Sosiaalisella kuntoutuksella tuetaan syrjäytyneiden henkilöiden paluuta yhteiskunnalliseen osallisuuteen vahvistamalla kuntoutettavan sosiaalista toimintakykyä ja sosiaalisen vuorovaikutuksen edellytyksiä.

Sosiaalisella kuntoutuksella tarkoitetaan sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen keinoin annettavaa tehostettua tukea sosiaalisen toimintakyvyn vahvistamiseksi, syrjäytymisen torjumiseksi ja osallisuuden edistämiseksi.

Sosiaalihuoltolain mukaan sosiaaliseen kuntoutukseen kuuluu:

  1. sosiaalisen toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen selvittäminen
  2. kuntoutusneuvonta ja -ohjaus sekä tarvittaessa kuntoutuspalvelujen yhteensovittaminen
  3. valmennus arkipäivän toiminnoista suoriutumiseen ja elämänhallintaan
  4. ryhmätoiminta ja tuki sosiaalisiin vuorovaikutussuhteisiin
  5. muut tarvittavat sosiaalista kuntoutumista edistävät toimenpiteet

Nuorten sosiaalisella kuntoutuksella tuetaan nuorten sijoittumista työ-, työkokeilu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikkaan sekä ehkäistään näiden keskeyttämistä.

Sosiaalisen kuntoutuksen suunnittelu ja toteutus on kunnan sosiaalihuollon vastuulla. Sosiaalista kuntoutusta toteuttaessa sen on toimittava yhteistyössä terveydenhuollon, työ- ja elinkeinotoimen, opetustoimen ja muiden tahojen kanssa.

Mikäli tarvitset tukea esimerkiksi arkielämän taitojen oppimiseen, asioiden hoitamiseen, koulutukseen tai työhön tarvittavien asioiden harjoitteluun, päihteettömänä elämiseen tai ryhmässä toimimiseen, on apua saatavissa sosiaalisen kuntoutuksen palveluna.

Lisätietoa työikäisten (18-64 -vuotiaat) sosiaalisesta kuntoutuksesta saat ottamalla yhteyttä aikuissosiaalityöhön. Sosiaalityössä kartoitetaan palvelutarpeesi ja sinulle nimetään asiakkuutesi ajaksi omatyöntekijä, joka järjestää tarvittaessa sinulle sosiaalisen kuntoutuksen palvelua.