisöllisellä valokulkueella.

Uusikaupunki 400 -juhlapäivä

Ke 19.4.2017 klo 8.00 alkaen
Kauppatori ja keskusta-alue

(Tutustu päivän tarkkaan ohjelmaan tapahtuman kuvauksesta.)

Kaupungin syntymäpäivänä 19.4.2017 koko keskusta-alue valjastettiin juhlahumuun! Kaikki kaupungin peruskoululaiset ja lukiolaiset marssivat torille rumpuryhmä PPPercussionin saattelemana. Torin lavan valtasi puolestaan hurmaavat Seminaarinmäen mieslaulajat eli Semmarit! Paikalle oli runsain joukoin kaupunkilaisia, ja erityisesti paikalle oli kutsuttu uusikaupunkilaiset asukkaat, jotka viettivät syntymäpäiviään 19.4. Kaupunki muisti heitä pienillä lahjoilla. 

Varhaiskasvatuksen ja Nukketeatteri Piironginlaatikon järjestämä lasten oma katuteatterijuhla järjestettiin aamulla torilla klo 9.30.  Virallisena juhlapäivänä järjestettiin myös valtuuston juhlakokous, tulevaisuusseminaari ja vielä illalla kutsuvierastilaisuus Kulttuurikeskus Crusellissa. 

Uki 400 Pop

La 10.6.2017 klo 19
Sirkuskenttä, Kaupunginlahden ranta

Ihastuttavan Ellinooran konsertti toteutettiin osana Merefestejä ja kaikki kaupungin koululaiset pääsivät kuuntelemaan musiikkia Merefesteille maksutta.

Rauhan Symposium

To-pe 10.-11.8.2017
Kulttuurikeskus Cruselli

Rauhan Symposium kokosi kansainvälisestikin tunnettuja puhujia Uuteenkaupunkiin. Kyseessä oli monitieteellinen seminaari, jossa käsiteltiin rauhaa monesta eri näkökulmasta.

Juhlavuosi on muutakin kuin tapahtumia!

Kuvauskehys Kaupunginlahden rantaan
Kaupunginlahden rantaan on pystytetty Uusikaupunki 400 -kuvauskehys, johon voi asettua valokuvattavaksi siten, että kimmeltävä merinäkymä avautuu takana. Kehyksen on suunnitellut arkkitehti Marko Kivistö ja valmistanut Lounais-Suomen ammattiopisto Novidan opiskelijat. 

Uusikaupunki 400 -valotaideteos
Salolainen taiteilija Timo A. Aallon valotaideteos tulee ilahduttamaan hämärtyvää kaupunkia syksyllä 2017. 

Kalarannan kunnostushanke
Uudenkaupungin kaupunki, yhdessä Vannas-säätiön kanssa kunnostaa Kaupunginlahden Kalarannan puoleisen ranta-alueen ja laajentaa led-valaistuksen ulottumaan Pakkahuoneelle asti. 

Myös useat paikalliset toimijat ovat mukana juhlavuodessa monin eri tavoin. 400-vuotiaan kaupungin kunniaksi julkaistaan musiikkia, kirjoja ja tarinoita, järjestetään tempauksia ja valmistetaan monenlaisia tuotteita. 

Katuun maalatut räsymatot
Uudenkaupungin kirjasto, kaupungin tekninen osasto ja joukko kuvataidekoulun nuoria yhdessä Uudenkaupungi  yrittäjien kanssa ovat ilahduttaneet syntymäpäiviään juhlivan kaupungin katunäkymää maalaamalla jalkakäytäville räsymattoja. Projektia veti kuvataidekoulun ohjaaja Auli Sormunen ja toteutuksesta huolehtivat kuvataidekoulun nuoret oppilaat. 

Pönttötalkoot
Uudenkaupungin ympäristöyhdistys on jo aiempina vuosina järjestänyt linnunpönttötalkoita, joissa lapset ovat saaneet naulata kasaan itselleen oman pönttönsä. Lasten tekemien pönttöjen lisäksi juhlavuonna yhdistys kokoaa itse loput n. 300 pönttöä, jotka jaetaan kaupungin asukkaille. Jokaiseen talkoopönttöön tulee myös Uusikaupunki 400 -logo. 

Keskustan sähkökaappien kuvittaminen
Vakka-Suomen taideyhdistys elävöittää juhlavuottaan viettävän kaupungin katukuvaa kiinnittämällä paikallisten kuvaajien valokuvia VSP:n sähkökaappeihin. 

400 tarinaa 
Verkossa toimivan kansalaisprojektin ajatuksena on kerätä ja julkaista 400 tarinaa juhlavuoden aikana. Projektiin voi tutustua täällä ja oman tarinasi Uudestakaupungista voit lähettää osoitteeseen kerro@400tarinaa.fi

Elävät patsaat
Uudenkaupungin 400 -vuotisjuhlatilaisuuksissa on ollut esillä historian hahmoja esittäviä eläviä patsaita. Elävän patsaan muodostaa yksi tai useampi henkilö, joka muistuttaa patsasta. Usein ohikulkija huomaa vasta pienestä vihjeestä, esim. silmäniskusta, että kyseessä ei ole patsas vaan näyttelijä. Toteutus: Vakka-Opisto. 

Uudenkaupungin Sanomat
Paikallislehti Uudenkaupungin Sanomat julkaisi laajan Uusikaupunki 400 -liitteen kaupungin virallisen juhlapäivän alla, tiistaina 18.4. Lisäksi lehden sivuille tulee kuukausittainen historia-katsaus juhlavuoden kunniaksi.