Suomi
Uudenkaupunkin Museo
Museo

Näyttelyt

Uudenkaupungin museossa järjestetään vaihtuvia teemanäyttelyitä.

Säännöllisimmin näyttelytoimintaa järjestetään Wahlbergin museotalossa.

Vähälapsena

Wahlbergin museotalossa on 10.6.2019-4.1.2020 esillä Vähälapsena-niminen näyttely, joka esittelee lasten elämää etenkin Uudessakaupungissa 1800-1900-lukujen taitteessa. 
 AVOINNA:

Museo on avoinna 10.6.-24.8.2019 ma-pe 10-17, la-su 12-15 (juhannusviikonloppuna suljettu). Muulloin ti-pe 12-15 ja ryhmille tilauksesta.
Aikuiset 5€ / Museokortti

Uudenkaupungin murteessa vähälapsi tarkoittaa pikkulasta. Ja heistä tämä Uudenkaupungin museon vuoden 2019 päänäyttely kertoo. Miten Uudessakaupungissa synnyttiin, miten saatiin nimi, miten pukeuduttiin ja mitä siihen lapsen arkeen kuului?


Toisten perheiden lasten piti lähteä töihin, kun toiset lapset saattoivat vielä leikkiä omia leikkejään. Tuohon aikaan lapsuuteen liittyi vielä usein pelko sairauksista eikä lapsen kuolemakaan ollut kovin harvinaista.
Näyttely koostuu lapsen elämään liittyvistä esineistä, vaatteista, leikkikaluista tai lapsuuteen liittyvistä tarvikkeista. Pääosa näyttelyn esineistä on Uudenkaupungin museon kokoelmista, mutta näyttelyyn on myös lainattu aineistoa.

Näyttelyssä on esillä runsaasti valokuvia. Valokuvat ovat suureksi osaksi uusikaupunkilaisen valokuvaaja Augusta Olssonin ottamia. Hän kuvasi uusikaupunkilaisia kuvaamossaan vuodesta 1898 lähtien. Osa valokuvista ovat myös kalantilaisten Fredrik Aallon ja Frans Karrakosken kameroista. Näyttelyssä voi siis tarkastella myös lapsivalokuvauksen historiaa.
 
     
   
 
Näyttelyiden lisäksi koko Wahlbergin museotalo esittelee uusikaupunkilaisten menneisyyttä. Myös museotalon yläkerran perusnäyttelyä on uudistettu. Kaupungin perustamisen ja merenkulun historian lisäksi sieltä löytyy nyt tietoa mm. Uudessakaupungissa solmitusta rauhasta vuonna 1721, autoteollisuudesta ja löytyvätpä sieltä myös uusikaupunkilaisen maajoukkuekoripalloilija Junnu Leen MM-kisoissa käyttämänsä tossut.
Wahlbergin museotalo on avoinna tiistaista perjantaihin 12-15 (lisäksi ryhmille tilauksesta, kesällä pidemmät ajat).

Pääsymaksu 5€ / aikuiset (Museokortti käy maksuvälineenä).
Käyntiosoite: Ylinenkatu 11, Uusikaupunki