Suomi
Kaupunki ja hallinto
Kaupunki ja hallinto

Uudenkaupungin koronainfo

Päivitetty 7.4. klo 7.55

Tämä sivu on Uudenkaupungin kaupungin päivittyvä infosivu koronapandemiaa koskien.
 
Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueella ei ole edelleenkään laboratoriovarmistettuja koronavirustartuntoja. Kuten valtakunnallisesti on aiemmin uutisoitu, näytteiden ottamisen niukkuudesta johtuen sairastuneiden lukumäärä voi olla suurempi kuin mitä luvut kertovat.
 

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Perusterveiltä ja hyväkuntoisilta ei oteta koronavirusnäytteitä. Sairaanhoitopiiri ohjeistaa, etteivät hyväkuntoiset hengitystieoireiset henkilöt ottaisi yhteyttä neuvontapuhelimiin. Sen sijaan tulisi katsoa ohjeita terveyskeskusten ja sairaanhoitopiirin verkkosivuilta. Jos yleistila laskee, on oltava yhteydessä terveyskeskuksen neuvontapuhelimeen.  

Jos epäilet koronavirustartuntaa (2019-nCoV), ota ensin yhteys puhelimitse ja saat ohjeet hoitoon hakeutumisesta:
arkisin klo 8.00-15.15  puh. 02 8451 2400
muina aikoina puh. 02 313 8800


Riskiryhmiin kuuluvien tulee soittaa terveyskeskukseen, jos heille nousee äkillinen kuume (yli 38 astetta tai enemmän) ja ilmenee hengenahdistusta.

Lue linkistä THL:n määrittelemät riskiryhmät
 

Ohjeita alueen yrityksille epidemian hillitsemiseksi

Alueen yritysten toiminta halutaan turvata mahdollisimman pitkälle kuitenkin niin, ettei yrittäjien eikä yritysten asiakkaiden terveys vaarannu eikä koronaepidemian leviämistä tarpeettomasti edistetä. Yrittäjät voivat omalta osaltaan ehkäistä epidemian leviämistä ja suojella henkilökuntaansa tartunnalta huolehtimalla erityisesti käsihygieniasta sekä välttämällä mahdollisuuksien mukaan lähikontakteja asiakkaiden ja muun henkilökunnan kanssa. Pintojen puhdistusta on syytä tehostaa ja mahdollisten kertakäyttöisten välineiden käyttöä lisätä. Korona-infektio leviää ensisijaisesti pisaratartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä.

Alueen yrityksiä pyydetään perehtymään Ruokaviraston ja Työterveyslaitoksen laatimiin ohjeisiin:

Ohjeita työpaikoille koronavirusepidemian ehkäisyyn
Usein kysyttyä koronaviruksesta – elintarvikealan yrityksille
 

Palvelut ja toimipisteet

Valtion linjausten mukaan suljetaan 13.5. saakka: kirjastot, museot, liikuntapaikat, kulttuurikeskus, nuorisotilat, kierrätyskeskus.

Kaupungin virastotalo Mörne on suljettu ulkopuolisilta kävijöiltä toistaiseksi (ei koske sosiaalipalveluiden toimipistettä). Henkilöstö on siirtynyt etätyöhön siltä osin kuin työtehtävät sen mahdollistavat. Kaikki ovat tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostitse.

Palvelupiste Passari on avoinna normaalisti ma-pe klo 9-16.30. Asiointi toivotaan hoidettavan esisijaisesti puhelimitse tai sähköpostitse. Matkailutoimisto palvelee puhelimitse ja sähköpostitse.

Kaupungin johto ja pandemiatyöryhmä seuraavat tiiviisti valtion, THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistuksia ja kokoontuvat säännöllisesti arvioimaan tarvittavia toimia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi sekä kuntalaisten hyvinvoinnin turvaamiseksi poikkeusoloissa.

Joukkoliikenne

 • TLO Oy:n Uudenkaupungin sisäisten vuorojen liikennöinti keskeytetään maanantaista 6.4.2020 alkaen. Uusikaupunki-Pyhäranta-Rauma -vuorot ajetaan ma 6.4. alkaen kesäaikataulun mukaan. 
 • Vainion Liikenne keskeyttää kaikki Kustavintien kautta ajettavat vakiovuorot maanantaista 23.3. alkaen toistaiseksi. Turku-Uudenkaupungin Autotehdas-Uudenkaupungin linja-autoasema -linjaa liikennöidään normaalisti.
 • J. Salminen Oy:n vuoroja harvennettu. Ajettavat vuorot löytyvät yrityksen Facebook-sivulta.
 • Taivassalon Auto Oy:n vuoroja harvennettu. Päivitetyt aikataulut löytyvät Matkahuollon sivuilta.

Matkahuolto ilmoittaa aikatauluhakunsa olevan ajan tasalla.
 

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Infektiovastaanotto avattu neuvolan tiloissa
Uudenkaupungin terveyskeskuksessa avattiin maanantaina 16.3. hengitystieinfektiovastaanotto, joka aloitti heti toimintansa. Vastaanoton tilat sijaitsevat terveyskeskuksen neuvolasiivessä, jonne on opasteet.
 
Aikuispotilaiden on varattava aika infektiovastaanotolle normaalikäytännön mukaisesti terveyskeskuksen ajanvarausautomaattiin soittamalla. Korvasärkyiset lapsipotilaat otetaan vastaan klinikalla arkiaamuisin kello 8– 8.45 ilman ajanvarausta, vasta sen jälkeen aletaan vastaanottaa ajan varanneita aikuispotilaita.
 
Kaikkien yhteistoiminta-alueen kuntien hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotto virka-aikaan keskitetään nyt avatulle hengitystieinfektiovastaanotolle.  Terveyskeskuksen kiireetöntä vastaanottotoimintaa supistetaan ja Kustavin sekä Pyhärannan lääkärin vastaanotot ovat väliaikaisesti suljettuina. Myös Tykslabin näytteenottopisteet Kustavissa ja Pyhärannassa ovat suljettuina toistaiseksi. Kustavilaiset voivat asioida Taivassalon tai Vehmaan terveyskeskuksessa, ja pyhärantalaiset Uudessakaupungissa.

Noudatamme valtakunnallista linjausta ja yli 70-vuotiaiden kiireettömiä aikoja on peruttu, ensisijaisesti pyritään palvelemaan puhelimitse, toki akuuteissa tilanteissa ohjataan puhelinarvion perusteella vastaanotolle myös yli 70-vuotiaita. Henkilöstöresurssia joudutaan nyt kohdentamaan kiireelliseen työhön ja näin ollen kiireettömiä ajanvarauksia tullaan lähipäivinä peruuttamaan laajemmin myös muilta kuin yli 70-vuotiailta. Vuosikontrolleja sekä esimerkiksi yli 1-vuotiaiden neuvolakäyntejä ja koululaisten tarkastuksia joudutaan peruuttamaan poikkeustilanteen takia. Puhelimitse tapahtuvaa asiointia pyritään lisäämään fyysisten kontaktien ja sitä kautta tapahtuvien mahdollisten altistusten minimoimiseksi.
 
Koronavirusnäytteet otetaan TYKS:n määrittämien kriteerien mukaan TYKS:n laboratoriossa ja tartunnan saaneiden sairaalahoito on keskitetty Turkuun.

Neuvolat
Uudenkaupungin neuvola on muuttanut terveyskeskuksen tiloihin. Kulku neuvolaan tapahtuu terveyskeskuksen pääovesta. Neuvolaan varatut ajat pyritään toteuttamaan normaalisti. Mikäli aikoja joudutaan siirtämään, ollaan asiakkaaseen yhteydessä henkilökohtaisesti.

HUOM! Asiakaskontaktien minimoimiseksi neuvoloissa asiointia on rajoitettu. Äitiysneuvolan käynnit on valtakunnallisten suositusten mukaan rajattu toistaiseksi vain äideille. Muiden henkilöiden läsnäolo ei ole sallittua. Poikkeuksena ainoastaan isyyden tunnustus, jolloin isän läsnäolo on käynnillä välttämätön. Lastenneuvolan käynnit on rajattu vain tarkastukseen tulevalle lapselle ja yhdelle huoltajalle.

Pyhärannan terveysasema

 • Lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto suljettu toistaiseksi.
 • Lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanoton puhelinnumero (02 8451 2403) toimii normaalisti.
 • Terveydenhoitajan vastaanotto sovitusti (044 0382 444).
 • Hammashoitola paikalla sovitusti (02 8451 2904).
 • Laboratorio suljettu toistaiseksi.


Kustavin terveysasema

 • Lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto suljettu toistaiseksi.
 • Lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanoton puhelinnumero (02 8451 2401) toimii normaalisti.
 • Laboratorio suljettu toistaiseksi.
 • Terveydenhoitajan vastaanotto suljettu toistaiseksi. Tarvittaessa yhteys Taivassalon terveydenhoitajaan (044 594 3306).
 • Diabeteshoitajan vastaanotto sovitusti (044 594 3305).

Kiinni ovat:
Pajala ja Sakunkulman päiväkeskus 13.5. saakka.
Kuntoutus- ja arviointiosasto Kuunari ja Vehmaan vuodeosasto eivät ota vastaan uusia asiakkaita.

Vierailukielto on seuraavissa palveluissa:
Vierailukielto on voimassa sosiaali- ja terveyspalveluiden kaikissa yksiköissä ja osastoilla toistaiseksi.
Kielto koskee myös vanhustenhuollon ja vammaisten asumispalveluyksiköitä.
Jos omainen on saattohoidossa, tapaamiset pyritään järjestämään.

Tilapäishoito
Tilapäishoito loppuu Merituulikodissa ja Kalannissa toistaiseksi.

Työikäisten ja lapsiperheiden palvelut
Sosiaalipalveluiden ohjaus ja neuvonta, täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki ja sosiaalihuoltolain mukaiset yhteydenotot hoidetaan Arvon kautta. Voit olla yhteydessä Arvoon, jos taloudellinen tilanne, työllisyysasiat, asumisasiat tai arjenhallinta huolestuttaa. Jos olet huolissasi omasta tai läheisesi jaksamisesta, mielialasta tai päihteiden käytöstä. Yhteydenotot keskitetysti aikuisten vastaanotto Arvoon klo 9-15 puh. 040 663 7001. Asiointi ilman ajanvarausta arkisin klo 13-14, niille asiakkaille, jotka eivät pysty olemaan yhteydessä puhelimella. Ethän saavu vastaanotolle kipeänä.


Sosiaalikeskuksessa (Virastotalo Mörne) asiointi ainoastaan ajanvarauksella ja vain vammaispalveluun sekä lastensuojeluun liittyvissä palveluissa.

Pyydä Apua! -nappi
Pyydä apua! -nappi on lapsiperheille suunnattu matalan kynnyksen sähköinen palvelukanava. Se on kunnan verkkopalvelussa oleva nappi, jota painamalla kuka tahansa voi pyytää apua tai palvelua, jättää yhteydenottopyynnön tai kysyä jotain. Pyydä apua! -nappi on otettu nyt käyttöön myös Uudessakapungissa ja se löytyy osoitteesta www.uusikaupunki.fi/pyydaapua.

Psykososiaalinen tuki
Jos infektiotilanne huolestuttaa, saat keskusteluapua ottamalla yhteyttä psykososiaalisen tuen numeroihin. Numeroissa ei anneta hoito-ohjeita tai terveysneuvontaa.

Aikuisten vastaanotto Arvo
puh. 040 663 7001 (klo 9-15)

Mielenterveys- ja päihdeyksikkö
puh. 044 700 2333 (klo 8-15.15 - takaisinsoittojärjestelmä)

Koronavirus voi ahdistaa sekä aikuista että lasta, alla olevista linkeistä löytyy tietoa ja ohjeita haastavaan tilanteeseen:


Ikäihmisten palvelut
Yli 70-vuotiaat uusikaupunkilaiset, jotka eivät ole kotihoidon asiakkaita ja joilla ei ole mahdollisuutta saada asiointi- tai muuta vastaavaa apua omaisiltaan tai läheisiltään, voivat ottaa yhteyttä neuvontapuhelimeen puh. 044 351 5370 (arkisin klo 9-15). Alle 65-vuotiaat voivat vastaavassa tilanteessa ottaa yhteyttä aikuisten vastaanotto Arvoon puh. 040 663 7001.

Vanhustyön toimistolla asiointia pyydetään välttämään ja hoitamaan asiat puhelimitse. Asioinnit toimistolla vain ajanvarauksella.

Kuulokojeen paristoja saatavilla Sakunkulmasta torstaisin klo 11-13.

Suun terveydenhuolto
Hengitystieinfektio-oireisia potilaita otetaan vastaan vain kiireellisessä hoidontarpeessa. Pyydämme sinua perumaan kiireettömän hoitoaikasi, mikäli:

 • sinulla on akuutti hengitystieinfektio
 • ulkomailta paluustasi on alle 14 vrk
 • olet ollut lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneen kanssa
 • olet yli 70-vuotias
 • kuulut riskiryhmään.


Eläinlääkintähuolto
Ohjeistus asiakkaille koronavirusepidemian aikana:

 • Käsien pesu ennen vastaanottotiloihin tulemista.
 • Vain yksi henkilö potilasta kohden.
 • Omistaja otetaan vastaanottohuoneeseen vain silloin, kun se on välttämätöntä. Aina muulloin omistaja odottaa odotushuoneessa, ulkona tai autossa.
 • Omistaja järjestää jonkun muun tuomaan eläimen vastaanotolle, mikäli:
  • on itse saanut oireita
  • jollakulla läheisellä on ollut oireita
  • omistaja on ollut ulkomailla.
Jos tämä ei onnistu, ilmoitetaan asiasta etukäteen, jolloin tehostamme suojausta mm. antamalla asiakkaalle hengityssuojaimen käynnin ajaksi.
 • Ilmoitathan yllä olevista huomioista puhelimitse ennakkoon myös tilatessasi eläinlääkäriä tilakäynnille.
 

Kasvatus ja opetus

Koulut suljetaan valtioneuvoston päätöksellä 13.5.2020 asti
Valtioneuvoston linjauksen mukaan varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen rajoituksia jatketaan kuukaudella 13.5.2020 saakka. Opetuksen poikkeusjärjestelyjä varaudutaan samalla jatkamaan lukukauden loppuun asti, jos epidemian rajoittaminen sitä vaatii. Poikkeusajan mahdollisesta jatkumisesta tiedotetaan erikseen. Samoin tiedotamme lukuvuosiarviointiin liittyvistä asioista tarkemmin heti kun saamme Opetushallitukselta tarkennetut ohjeet.

Jatkamme siis tämänhetkisen toiminnan mukaisesti sekä opetustoimessa että varhaiskasvatuksessa 13.5.2020 saakka. Edelleenkin on voimassa valtioneuvoston suositus, että ne vanhemmat ja huoltajat, jotka pystyvät järjestämään lapsen hoidon kotona, eivät tuo lastaan päiväkotiin. Myös 1.–3.-vuosiluokkien ja erityisen tuen oppilaita suositellaan osallistumaan opetukseen etänä, mikäli mahdollista. Lähiopetukseen ja varhaiskasvatukseen osallistutaan siis edelleenkin ainoastaan niissä tilanteissa, joissa se on välttämätöntä.

Uudessakaupungissa korvataan kouluruokailu sekä varhaiskasvatuksen ja iltapäivätoiminnan asiakasmaksut poikkeustilan aikana

Uudenkaupungin kaupunki korvaa etäopetuksessa olevien oppilaiden kouluruokailun. Kouluruokailu korvataan poikkeustilan ajan kaikille etäopetuksessa oleville esi- ja peruskoulun oppilaille, sekä lukion 1.-2. luokan oppilaille. Kouluruokailu järjestetään kahdella vaihtoehtoisella toimintatavalla. Sosiaalitoimen harkinnan perusteella koteihin jaetaan ruokaa 6.4. alkaen. Näitä perheitä tiedotetaan henkilökohtaisesti käytännön järjestelyistä. Kaikille muille oppilaille jaetaan 7 x 10 € palveluseteli, jonka perhe voi käyttää ruokaostoksiin ennalta määritetyssä ostospaikassa.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksu peritään poikkeustilan ajan ainoastaan läsnäolopäiviltä. Iltapäivätoiminnan maksut peritään ainoastaan niiltä lapsilta, jotka osallistuvat iltapäivätoimintaan.

Käytännön järjestelyistä informoidaan huoltajia tarkemmin Wilmassa tai muutoin henkilökohtaisesti heti kun toimintamallien toteutus on suunniteltu valmiiksi.

Oppilashuolto
Poikkeustilan aikana oppilashuoltohenkilöstö on kaikkien koulujen​ ​käytettävissä huolimatta siitä, mikä on vakituinen toimipisteemme. Mikäli teillä on kysyttävää tai haluatte keskustella huolestanne, ottakaa rohkeasti yhteyttä. ​


 

Tapahtumat ja vapaa-ajan toiminta

Aluehallintovirastot ovat 17.3.2020 antaneet määräykset, joiden mukaan yli 10 hengen yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet kielletään 13.4.2020 saakka. Toimenpiteiden tarkoitus on koronaviruksen aiheuttaman epidemian rajoittaminen.

Uudenkaupungin kaupunki peruuttaa kaikki, myös pienemmät, itse järjestämänsä yleisötapahtumat poikkeusolojen ajaksi.
Peruutus koskee myös kaikkia Kulttuurikeskus Crusellin tapahtumia. Seuraa tapahtumien tilannetta.

Kirjastopalvelut (pääkirjasto, Kalannin kirjasto ja omatoimikirjasto, kirjastoauto), museo, kulttuurikeskus Cruselli, nuorisotilat, liikuntatilat (uimahalli, sisäliikuntasalit, kuntosalit) suljetaan 13.5.2020 asti.  Jäähalli suljetaan 17.3. alkaen loppukevääksi. Liikuntatoimen kaikki ohjaustoiminta on toistaiseksi keskeytetty.

Nuorisopalvelujen toimintaa on viety verkkoon. Discord-alustalle on perustettu virtuaalinen etänuorisotila, jonne saa osallistumislinkin ottamalla yhteyttä nuoriso-ohjaajiin, puh. 040 660 4350. Etsivän nuorisotyön ohjausta ja tukea on myös edelleen saatavilla. Ota rohkeasti yhteyttä, jos kaipaat tukea itsellesi, perheenjäsenellesi tai tuttavallesi. Ohjaus tapahtuu etänä. puh. 044 705 5620 / 050 383 0891.

Vakka-Suomen musiikkiopiston tapahtumat ja konsertit on peruutettu 13.5.2020 saakka. Musiikkiopiston opetus järjestetään etäopetuksen keinoja hyödyntäen. Musiikkiopiston toimistoon saa yhteyden puhelimella ja sähköpostilla sekä wilma-viestein.

Vakka-opiston kurssi- ja opetustoiminta sekä tapahtumat on opiston toiminta-alueella keskeytetty 13.5.2020 saakka.

Yhdistykset
Koronavirus vaikuttaa monin tavoin myös yhdistystoimintaan. Kevätkokous tulossa, miten toimia? Lue linkistä Varsinais-Suomen Kylät ry:n kokoamat ohjeet.

Tekniset ja ympäristöpalvelut

Uudenkaupungin jätehuollon yleisohjeet kiinteistöille

 • Laita nenäliinat ja lautasliinat toistaiseksi polttokelpoiseen jätteeseen, ei biojätteeseen.
 • Sairastuneen jätteet on kerättävä omaan roskakoriin, joka on päällystetty pussilla. Täyttynyt roskapussi suljetaan tiiviisti ja viedään polttokelpoisen jätteen astiaan. Tyhjennä roskakori päivittäin.
 • Sulje roskapussit hyvin joko ristiin sitomalla tai teippaamalla ennen niiden viemistä polttokelpoisen jätteen astiaan.
 • Mikäli jäteastian tyhjennyksissä tulee katkoksia, pakkaa jätteet tiiviisti ja säilö ne tilaan, jossa niistä ei ole haittaa terveydelle ja jossa esimerkiksi haittaeläimet eivät pääse levittämään jätteitä.
 • Lajittele pakkausjätteet tehokkaasti, jotta polttokelpoista jätettä syntyy vähemmän.
 • Älä jätä jätteitä miehittämättömille jätteen vastaanottopaikoille, mikäli jäteastiat ovat täynnä.
 • Seuraa Lassila & Tikanojan Munaistenmetsän materiaalin kierrätyskeskuksen ohjeita jätteiden toimittamisesta ja aikatauluista.
 •  Seuraa jätteenkuljetusyritysten viestintää jätteenkuljetuksista ja aikatauluista poikkeusolojen aikana.

Mitkä ovat uuden koronaviruksen oireet?

Nykytiedon mukaan monien sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä, mutta  joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus, kuten diabetes, sydän- tai keuhkosairaus.   

Taudinkuvaan on kuulunut 

 • kuumetta
 • yskää
 • hengenahdistusta
 • lihassärkyä
 • väsymystä
Lähde: THL

Ajankohtaista

Ota yhteyttä:

Jos epäilet koronavirustartuntaa
puh. 02 8451 2400 (arkisin klo 8.00-15.15) 
puh. 02 313 8800 (muina aikoina)

Valtakunnallinen puhelinneuvonta
puh. 0295 535 535 (arkisin 8-21, la klo 9-15)

Neuvontapuhelin yli 70-vuotiaille
puh. 044 351 5370 (arkisin klo 9-15)

Sosiaalipalvelut keskitetysti
Aikuisten vastaanotto Arvo
puh. 040 663 7001 (arkisin klo 9-15)

Psykososiaalinen tuki
Aikuisten vastaanotto Arvo
puh. 040 663 7001 (arkisin klo 9-15)

Mielenterveys- ja päihdeyksikkö
puh. 044 700 2333 (klo 8-15.15 - takaisinsoittojärjestelmä)

Palvelupiste Passari
puh. 050 420 5260

Oppilashuolto