yläkuva museosta
Museo

Näyttelyt

Uudenkaupungin museossa järjestetään vaihtuvia teemanäyttelyitä.

Säännöllisimmin näyttelytoimintaa järjestetään Wahlbergin museotalossa.

Vuoden 2021 päänäyttely käsittelee Uuttakaupunkia rauhan kaupunkina. 
RAUHAN PAIKKA - Uudenkaupungin rauha 1721

Uudessakaupungissa vuonna 1721 solmittu rauha on merkittävin Suomeen liittyvä maailmanpoliittisen historian tapahtuma. Tässä pienessä rannikkokaupungissa päätettiin Pohjois-Euroopan uusista rajoista, ja täällä päättyi lopullisesti Ruotsin suurvalta-aika. Tapahtuma vaikutti siis laajasti koko Euroopan poliittiseen tasapainoon.
 
Rauhan paikka -näyttely ei kuitenkaan keskity pelkästään rauhanneuvotteluja edeltäneeseen suureen Pohjan sotaan tai neuvottelujen sisältöön, vaan näkökulma on uusikaupunkilaisten: Millainen oli rauhanneuvottelujen paikaksi valikoitunut Uusikaupunki 1700-luvun alussa? Keitä täällä asui ja miltä kaupunki näytti? Miten venäläisten miehitys vaikutti Uuteenkaupunkiin ja sen asukkaisiin? Entä rauhansolmimisen myötä: Kuinka kaupunki rakennettiin uudelleen isovihaksi kutsutun ajanjakson jälkeen? 

Näyttelyyn liittyy myös kaksi Seinätön museo -mobiiliopastetta. Toinen oppaista esittelee kartalla ne paikat, jotka Uudessakaupungissa liittyivät isoonvihaan, rauhanneuvotteluihin tai rauhaan. Sovelluksen avulla voi kiertää Uudenkaupungin keskusta-alueella ja lukea tai kuunnella tietoa näistä paikoista. Rauhan paikka -mobiiliopasteen löydät osoitteesta tarinasoitin.fi/uudenkaupunginrauha

Toinen mobiiliopaste esittelee niitä Uudenkaupungin seudun luonnossa olevia paikkoja, joihin isonvihan aika jotenkin liittyy. Oppaan avulla löydät tiesi vaikka Pyhämaahan Lupanvuoren ryssänuuneille tai eri kivimuodostelmien luoliin, joihin liittyy tarinoita isonvihan vainoja paenneista. Tähän mobiilioppaaseen pääset osoitteesta tarinasoitin.fi/isonvihanmuisto.

Näyttely on esillä 29.10.2021 saakka.


Näyttelyiden lisäksi koko Wahlbergin museotalo esittelee uusikaupunkilaisten menneisyyttä. Myös museotalon yläkerran perusnäyttelyä on uudistettu. Kaupungin perustamisen ja merenkulun historian lisäksi sieltä löytyy nyt tietoa mm. Uudessakaupungissa solmitusta rauhasta vuonna 1721, autoteollisuudesta ja löytyvätpä sieltä myös uusikaupunkilaisen maajoukkuekoripalloilija Junnu Leen MM-kisoissa käyttämänsä tossut.
Wahlbergin museotalo on avoinna kesäajan (14.6.-29.8.2021) ulkopuolella ti-pe 12-15.

Museossa on asiakkaillemme vahva kasvomaskisuositus. Maksut suoritetaan museossa, mieluiten maksukorteilla (aikuiset 5€ / Museokortti / Smartum / Edenred / ePassi).

Tiedustelut museon toimistosta 044 3515447.

Tietopalvelu-, kokoelma- ja arkistoasioissa suosittelemme ottamaan yhteyttä museon henkilökuntaan ennakolta. Museon toimisto sijaitsee Wahlbergin museotalon piharakennuksessa ja on avoinna arkisin 8-15. Henkilökunnan yhteystiedot löytyvät täältä.