yläkuva museosta
Museo

Näyttelyt

Uudenkaupungin museossa järjestetään vaihtuvia teemanäyttelyitä.

Säännöllisimmin näyttelytoimintaa järjestetään Wahlbergin museotalossa.1.6.-28.10.2022

PÄÄLLEPANTAVAA - Poimintoja pukuhistoriasta
  Pukeudumme päivittäin omien mieltymystemme tai mahdollisuuksiemme mukaan. Aikanaan ihmisten pukeutumiseen vaikutti lisäksi mm. säätyjako, joka saneli raamit pukeutumiselle. Päällepantavaa-näyttely esittelee pääasiassa uusikaupunkilaisen porvariston vaatteita 1800-luvulta. Näyttely koostuu niin naisten, miesten kuin lastenkin vaatteista sekä monenlaisista asusteista kuten kengistä, hatuista ja päivänvarjoista. Suuri osa museokokoelmiin päätyneistä vaatteista on ennemmin juhlavampia kuin arkisia. Lisäksi näytteillä on erilaisia virkapukuja, kuten sotilaiden ja poliisien vaatteita. Näyttelyssä on myös runsaasti valokuvia uusikaupunkilaisten muodista 1800-1900-lukujen vaihteessa.
vanha kuva Majewskin perheestä

Ihmiset käyttäytyivät ja pukeutuivat omalle säädylleen sopivalla tavalla 1800-luvulla. Korkeimmat säädyt, eli aateliset, papisto ja porvarit seurasivat tarkasti muotivirtauksia ja hankkivat kankaita ja vaatteita ulkomailta asti. Vaatteet tehtiin käsityönä, ja työtä saivat tehdä vain ammattikuntiin kuuluvat räätälit ja ompelijat. Ompelukoneiden yleistyminen vuosisadan puolivälistä alkaen vaikutti vaatteiden valmistustapojen lisäksi kangaskauppojen yleistymiseen. Uudenkaupungin ensimmäiset vaatekaupat aloittivat toimintansa 1860- ja 1870-luvuilla.

miesten vanhoja pukuja museossa


Miesten vaatteet olivat vielä 1800-luvun ensimmäisellä puoliskolla värikkäitä ja koristeellisia. Myöhemmin tumma puku vei voiton asiallisuudellaan. Fyysisen voiman ja suuren koon ihailu, sekä urheiluharrastusten yleistyminen muuttivat vaatteita myös väljemmiksi. Pituutta lisättiin silinterihatulla ja kenkien koroilla.

vanhat käsilaukut


Porvarisnaisten muoti vaihteli paljon 1800-luvun aikana. Vuosisadan alussa puvut olivat suoria leninkejä, joissa vyötäröä ei korostettu. Biedermeirtyylin aikaan 1820–40-luvuilla ihannoitu hoikka vyötärö saatiin aikaiseksi korsetilla ja tiukalla dieetillä. Vyötärön kapeutta korosti hameen helman leveneminen alaspäin. Helmojen leventyessä edelleen avuksi kehitettiin 1850-luvulla krinoliini, eli kangasnauhojen varaan ommeltu vannehame. Viitat ja suurikokoiset huivit olivat suosittuja päällysvaatteita leveiden hameiden aikaan. Krinoliinit vaihtuivat 1850–1880-luvuilla turnyyreiksi ja naisten vaatteet muuttuivat taas tiukemmiksi. Turnyyri oli hametta takamuksen kohdalta kohottava tuki. Vuosisadan päätti jugendtyyli, jolloin pukujen linja muuttui taas suoremmaksi.  

leikkipaikka lapsille

Näyttelyn yhteydessä on etenkin lapsivieraille leikkinurkkaus, jossa voi itse sovitella entisajan tyyliin vaatteita ja hattuja. Lisäksi on aiheeseen sopivia väritystehtäviä ja tinttamareski valokuvausta varten.

Päällepantavaa-näyttely on esillä Wahlbergin museotalon alakerran näyttelytiloissa 1.6.-28.10.2022.
Museon avoinnaolo tänä aikana:
  • 29.8. alkaen TI-PE 12-15
  • Lauantaina 17.9.2022 museo on avoinna 12-15
  • Keskiviikkona 5.10.2022 museo on kiinniyläkuva museosta


Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi koko Wahlbergin museotalo esittelee uusikaupunkilaisten menneisyyttä. Alakerran perusnäyttely eli "porvariskodin" puoli kertoo kauppiasperheen elämästä 1800-1900-lukujen vaihteessa ja yläkerran perusnäyttely kaupungin perustamisesta sekä merenkulun historiasta. Yläkerrasta löytyy tietoa myös mm. Uudessakaupungissa solmitusta rauhasta vuonna 1721, autoteollisuudesta, ja onpa siellä myös uusikaupunkilaisen maajoukkuekoripalloilija Junnu Leen MM-kisoissa käyttämänsä tossut.

Wahlbergin museotalo on avoinna

29.8. alkaen TI-PE 12-15

Lauantaina 17.9.2022 museo on avoinna 12-15.
Keskiviikkona 5.10. museo on kiinni.
 

Joulunäyttelyn aikana jälleen poikkeukselliset aukiolot, jotka varmistuvat myöhemmin.Pääsymaksut: aikuiset 5€ / Museokortti / Smartum / Edenred / ePassi.

Tiedustelut museon toimistosta 044 3515447.

Tietopalvelu-, kokoelma- ja arkistoasioissa suosittelemme ottamaan yhteyttä museon henkilökuntaan ennakolta. Museon toimisto sijaitsee Wahlbergin museotalon piharakennuksessa ja on avoinna arkisin 8-15. Henkilökunnan yhteystiedot löytyvät täältä.