Suomi
Uudenkaupunkin Museo
Museo

Seinätön museo - Mobiiliopasteet

Seinätön museo – Uudenkaupungin museo mobiilisti

Uudenkaupungin museo on julkaissut yhdeksän mobiiliopastusreittiä, jotka toimivat älylaitteilla – kännykällä, tabletilla tai pöytätietokoneellakin.

Uusin reiteistä valmistui kesällä 2020 ja se liittyy museon saman vuoden päänäyttelyyn Talotarinoita. Mobiilioppaan avulla Wahlbergin museotalon näyttely on saavutettavissa myös museon ulkopuolella. Talotarinoita-oppaassa esitellään kymmenen rakennusta, joita ei kuitenkaan enää fyysisesti ole olemassa.

Keväällä 2020 valmistui opas, joka esittelee Uudenkaupungin keskustassa sijaitsevan Ruokolanjärven ympäristöä. Järven ympäri on mahdollista kävellä mm. kevyenliikenteenväylää ja kuntopolkua pitkin. Reitin varrella on 11 pistettä, joissa kerrotaan juuri sen paikan historiasta. Tällaisia kohteita ovat mm. olutpanimo ja viinapolttimot, Itäpuisto ja villatavaratehdas.

Kesällä 2019 valmistui kaupungin keskelle ulottuvan merenlahden, Kaupunginlahden historiaa valokuvin, kartoin ja tekstein esittelevä Seinätön museo -reitti. Tämä opaste kertoo miltä tällä nyt niin suositulla virkistysalueella on aikaisemmin näyttänyt.

Vuonna 2018 valmistui museon Kartsalla-näyttelyn yhteyteen opaste, joka esittelee niitä paikkoja kaupungissa, joissa nuoriso hengaili 1950-90-luvuilla.

Toinen vuonna 2018 valmistunut opaste esittelee sisällissodan tapahtumapaikkoja Uudessakaupungissa.

Laajimpaan opasteeseen on kerätty Uudenkaupungin julkiset muistomerkit ja veistokset.

Lasten elämään liittyviä paikkoja 1800-1900-lukujen vaihteen Uudessakaupungissa esittelee puolestaan Wähälasten Uusikaupunki -opaste, joka perustuu museon samannimiseen julkaisuun. Tästä opasteesta löytyy myös pieniä "tietokilpailukysymyksiä".

Museo kännykässä -opaste on suunnattu etenkin uusikaupunkilaisille koululaisille. Siinä esitellään nykynuorille tärkeitä paikkoja ja niiden historiaa. 

Mobiilioppaan käyttö on ilmaista, eikä sen käyttöä varten tarvitse ladata erillistä sovellusta. Näet kaikki Uudenkaupungin museon mobiiliopasteet osoitteessa:
http://tarinasoitin.fi/uudenkaupunginmuseo

Ykisittäisiin reitteihin pääset omista linkeistä tai reittikuvauksen vieressä olevan QR-koodin avulla.
logokuva

Talotarinoita

Mobiilopas esittelee kymmenen uusikaupunkilaisen talon tarinoita. Yksikään oppaan taloista ei enää ole jäljellä. Tarinat ja talot ovat samoja, joita esitellään vuoden 2020 Wahlbergin museotalon samannimisessä näyttelyssä. Pääset Talotarinoita -mobiilioppaaseen tästä linkistä. 
 

Ruokolanjärven ympäristön historiaa seinättömästi

Miltä Uudenkaupungin Ruokolanjärven ympäristö on näyttänyt tai mitä sen rannoilla on sijainnut? Tässä mobiiliopasteessa on kuvia, karttoja sekä tietoa kaupungin keskustassa sijaitsevasta järvestä ja sen rannoilta. Tämän oppaan tekstit voit nyt myös kuunnella. Pääset Ruokolanjärvi-oppaaseen tästä.

Uudenkaupungin muistomerkit seinättömästi

Tämä opaste tarjoaa sinulle Uudenkaupungin muistomerkit, ulkoveistokset ja muistolaatat ja niiden taustat mobiilisti. Kaupunkilainen tai matkailija voi mobiililaitteellaan saada lisätietoa matkan varrelle osuvasta muistomerkistä tai suunnitella kävely- tai pyöräilyreittejä näiden muistomerkkien tutkimiseksi. Opaste sisältää viitisenkymmentä kohdetta. Mukana ovat mm. venäläinen hautausmaa, kullantekijöiden muistokivi, pääministeri A. K. Cajanderin muistolaatta, Jussi Vikaisen tekemä Kalastajanaisen suru –sankaripatsas jne. Mene Uudenkaupungin muistomerkit -sovellukseen tästä.
qr-koodi

Kaupunginlahden historiaa seinättömästi

Miltä Uudenkaupungin Kaupunginlahden yhmpäristössä näytti ennen meitä? Tässä mobiiliopasteessa on kuvia, karttoja sekä tietoa kaupungin keskustaan tulevan merenlahden, Kaupunginlahden vaiheista ja maisemista. Pääset Kaupunginlahti-oppaaseen tästä.

#museokännykässä -mobiilisovellus

Tämä opaste on suunnattu etenkin koululaisille. Opaste vie kohteisiin, jotka jotenkin liittyvät uusikaupunkilaisten nuorten ja lasten maailmaan. Sovelluksen avulla on mahdollista tutkiskella, mitä esimerkiksi Leijonapuiston paikalla oli ennen tai milloin rakennettiin jäähalli, Pohitullin koulu jne. Pääset Museokännykässä -sovellukseen tästä.
qr-koodi

Kartsalla - uusikaupunkilaisnuorison hengailupaikkoja 1950-90-luvuilta

Kartsalla-mobiilopas liittyy Wahlbergin museotalon kesällä 2018 esillä olleeseen näyttelyyn Kartsalla. Mobiilioppaan avulla voit katsella paikkoja, joissa uusikaupunkilaisnuoriso kokoontui 1950-90-luvuilla. Muistatko, missä oli Tyrkkyputki, Kulmis, Ala-grilli, Tikkari jne.? Kartsalla mobiilioppaaseen pääset tästä linkistä.

Wähälasten Uusikaupunki

Tämä mobiilipaste esittelee uusikaupunkilaisia paikkoja, jotka olivat 1800-1900-lukujen vaihteen lapsille tärkeitä. Tällaisia paikkoja olivat mm. tori, Kalaranta, Myllymäki ja Vallimäki. Opaste perustuu museon julkaisemaan Wähälasten Uusikaupunki –julkaisuun. Koululaisryhmät, ja tietysti kaikki muutkin käyttäjät, voivat mobiiliopasteen avulla tutustua Uudenkaupungin historiaan joko omassa luokassa tai kotona, tai vaikkapa reippaillen kaupungilla kohteesta toiseen. Mobiiliopasteeseen on koottu myös erilaisia kysymyksiä ko. kohteista, joihin vastaamalla voi pistää pystyyn vaikkapa tietokilpailun! Pääset oppaaseen tästä.

Uusikaupunki 1918

Mobiilopas esittelee vuoden 1917-1918 tapahtumapaikkoja Uudessakaupungissa. Kaikkiaan 11 kohteen avulla voi tutkia, mitä Uudessakaupungissa tapahtui noina epävarmuuden ja epäjärjestyksen aikoina. Kohteiden otsikossa oleva järjestysnumero antaa mahdollisuuden tutustua paikkoihin tavallaan aikajärjestyksessä, mutta niitä voi toki tutkia missä järjestyksessä vain.
Pääset Uusikaupunki 1918 -mobiiliopasteeseen tästä linkistä.