Suomi
Kulttuuri ja vapaa-aika
Kulttuuri ja vapaa-aika

Uusikaupunki-kokoelma

Uudenkaupungin kirjasto

Winter-kokoelma

Uusikaupunki-kokoelman perusta on erillinen Winter-kokoelma. FM Helmer Winterin 1960-luvulla kirjastolle lahjoittama kokoelma sisältää n. 300 Uuteenkaupunkiin ja Vakka-Suomeen liittyvää teosta. Kokoelma on nykyisin kartutettavan Uusikaupunki-kokoelman perusta.

Winter-kokoelmaan sisältyy monia aarteita, niitä säilytetään pankin tallelokerossa, mutta niiden kopiot ovat luettavissa kirjastossa. Näitä ovat mm.:

  • Uudenkaupungin rauhansopimus, painettu Tukholmassa 1721, teksti sekä ruotsiksi että saksaksi
  • Juhlaruno Uudenkaupungin rauhan muistoksi
  • Selostukset Ruotsin ja Venäjän välisistä rauhanteoista sekä historiallinen ja maantieteellinen kuvaus Suomesta, Inkeristä ja Liivinmaasta. Painettu Nürnbergissä 1722
  • Saksankielinen käsikirjoitus, silminnäkijäkertomus "Saapuvilla olleen Hans von Hastelsdorfin kertomus muistossa kunnianarvoisan Ruotsin kuninkaan Kustaa II Adolfin kuolemasta"

Uusikaupunki-kokoelma

Kokoelmassa on aineistoa, joka aihepiiriltään liittyy Uuteenkaupunkiin, alueen asukkaisiin, koulutukseen, talouteen, yrityksiin, luontoon, kulttuuriin, historiaan. Kokoelmaan kerätään myös uusikaupunkilaisten kirjailijoiden kaunokirjalliset teokset. Kokoelma on tarkoitettu kaikkien Uudenkaupungin historiasta kiinnostuneiden tutkimuskäyttöön kirjaston tiloissa.Kotiseutukokoelman aineistoa ei lainata kotiin.

Tervetuloa tutustumaan kokoelman kätköihin!

Kotiseutuaineistoa saatavilla nyt myös verkossa

Kirjaston Winter- ja Uusikaupunki-kokoelmista on digitoitu aineistoja, jotka on nyt luettavissa myös netissä.  Esimerkiksi 1600-luvulta löytyy erilaisia kuvauksia ja matkakertomuksia Uudestakaupungista ja sen tapahtumista. Erillisinä teemoina on luettavissa mm. tietoa Bernard Henrik Crusellista, kirkollisesta elämästä sekä kaupungin elinkeinoelämästä. Viimeksi mainitusta kokonaisuudesta löytyy esimerkiksi tietoa Suomen ensimmäisestä lasitehtaasta. Tutustua aineistoon paremmin alla olevista linkeistä.

1600-luvun muinaisia
1700-luvun ajankuvia
1800-luvun kuvauksia
1900-luvun Vakka-Suomessa

Bernard Henrik Crusell
Kauppaa, teollisuutta, liikennettä
Kirkollista elämää
Seuroja ja yhdistyksiä

Murretta ja kansaperinnettä
Koulumuistoja
Sukuja ja kuuluisia kaupunkilaisia
Uudenkaupungin rauhan muistoksi