Suomi
Uudenkaupunkin Museo
Museo

Näyttelyt

Uudenkaupungin museossa järjestetään vaihtuvia teemanäyttelyitä.

Säännöllisimmin näyttelytoimintaa järjestetään Wahlbergin museotalossa.

31.1.- 29.3.2018 on esillä Sisällissodan Uusikaupunki -pienoisnäyttely.

31.1.2018 tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun viimeisetkin Uudessakaupungissa majailleet venäläiset sotilaat karkotettiin kaupungista. Päivää oli jo edeltänyt mm. edellisenä vuonna tapahtunut Venäjän vallankumous, Suomen julistautuminen itsenäiseksi ja muutamaa päivää aikaisemmin Etelä-Suomesta alkanut valkoisten ja punaisten joukkojen välinen sisällissota. Nyt Uudenkaupungin oma suojeluskunta hääti venäläissotilaat kaupungista. Seuraavat viikot ja kuukaudet olivat Uudessakaupungissakin epäjärjestyksen aikaa.


Miten sisällissodan aika näkyi Uudessakaupungissa? Uudenkaupungin museo on tehnyt pienoisnäyttelyn aiheesta. Museokävijä voi itse seurata diginäytöllä esitettävää katsausta sodan vaiheista kaupungissa. Esillä on myös joitakin esineitä, asiakirjoja, valokuvia ja mm. aikakauden rahoja, joista osa on väärennettyjä. Kävijä voi myös kuunnella tai lukea aikalaisten kertomuksia sisällissodasta.


Pienoisnäyttely on avoinna Wahlbergin museotalossa 29.3.2018 saakka ti-pe 12-15. Lisäksi näyttelyyn on mahdollista tutustua 1.3. klo 18 järjestettävän Museoillan yhteydessä. Museoiltaan voi tulla myös kertomaan oman suvun muistoja sisällissodasta.


Näyttelyn yhteydessä museo julkaisee myös mobiiliopastereitin, joka esittelee sisällissodan tapahtumapaikkoja Uudessakaupungissa. Karttapohjaiseen mobiilioppaaseen on kerätty tietoa ja kuvia, joiden avulla sisällissodan tapahtumapaikkoihin voi tutustua paikan päällä tai vaikka kotoa käsin.

Pienoisnäyttelyn ja mobiilioppaan ovat toteuttaneet amanuenssi Jonna Junkkila ja museonjohtaja Mari Jalava. Mobiiliopas on toteutettu Suomen museoliiton ja Momeo Oy:n kehittämällä Seinätön museo -alustalla. Mobiilioppaaseen pääsee verkkosivun www.tarinasoitin.fi/uusikaupunki1918 kautta (avautuu 31.1.). Oppaan käyttäminen ei vaadi erillistä sovellusta tai rekisteröitymistä.

Myöhemmin keväällä avautuu näyttely uusikaupunkilaisnuorison vapaa-ajanvietosta.


Näyttelyiden lisäksi koko Wahlbergin museotalo esittelee uusikaupunkilaisten menneisyyttä. Museon alakerran saliin on mm. koottu kahden uusikaupunkilaislähtöisen taiteilijan maalauksia. Arvid Liljelund ja Robert Wilhelm Ekman, molemmat arvostettuja 1800-luvun taiteilijoita, olivat romanttis-realistisen tyylin taitajia. Museo on saanut salin seinälle myös kokonaan uuden Ekmanin maalauksen, joka esittää tuntematonta kauppaneuvoksetarta. Maalaus on vuodelta 1854. Maalauksen on luovuttanut museon saliin esille Uudenkaupungin Suomalaisen Seuran säätiö.

Ekmanin maalaus
 
Myös museotalon yläkerran perusnäyttelyä on uudistettu. Kaupungin perustamisen ja merenkulun historian lisäksi sieltä löytyy nyt tietoa mm. Uudessakaupungissa solmitusta rauhasta vuonna 1721, autoteollisuudesta ja löytyvätpä sieltä myös uusikaupunkilaisen maajoukkuekoripalloilija Junnu Leen MM-kisoissa käyttämänsä tossut.

Museo on avoinna ti-pe klo 12-15 tai ryhmille sopimuksesta.
Kesäaikana pidemmät avoinnaoloajat. 

Pääsymaksu 5€ / aikuiset (Museokortti käy maksuvälineenä).