Suomi
Kaupunki ja hallinto
Kaupunki ja hallinto

Uudenkaupungin koronainfo

Päivitetty 4.12. klo 8.54

Tämä sivu on Uudenkaupungin kaupungin päivittyvä infosivu koronapandemiaa koskien.

Yhteistoiminta-alueella on todettu pandemian aikana yhteensä 23 koronavirustartuntaa.
THL:n julkaisema koronatilasto ei ole reaaliaikainen, eikä tilastointi tapahdu aina väestörekisterikunnan mukaisesti.

Uudessakaupungissa epidemiatilanne on edelleen rauhallinen, mutta koko maakuntaa tarkasteltaessa koronapandemia on kiihtymisvaiheessa.  Voimassa on kiihtymisvaiheen maskisuositus.

Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille (THL)

Varsinais-Suomessa voimassa olevat suositukset (VSSHP)

 

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Jos epäilet koronavirustartuntaa (2019-nCoV), ota yhteyttä:
arkisin klo 8.00-15.00 puh. 02 4612 516
muina aikoina puh. 02 313 8800


Laboratoriovastaukset voi tarkistaa Omakannasta tai puhelimitse 02 4612 516 arkisin klo 8.00-15.00.

Kuulo- ja puhevammaisen asiakkaan palvelu koko yhteistoiminta-alueella, tekstiviestipuhelin 050 594 4578.

Matkaa varten tarvittavat koronatestit tehdään oireettomille joko matkaajan itse kustantamana yksityisesti tai työterveyshuollon kautta, jos kyse on työmatkasta.

Matkustaminen ja koronaviruspandemia (THL)
 

Ohjeita alueen yrityksille epidemian hillitsemiseksi

Alueen yritysten toiminta halutaan turvata mahdollisimman pitkälle kuitenkin niin, ettei yrittäjien eikä yritysten asiakkaiden terveys vaarannu eikä koronaepidemian leviämistä tarpeettomasti edistetä. Yrittäjät voivat omalta osaltaan ehkäistä epidemian leviämistä ja suojella henkilökuntaansa tartunnalta huolehtimalla erityisesti käsihygieniasta sekä välttämällä mahdollisuuksien mukaan lähikontakteja asiakkaiden ja muun henkilökunnan kanssa. Pintojen puhdistusta on syytä tehostaa ja mahdollisten kertakäyttöisten välineiden käyttöä lisätä. Korona-infektio leviää ensisijaisesti pisaratartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä.

Alueen yrityksiä pyydetään perehtymään Ruokaviraston ja Työterveyslaitoksen laatimiin ohjeisiin:

Ohjeita työpaikoille koronavirusepidemian ehkäisyyn
Usein kysyttyä koronaviruksesta – elintarvikealan yrityksille
 

Palvelut ja toimipisteet

Kaupungin virastotalo Mörne on suljettu ulkopuolisilta kävijöiltä toistaiseksi (ei koske sosiaalipalveluiden toimipistettä). Henkilöstö on siirtynyt etätyöhön siltä osin kuin työtehtävät sen mahdollistavat. Kaikki ovat tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostitse.

Palvelupiste Passari ja Matkailutoimisto palvelevat supistetuin aukioloajoin ma-pe klo 9-15. Supistetut aukioloajat ovat voimassa toistaiseksi.

Kaupungin johto ja pandemiatyöryhmä seuraavat tiiviisti valtion, THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistuksia ja kokoontuvat säännöllisesti arvioimaan tarvittavia toimia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi sekä kuntalaisten hyvinvoinnin turvaamiseksi poikkeusoloissa.
 

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Infektiovastaanotto toimii neuvolan tiloissa
Uudenkaupungin terveyskeskuksessa avattiin maanantaina 16.3. hengitystieinfektiovastaanotto, joka aloitti heti toimintansa. Vastaanoton tilat sijaitsevat terveyskeskuksen neuvolasiivessä, jonne on opasteet.
 
Aikuispotilaiden on varattava aika infektiovastaanotolle normaalikäytännön mukaisesti terveyskeskuksen ajanvarausautomaattiin soittamalla. Korvasärkyiset lapsipotilaat otetaan vastaan klinikalla arkiaamuisin kello 8–8.45 ilman ajanvarausta, vasta sen jälkeen aletaan vastaanottaa ajan varanneita aikuispotilaita.
 
Kaikkien yhteistoiminta-alueen kuntien hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotto virka-aikaan keskitetään avatulle hengitystieinfektiovastaanotolle. Tykslabin näytteenottopisteiden toimintaa on vähennetty, Kustavin toimipiste on toistaiseksi suljettu. Kustavilaiset voivat asioida Taivassalon tai Vehmaan näytteenottopisteissä.

Yli 70-vuotiaiden kiireettömät vastaanotot pyritään hoitamaan ensisijaisesti puhelimitse, toki akuuteissa tilanteissa ohjataan puhelinarvion perusteella vastaanotolle myös yli 70-vuotiaita. Puhelimitse tapahtuvaa asiointia pyritään lisäämään fyysisten kontaktien ja sitä kautta tapahtuvien mahdollisten altistusten minimoimiseksi.
 
Koronavirusnäytteet otetaan TYKS:n määrittämien kriteerien mukaan TYKS:n laboratoriossa ja tartunnan saaneiden sairaalahoito on keskitetty Turkuun.

Neuvolat
Uudenkaupungin neuvola on muuttanut osoitteeseen Välskärintie 2A, 1. kerros. Neuvolaan varatut ajat pyritään toteuttamaan normaalisti. Mikäli aikoja joudutaan siirtämään, ollaan asiakkaaseen yhteydessä henkilökohtaisesti.

Isät/puolisot/tukihenkilöt saavat tulla mukaan äitiysneuvolan käynneille. Lastenneuvolan käynnit on rajattu vanhemmille ja tarkastukseen tulevalle lapselle.

Pyhärannan terveysasema

 • Lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto ajanvarauksella (02 8451 2403).
 • Terveydenhoitajan vastaanotto sovitusti (044 0382 444).
 • Hammashoitola paikalla sovitusti (02 8451 2904).
 • Laboratorio auki tiistaisin klo 7.00-9.30.


Kustavin terveysasema

 • Lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto ajanvarauksella (02 8451 2401).
 • Laboratorio suljettu toistaiseksi.
 • Terveydenhoitajan vastaanotto suljettu toistaiseksi. Tarvittaessa yhteys Taivassalon terveydenhoitajaan (044 594 3306).
 • Diabeteshoitajan vastaanotto sovitusti (044 594 3305).

Kiinni ovat
Sakunkulman päiväkeskus on toistaiseksi suljettu.

Vierailurajoitukset
Vierailut vanhustenhuollon ja vammaisten asumispalveluyksiköissä sekä lähisairaalan osastoilla ovat mahdollisia seuraavia THL:n ohjeistuksia noudattaen:

 

 • Vierailulle voi tulla 1-3 läheistä kerrallaan.
 • Tapaamisesta sovitaan etukäteen. Läheiselle annetaan hyvät ohjeet turvalliseen vierailuun esimerkiksi puhelimitse.
 • Vierailulle tullaan vain terveenä ja oireettomana.
 • Läheinen huolehtii käsihygieniasta ja käyttää tapaamisen ajan kirurgista suunenäsuojusta. Henkilökunta opastaa tarvittaessa.
 • Läheinen pitää 1-2 metrin turvavälin muihin asukkaisiin ja henkilökuntaan.
 • Läheinen ei turhaan liikuskele yhteisissä tiloissa, vaan menee suoraan asukkaan omaan huoneeseen.
 • Henkilökunta ohjeistaa läheistä soittamaan tarvittaessa apua puhelimella tai asukkaan hälytysrannekkeella.
Toimintayksikön johtaja vastaa siitä, että vierailut toteutetaan turvallisesti. Vierailulle ei välttämättä voi aina tulla. Kriittisesti sairaiden ja saattohoidossa olevien henkilöiden luona voi kuitenkin aina vierailla, kunhan noudatetaan yllä mainittuja ohjeita.

Tilapäishoito
Tilapäishoito Merituulikodissa on toistaiseksi keskeytetty. Kalannin vanhainkodissa tilapäishoitoa on tarjolla ainoastaan omaishoitajien tarpeisiin.

Työikäisten ja lapsiperheiden palvelut
Sosiaalipalveluiden ohjaus ja neuvonta, täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki ja sosiaalihuoltolain mukaiset yhteydenotot hoidetaan Arvon kautta. Voit olla yhteydessä Arvoon, jos taloudellinen tilanne, työllisyysasiat, asumisasiat tai arjenhallinta huolestuttaa. Jos olet huolissasi omasta tai läheisesi jaksamisesta, mielialasta tai päihteiden käytöstä. Yhteydenotot keskitetysti aikuisten vastaanotto Arvoon klo 9-15 puh. 040 663 7001. Asiointi ilman ajanvarausta arkisin klo 13-14, niille asiakkaille, jotka eivät pysty olemaan yhteydessä puhelimella. Ethän saavu vastaanotolle kipeänä.


Sosiaalikeskuksessa (Virastotalo Mörne) asiointi ainoastaan ajanvarauksella ja vain vammaispalveluun sekä lastensuojeluun liittyvissä palveluissa.

Pyydä Apua! -nappi
Pyydä apua! -nappi on lapsiperheille suunnattu matalan kynnyksen sähköinen palvelukanava. Se on kunnan verkkopalvelussa oleva nappi, jota painamalla kuka tahansa voi pyytää apua tai palvelua, jättää yhteydenottopyynnön tai kysyä jotain. Pyydä apua! -nappi on otettu nyt käyttöön myös Uudessakapungissa ja se löytyy osoitteesta www.uusikaupunki.fi/pyydaapua.

Psykososiaalinen tuki
Jos infektiotilanne huolestuttaa, saat keskusteluapua ottamalla yhteyttä psykososiaalisen tuen numeroihin. Numeroissa ei anneta hoito-ohjeita tai terveysneuvontaa.

Aikuisten vastaanotto Arvo
puh. 040 663 7001 (arkisin klo 9-15)

Mielenterveys- ja päihdeyksikkö
puh. 044 700 2333 (arkisin klo 8-15.15 - takaisinsoittojärjestelmä)

Koronavirus voi ahdistaa sekä aikuista että lasta, alla olevista linkeistä löytyy tietoa ja ohjeita haastavaan tilanteeseen:


Terveyskeskuspsykologi
Terveyskeskuspsykologin päivystysnumero korona-aikana: 040 617 4639 (arkisin klo 8-9). Päivystysajan ulkopuolella voit tarvittaessa jättää viestin ja sinuun ollaan saman päivän aikana yhteydessä (arkisin klo 8-16).

Ikäihmisten palvelut
Yli 70-vuotiaat uusikaupunkilaiset, jotka eivät ole kotihoidon asiakkaita ja joilla ei ole mahdollisuutta saada asiointi- tai muuta vastaavaa apua omaisiltaan tai läheisiltään, voivat ottaa yhteyttä neuvontapuhelimeen puh. 044 351 5370 (arkisin klo 9-15). Alle 65-vuotiaat voivat vastaavassa tilanteessa ottaa yhteyttä aikuisten vastaanotto Arvoon puh. 040 663 7001.

Vanhustyön toimistolla asiointia pyydetään välttämään ja hoitamaan asiat puhelimitse. Asioinnit toimistolla vain ajanvarauksella.

Kuulokojeen paristoja saatavilla Sakunkulmasta torstaisin klo 11-13.

Suun terveydenhuolto
Hengitystieinfektio-oireisia potilaita otetaan vastaan vain kiireellisessä hoidontarpeessa. Pyydämme sinua perumaan kiireettömän hoitoaikasi, mikäli:

 • sinulla on akuutti hengitystieinfektio
 • ulkomailta paluustasi on alle 14 vrk
 • olet ollut lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneen kanssa
 • olet yli 70-vuotias
 • kuulut riskiryhmään.


Eläinlääkintähuolto
Ohjeistus asiakkaille koronavirusepidemian aikana:

 • Käsien pesu ennen vastaanottotiloihin tulemista.
 • Vain yksi henkilö potilasta kohden.
 • Omistaja otetaan vastaanottohuoneeseen vain silloin, kun se on välttämätöntä. Aina muulloin omistaja odottaa odotushuoneessa, ulkona tai autossa.
 • Omistaja järjestää jonkun muun tuomaan eläimen vastaanotolle, mikäli:
  • on itse saanut oireita
  • jollakulla läheisellä on ollut oireita
  • omistaja on ollut ulkomailla.
Jos tämä ei onnistu, ilmoitetaan asiasta etukäteen, jolloin tehostamme suojausta mm. antamalla asiakkaalle hengityssuojaimen käynnin ajaksi.
 • Ilmoitathan yllä olevista huomioista puhelimitse ennakkoon myös tilatessasi eläinlääkäriä tilakäynnille.
 

Kasvatus ja opetus

Kasvatuksen ja opetuksen palveluissa noudatetaan alueellisen koronakoordinaatioyhmän 1.12. antamia  suosituksia seuraavasti:

Toisen asteen opetus

 • Lukioissa siirrytään etäopetukseen mahdollisimman pian, viimeistään 7.12. alkaen.
 • Ammatillisessa opetuksessa siirrytään etäopetukseen 3.12. alkaen, poikkeuksena välttämätön lähiopetus.
 • Toisen asteen etäopetus jatkuu oppilaitosten joululomiin saakka.

Ylä- ja alakoulut

 • Ylä- ja alakouluissa jatketaan lähiopetusta. Jos tartuntaketjuja tulee, kouluissa hyödynnetään määräaikaista etäopetusta tartuntaketjujen katkaisemiseksi ja jäljityksen tehostamiseksi. Jos tartuntoja todetaan, opetusryhmä asetetaan karanteeniin.
 • Koulujen henkilökunta käyttää kasvomaskeja.
 • Yläkoulujen oppilaat ottavat käyttöön kasvomaskit.
 • Lähiopetuksessa ja koululiikunnassa vältetään lähikontakteja ja kontaktilajeja.

Esiopetus ja varhaiskasvatus

 • Henkilökunta käyttää ensisijaisesti kasvomaskeja tai vaihtoehtoisesti kokokasvovisiiriä. Aivan pienimpien lasten kanssa työskentelevät käyttävät suojaimia mahdollisuuksien mukaan.


Oppilashuolto
Oppilashuollon työ jatkuu poikkeusolojen ohjeistukset huomioiden. Perheet tai lapset ja nuoret voivat ottaa oppilashuoltoon yhteyttä joko Wilman kautta tai puhelimitse. Perheitä tavataan myös kouluilla, mutta palaverit järjestetään edelleen ensisijaisesti etäyhteyksillä.

Oppilashuollon yhteystiedot

Lasten ja perheiden palvelut


Liikuntatilat ja harrastetoiminta

Yli 20-vuotiaiden toiminta

 • Yli 20-vuotiaiden toiminta kaupungin sisäliikuntatiloissa keskeytetään, pois lukien maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoiminta. Rajoitus ei koske kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.
 • Kaupungin sisäliikuntatilojen liikuntavuorot, joissa liikuntaa harrastavat samaan aikaan alle ja yli 20-vuotiaat perutaan.
 • Uimahalli ja uimahallin kuntosali suljetaan yleisöltä 3.–25.12., poikkeuksena alle 20-vuotiaiden seuratoiminta. Muut kuntosalit suljetaan yleisöltä 3.12.–23.12.
 • Kaupungin liikuntapalvelujen ohjattu harrastetoiminta päättyy 2.12.
 • Jäähallin yleisöluisteluvuorot keskeytetään.
 • Ulkoliikuntapaikat pidetään avoinna omaehtoista liikkumista varten.
Alle 20-vuotiaiden toiminta
 • Alle 20-vuotiaiden toiminta kaupungin hallinnoimmissa sisäliikuntatiloissa voi jatkua. Sisäliikuntatiloissa toteutettava alle 20-vuotiaiden ottelu- ja kilpailutoiminta keskeytetään.
 • Harjoittelu alle 20-vuotiaiden toimintaan varatuilla vuoroilla tulee toteuttaa turvavälein ja ilman lähikontaktia. Myös ulko-olosuhteita voi hyödyntää harjoittelussa. Jäähallin yleisöluisteluvuorot keskeytetään.

Liikuntapaikoilla on edelleen aiemmin tiedotetut voimassa olevat linjaukset ja määräykset mm. yli 15-vuotiaiden maskin käytön, turvaetäisyyksien noudattamisen ja käsihygienian osalta.

Muu lasten ja nuorten harrastetoiminta voi jatkua, kunhan tosiasiallisesti huomioidaan turvavälien ja muiden koronavarotoimien toteutuminen. Aikuisten kohdalla myös muu harrastetoiminta suositellaan tauotettavan tai toteutettavan etänä.

Suositus on, että yksityiset toimijat ottavat käyttöönsä vastaavat toimet.
 

Kirjastopalvelujen rajoitukset 3.-23.12.

 • Uudenkaupungin pääkirjaston ja Kalannin kirjaston aineistot ovat lainattavissa, mutta asiakkailta toivotaan nopeaa asiointia (max 15 minuuttia).
 • Asiakkaita kannustetaan tekemään varauksensa etukäteen verkkokirjastossa, sähköpostitse tai soittamalla kirjastoon.
 • Tietokoneiden välttämätön käyttö, kuten skannaaminen ja tulostaminen on mahdollista pika-asiointina (max 15 min).
 • Kirjaston kaikki tapahtumat ja ryhmäkäynnit peruutetaan.
 • Kalannin kirjaston omatoimisuus ei ole käytössä.
 • Kirjastoauto kulkee normaalin aikataulun mukaan, mutta sisään pääsee kerralla vain yksi asiakas/perhe. Kouluilla ja päiväkodeilla vain opettaja tai vastaava käy autossa.
 • Kotipalvelua (kirjakassipalvelu) toteutetaan normaalisti turvallisuusohjeita noudattaen.
Asiakkaiden toivotaan käyttävän maskia ja muistavan turvavälit asioidessaan kirjastossa!
 

Tapahtumat ja vapaa-ajan toiminta

Aluehallintoviraston 2.12. antaman päätöksen mukaisesti sisätiloissa voi järjestää korkeintaan 10 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, kun niissä noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Alueellisen koronakoordinaatioryhmän suosituksen mukaan myöskään yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia ei tule järjestää.

Aluehallintovirasto on 2.12. linjannut myös, että alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää korkeintaan 20 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, kun niissä noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.  Alueellinen koordinaatioryhmä painottaa, että ulkotiloissa järjestettävissä tapahtumissa pitää noudattaa erityistä huolellisuutta maskien käytössä ja turvaväleissä. 

Kulttuurikeskus Crusellin yleisötilaisuudet keskeytetään. Crusellin taidenäyttelytila on auki, mutta tilassa voi vierailla kerrallaan maksimissaan kymmenen henkilöä. Vierailijoilta edellytetään kasvomaskin käyttöä.

Wahlbergin museotalossa voi vierailla vain kymmenen asiakasta kerrallaan. Museon henkilökunta ohjeistaa tarvittaessa asiakkaita odottamaan vuoroaan vierailulle. Museoasiakkailta edellytetään kasvomaskien käyttöä.

Nuorisotalot pysyvät avoinna ja turvallista toimintaa järjestetään koronarajoitukset huomioiden. Yläkouluikäisiltä ja sitä vanhemmilta nuorilta edellytetään kasvomaskin käyttöä nuorisotiloissa. Nuorille tarjotaan eri kanavissa tietoa koronaviruksesta ja testiin hakeutumisesta sekä tuetaan nuorten jaksamista.

Kansalaisopiston ja taiteen perusopetuksen kausi aikuisille järjestettävän toiminnan osalta suositellaan päätettäväksi 4.12.2020 tai toteutettavan etäopetuksena.

Suositus on, että yksityiset toimijat ottavat käyttöönsä vastaavat toimet.


Yhdistykset

Koronavirus vaikuttaa monin tavoin myös yhdistystoimintaan. Lue linkistä Varsinais-Suomen Kylät ry:n kokoamat ohjeet.

Tekniset ja ympäristöpalvelut

Uudenkaupungin jätehuollon yleisohjeet kiinteistöille

 • Laita nenäliinat ja lautasliinat toistaiseksi polttokelpoiseen jätteeseen, ei biojätteeseen.
 • Sairastuneen jätteet on kerättävä omaan roskakoriin, joka on päällystetty pussilla. Täyttynyt roskapussi suljetaan tiiviisti ja viedään polttokelpoisen jätteen astiaan. Tyhjennä roskakori päivittäin.
 • Sulje roskapussit hyvin joko ristiin sitomalla tai teippaamalla ennen niiden viemistä polttokelpoisen jätteen astiaan.
 • Mikäli jäteastian tyhjennyksissä tulee katkoksia, pakkaa jätteet tiiviisti ja säilö ne tilaan, jossa niistä ei ole haittaa terveydelle ja jossa esimerkiksi haittaeläimet eivät pääse levittämään jätteitä.
 • Lajittele pakkausjätteet tehokkaasti, jotta polttokelpoista jätettä syntyy vähemmän.
 • Älä jätä jätteitä miehittämättömille jätteen vastaanottopaikoille, mikäli jäteastiat ovat täynnä.
 • Seuraa Lassila & Tikanojan Munaistenmetsän materiaalin kierrätyskeskuksen ohjeita jätteiden toimittamisesta ja aikatauluista.
 • Seuraa jätteenkuljetusyritysten viestintää jätteenkuljetuksista ja aikatauluista poikkeusolojen aikana.

Ajankohtaista

Ota yhteyttä:

Jos epäilet koronavirustartuntaa
puh. 02 4612 516 (arkisin klo 8-15) 
puh. 02 313 8800 (muina aikoina)

Valtakunnallinen puhelinneuvonta
puh. 0295 535 535 (arkisin 8-21, la klo 9-15)

Neuvontapuhelin yli 70-vuotiaille
puh. 044 351 5370 (arkisin klo 9-15)

Sosiaalipalvelut keskitetysti
Aikuisten vastaanotto Arvo
puh. 040 663 7001 (arkisin klo 9-15)

Psykososiaalinen tuki
Aikuisten vastaanotto Arvo
puh. 040 663 7001 (arkisin klo 9-15)

Mielenterveys- ja päihdeyksikkö
puh. 044 700 2333 (klo 8-15.15 - takaisinsoittojärjestelmä)

Kuulo- ja puhevammaisten tekstiviestipalvelu
puh. 050 594 4578

Terveyskeskuspsykologi
puh. 040 617 4639 (päivystysaika ma-pe klo 8-9)

Palvelupiste Passari
puh. 050 420 5260

Oppilashuolto