yläkuva museosta
Museo

Wahlbergin museotalo

Merenkulun kulta-aikaa ja porvariskodin loistokkuutta

Laivanvarustajilla oli 1800-luvun Uudessakaupungissa komeimmat talot. Wahlbergin talo on tästä erinomainen esimerkki. Uusikaupunkilaiset purjelaivat kuljettivat kauppatavaraa ympäri maailmaa ja toivat kotikaupunkiinsa vaurauden lisäksi myös monia uusia vaikutteita. Uudenkaupungin museon Wahlbergin talossa nämä asiat yhdistyvät mielenkiintoisesti. Museossa esitellään paitsi porvariskodin elämää merenkulkukaupungin kulta-aikana myös tuota merenkulun historiaa.

Wahlbergin talon rakennutti Uudenkaupungin tupakkatehtaan perustaja Fredrik Wahlberg. Hänen Italiasta hankkima kristallikruunu koristaa yhä talon salia. Talon huoneissa ovat säilyneet koristeelliset kaakeliuunit ja taidokkaat kattomaalaukset aivan 1900-luvun alusta. Osa uuneista ja kattomaalauksista sekä salongin käsinmaalatut tapetit ovat alkuperäiset jo 150 vuoden takaa. Wahlbergin talon alakerran huoneissa voi melkein kuvitella piipputupakan tuoksun ja naisten silkkihameiden kahinan.

Museotalon yläkerrassa esitellään tunnelmallisesti paikkakunnan merellistä historiaa. Purjelaivat työllistivät kaupunkilaisia vuosisatojen ajan. Merimieskirstut, matkamuistot, laivataulut tai kapteenin navigointivälineet kertovat mielenkiintoisesti tästä historiasta. Myös uudempi laivanrakennus ja telakkatoiminta ovat saaneet paikkansa museon yläkerrassa.


AUKIOLO

 • 9.1.2023 alkaen TI-PE 12-15
 • 12.6.-27.8.2023 MA-PE 10-17, LA-SU 12-15Arkisto-, tietopalvelu tai kokoelmiin liittyvissä asioissa pyydämme ottamaan yhteyttä ennakolta museon henkilökuntaan. Museon toimisto sijaitsee Wahlbergin museotalon piharakennuksessa ja on arkisin avoinna 8-15, suosittelemme tietopalvelu- ja lahjoitusasioissa ottamaan yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse ennakolta.


Katso video Wahlbergin museotalosta.

Pieniä tarinoita Wahlbergin museotalosta -mobiilioppaassa on viisi videota museon perusnäyttelystä.

Perusnäyttelyn lisäksi museotalossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Lue lisää näyttelystä Museon näyttelyt -sivulta.


Kesäaikana Wahlbergin museotalon piharakennuksessa on esillä entisajan suutarinverstas. Piharakennuksessa on myös lasten leikkipaikka.


 

 • 5 €/aikuiset 
 • Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi
 • Ryhmälippu 3 €/henkilö (vähintään 10 h/ryhmä yhteismaksulla. Mahdollinen matkanjohtaja ja kuljettaja ilmaiseksi)
 • Opastus 40 €/ryhmä (arkisin klo 8-16), muina aikoina 60 €/ryhmä. Yhden ryhmän maksimikoko 25 henkeä. Opastuksen kesto on noin 45 minuuttia. Suuremmat ryhmät on jaettava kahteen erikseen opastettavaan ryhmään.
 • Rooliopastusten ehdot ja maksut samat kuin tavallisessa opastuksessa. Rooliopastus tapahtuu museotalon alakerran sisustetuissa huoneissa, opastuksen kesto on noin 30 min. Mikäli ryhmä haluaa opastuksen myös muualla museossa, on se tilattava erikseen (tällöin toisen opastuksen hinta on 30/50 €).
 • Uusikaupunkilaiset lapsi-, koululais- ja opiskelijaryhmät ilmainen sisäänpääsy ja opastus. Vieraspaikkakuntalaiset lapsiryhmät normaali opastusmaksu
 • Ilmaiskävijöitä ovat alle 18-vuotiaat, sotaveteraanit ja lotat, matkailuoppaat, lehdistön edustajat sekä muiden museoiden työntekijät. Museokortilla ilmainen sisäänpääsy.
 • Maksuvälineet: Museokortti, käteinen ja debit/credit -kortit, Smartum-kulttuuriseteli, SmartumPay, Edenred mobiili-, kortti- ja setelimaksu sekä ePassi. 
 • Wahlbergin museotalossa on myynnissä Museokortti, joka oikeuttaa sisäänpääsyn yli 300 museoon vuoden aikana. Hinta 74€ (1.1.2023 alkaen 76€).
Aukioloajat: 
Wahlbergin museotalo on avoinna

TI-PE 12-15
12.6.- 27.8.2023 MA-PE 10-17 ja LA-SU 12-15
Pääsymaksut: aikuiset 5€ / Museokortti / Smartum / Edenred / ePassi.


Tiedustelut museon toimistosta 044 3515447.

Tietopalvelu-, kokoelma- ja arkistoasioissa suosittelemme ottamaan yhteyttä museon henkilökuntaan ennakolta. Museon toimisto sijaitsee Wahlbergin museotalon piharakennuksessa ja on avoinna arkisin 8-15. Henkilökunnan yhteystiedot löytyvät täältä. 

 
Käyntiosoite: 
Ylinenkatu 11, 23500 Uusikaupunki
Postiosoite: 
Myllykatu 10, 23500 Uusikaupunki
Tiedustelut puh. 044 351 5447 (museon toimisto). Aukioloaikoina Wahlbergin talon puh. 050 420 5248.

Wahlbergin museotalossa valokuvaaminen on sallittua. Museotiloissa on ilmainen langaton verkko (wifi).
Esteettömyys: 

Museon ympärillä on katupaikoitusalueita, joissa on ilmainen pysäköinti.

Wahlbergin museotalo sijaitsee vanhassa kaupunkitalossa, jossa on jyrkät portaat ja huoneiden välissä kynnyksiä. Osa perusnäyttelystä sijaitsee yläkerroksessa, johon johtaa ainoastaan portaat. Museon saavutettavuus liikuntaesteiselle on heikko. Museoon katutasolta johtaviin portaisiin on pihan puolelle saatavissa luiskat, mutta ne on asennettava siihen ennakkoon. Käynti on luiskasta huolimatta jyrkkä ja ainakin pyörätuolilla edellyttää avustajaa. Mikäli suunnittelette vierailua esim. pyörätuolilla, ottakaa yhteyttä ennakolta museon toimistoon.