Suomi
Uudenkaupunkin Museo
Museo

Näyttelyt

Uudenkaupungin museossa järjestetään vaihtuvia teemanäyttelyitä.

Säännöllisimmin näyttelytoimintaa järjestetään Wahlbergin museotalossa.

4.5.-26.10.2018

KARTSALLA – Uusikaupunkilaisnuorison vapaa-aikaa 1950-1990-luvuilla

Nuoret parveilivat vielä 1980-luvulla iltaisin ja erityisesti viikonloppuisin kaupungilla eli kartsalla. Kaduilla hengailulla pidettiin yhteyttä ystäviin ja tutustuttiin uusiin. Nyt katujen tilalle on tullut sosiaalinen media. 
Kartsalla –näyttely keskittyy nuorison ja nuorisokulttuurin näkymiseen Uudenkaupungin kaupunkikuvassa. Näyttely kertoo nuorten omaehtoisesta vapaa-ajanvietosta, joten ulkopuolelle jäävät mm. eri harraste- ja urheiluseurojen toiminta. Tavoitteena on johdattaa museokävijä oman nuoruutensa ajan tunnelmaan.

Wahlbergin museotalossa esillä oleva näyttely vastaa esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: Mitä eri nuorisoryhmiä tai nuorisokulttuurin edustajia kaupungissa oli eri aikoina? Oliko näiden ryhmien välillä yhteenottoja? Miltä nuoriso näytti ja mitä musiikkia he kuuntelivat? Millä välineillä nuoriso liikkui ja missä he kokoontuivat? Mitkä tapahtumat olivat nuorison suosiossa? Tehtiinkö kaupungilla muutakin kuin hengailtiin?


Näyttelyn avautumisen yhteydessä avautuu myös uusi mobiiliopaste uusikaupunkilaisnuorten suosituimmista paikoista kaupungilla. Karttapohjaiseen mobiilioppaaseen on kerätty tietoa ja kuvia, joiden avulla nuorten suosimiin paikkoihin voi tutustua paikan päällä tai vaikka kotoa käsin. Mobiilioppaaseen pääsee verkkosivun www.tarinasoitin.fi/kartsalla kautta.

Museon henkilökunnan lisäksi näyttelyä ovat toteuttaneet useat entiset uusikaupunkilaiset nuoret. Näyttelyä varten on saatu ilahduttavan paljon esineitä ja valokuvia niin lahjoituksina kuin lainoinakin. Museon väki kiittääkin kaikkia tietoja, kuvia ja esineitä luovuttaneita aktiivisesta osallistumisesta kotiseututyöhön!

AVOINNA:

28.8.2018 alkaen TI-PE 12-15 (Ryhmät aina tilauksesta)
11.6.-26.8.2018 MA-PE klo 10-17 ja LA-SU klo 12-15
 
Aikuiset 5€ / Museokortti
 
Näyttelyiden lisäksi koko Wahlbergin museotalo esittelee uusikaupunkilaisten menneisyyttä. Myös museotalon yläkerran perusnäyttelyä on uudistettu. Kaupungin perustamisen ja merenkulun historian lisäksi sieltä löytyy nyt tietoa mm. Uudessakaupungissa solmitusta rauhasta vuonna 1721, autoteollisuudesta ja löytyvätpä sieltä myös uusikaupunkilaisen maajoukkuekoripalloilija Junnu Leen MM-kisoissa käyttämänsä tossut.

Museo on avoinna kesäajan ulkopuolella (26.8.2018 jälkeen) ti-pe 12-15 (tai tilauksesta ryhmille)
Joulunäyttelyssä poikkeavat aukiolot. Kesäaikana museo on avoinna ma-pe 10-17 ja la-su 12-15.
Wahlbergin museotalo on suljettu poikkeuksellisesti keskiviikkona 14.11.2018.
Pääsymaksu 5€ / aikuiset (Museokortti käy maksuvälineenä).
Käyntiosoite: Ylinenkatu 11, Uusikaupunki