Annamaria Hannonen & Mikko Perkola: Dear if you change - englantilaisia luuttulauluja

Mikko Perkola ja Annamaria Hannonen ovat vanhan puurakennuksen kuistilla. Perkolan sylissä on jousisoitin viola de gamba.

Konsertissa kuullaan barokkiajan säveltäjien ja tämän päivän lauluntekijöiden lauluja. Eri aikakausien musiikkia yhdistää tunteista suurimmat ja teemoista koskettavimmat, rakkaus ja kuolema. Vuosisadat vaihtuvat, mutta perusasiat pysyvät. ”Minun ainutlaatuiset tunteeni eivät ole paikkaan tai aikaan sidoksissa. Ne liittyvät ihmisyyteen; ne ovat yleisiä, mutta niiden yleisyys ei vähennä niiden ainutlaatuisuutta”, Annamaria Hannonen kuvaa suhdettaan lauluihin. Valituslaulun äärellä kuulija saattaa palata elämänsä perussuruihin ja hylkäyskokemuksiin. Mutta kuten gambisti Mikko Perkola sanoo, laulut ovat lohduttavia, koska ne osoittavat, että emme ole tunteinemme ja kokemuksinemme yksin.

Barokkilaulujen näennäinen yksinkertaisuus ja viiltävät kuviot saavat kokonaisuuden uppoamaan syvälle sieluun. Mikko Perkolan taidokas improvisointi luo aidon läsnäolon hetken ja kehykset lauluille. Gamban maaginen ääni kutsuu kuulijan rauhoittumaan ja kuuntelemaan.

Mitä musiikkia kuuntelen, kun en enää itse pysty sitä valitsemaan tai siitä kertomaan? Konsertin yhteydessä Varsinais-Suomen Muistiyhdistys kertoo Musiikkitahdon laatimisesta. 

Konsertin keso on noin 1,5 tuntia. Vapaa pääsy.

Viola de gamba

Konsertissa kuullaan lauluäänen lisäksi viola da gambaa. Viola da gamba on kehittynyt 1400-luvulla, ja se oli hyvin suosittu 1600-1700 luvuilla. Gamban ääni on sielukas ja soittimena se on hyvin monipuolinen. Viola da gambaa soitetaan jousella tai näppäillen ja sitä pidetään polvien välissä kuten selloa. Instrumenttina se on kuitenkin lähempänä kitaraa tai luuttua.

Arvio

Konserttiamme on kuvattu matkaksi, joka vie  johonkin kauas, syvien tunteiden virtaan. "Olisin jo valmis puhumaan mestaruudesta, loistavasta tulkinnasta, eläytymisestä ja äänen kvaliteetista. Itse duo toimi kuin unelma, molemmat taiteilijat ymmärsivät toisiaan. Perkolan sovitukset  ja improvisaatiot olivat vertaansa vailla. Kuolematon elämys!" (Aamuposti 4.3.2019)