Mielenterveys- ja päihdeyksikkö
Varsinais-Suomen hyvinvointialue huolehtii 1.1.2023 alkaen alueen asukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluista. Oikeat ja ajankohtaiset tiedot terveyspalveluista löydät hyvinvointialueen sivuilta. Uudenkaupungin kaupunki ei vastaa tällä sivustolla olevien tietojen oikeellisuudesta.
Uudenkaupungin sosiaali- ja terveyskeskuksen terveyspalveluiden avosairaanhoidon mielenterveys- ja päihdeyksikössä sekä yhteistoiminta-alueella käytettävissä on psykiatriaan ja päihdehuoltoon erikoistuneiden terveyskeskuslääkäreiden, sairaanhoitajien, lähihoitajien sekä psykologien asiantuntemus.
Mielenterveys- ja päihdeyksikössä saa apua mielenterveys- ja päihdeongelmien selvittelyissä ja hoitamisessa sekä erilaisissa kriisitilanteissa. Lisäksi hoidamme erikoissairaanhoidosta jatkohoitoon siirtyviä asiakkaita.
Hoitoon voi hakeutua itse, lääkärin lähetteellä tai eri yhteistyötahojemme ohjaamana.
Kullekin avun tarvitsijalle suunnitellaan hänen tarpeistaan lähtevät palvelut, joita ovat mm. lääkityksen toteutus ja sen vaikuttavuuden seuranta, yksilölliset keskustelut sekä tarvittaessa lääkärin tapaamiset tai hoitajien kotikäynnit asiakkaan luona.
Päihdehoito
Päihdehoitoa tuotetaan matalan kynnyksen periaatteella, so. lähetteettömästi, terveyskeskuksessa ja -asemilla nuorista ikäihmisiin.
Hoitomuotoina keskustelukäynnit, lääkehoito ja korvaushoito. Päihdehoitoon kuuluvat myös hoitoonohjaukset ja ajokorttiseurannat.
Ruiskujen ja neulojen vaihtopiste sijaitsee yksikössä.
Kuntouttava yksilö- ja ryhmätoiminta
Puustintuvan kuntouttavaan yksilö- ja ryhmätoimintaan asiakkaaksi tullaan matalalla kynnyksellä ilman lähetettä, lääkäreiden ja eri yhteistyötahojen lähetteellä sekä myös erikoissairaanhoidon jatkohoitona.
Mielenterveyskuntoutuksen ryhmätoimintaa toteutetaan Puustintuvalla ja se on osa kuntoutusta ja sen piiriin pääsee Uudenkaupungin terveyskeskuksen mielenterveys- ja päihdeyksikön kautta.
Omavalvontasuunnitelma
Omavalvonnan perusidea on palveluille laadittu kirjallinen suunnitelma, jonka avulla asiakkaan palveluissa esiintyvät epäkohdat ja palvelun onnistumisen kannalta epävarmat ja riskiä aiheuttavat tilanteet pystytään tunnistamaan, ehkäisemään ja korjaamaan nopeasti. Omavalvonta perustuu yksikössä toteutettavaan riskinhallintaan, jossa palveluprosesseja arvioidaan laadun ja asiakasturvallisuuden näkökulmasta. Tarkoituksena on ennaltaehkäistä riskien toteutuminen ja reagoida havaittuihin kriittisiin työvaiheisiin tai kehittämistä vaativiin asioihin suunnitelmallisesti ja nopeasti.
Omavalvontasuunnitelma on pidettävä julkisesti nähtävänä. Sen tarkoituksena on kertoa lukijalle, miten varmistetaan, että palvelu toteutetaan laadukkaasti ja asiakasturvallisesti. Omavalvontasuunnitelma kertoo myös sen, miten toimitaan, kun todetaan, että palvelu ei syystä tai toisesta toteudu sille asetettujen tavoitteiden mukaisesti tai asiakasturvallisuus uhkaa vaarantua. Omavalvonnan tavoitteena on, että henkilökunta arvioi koko ajan omaa toimintaansa, kuulee asiakkaita ja omaisia laatuun ja asiakasturvallisuuteen liittyvissä asioissa sekä ottaa asiakaspalautteen huomioon toiminnan kehittämisessä.