Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Varsinais-Suomen hyvinvointialue huolehtii 1.1.2023 alkaen alueen asukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluista. Oikeat ja ajankohtaiset tiedot terveyspalveluista löydät hyvinvointialueen sivuilta. Uudenkaupungin kaupunki ei vastaa tällä sivustolla olevien tietojen oikeellisuudesta.

Kouluterveydenhuolto palvelee oppilaan fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen terveyteen liittyvissä asioissa.

Kouluterveydenhuollon keskeisiä tehtäviä ovat määräaikaiset terveystarkastukset, terveysneuvonta, rokottaminen, koulun terveydellisten olojen seuranta ja kouluyhteisön hyvinvoinnin tukeminen.

Kouluterveydenhuollon kautta on tavoitettavissa kouluterveydenhoitaja ja koululääkäri. Koululääkärin vastaanotoista sovitaan aina etukäteen terveydenhoitajan kanssa.

Ajanvaraus- ja yhteydenottotiedot

Terveystarkastukset

Terveystarkastukset ovat kouluterveydenhuollon keskeinen työmuoto. Jokaisella koululla on oma kouluterveydenhoitaja ja -lääkäri. Terveydenhoitaja tapaa oppilaat vuosittain, koululääkäri  tapaa 1., 5. ja 8. luokilla. Tarkastukset perustuvat valtakunnalliseen asetukseen.

Terveystarkastuksissa selvitetään oppilaan kasvuun ja kehitykseen liittyviä asioita. Tarkastuksiin sisältyy yksilöllinen, lapsen kehitysvaiheen mukainen terveysneuvonta. Terveystarkastus voidaan tehdä yksilöllisen tarpeen mukaan myös muulloin.

Laaja terveystarkastus

Terveydenhoitajan ja koululääkärin yhteistyössä tekemässä laajassa terveystarkastuksessa selvitetään kokonaisvaltaisesti lapsen tai nuoren ja koko perheen hyvinvointia sekä tuen tarpeita. Tarkastukseen pyydetään myös opettajan arvio koulunkäynnistä. Huoltajien toivotaan osallistuvan laajaan terveystarkastukseen.

Rokotukset

Kouluterveydenhuollossa annetaan rokotukset  voimassa olevan valtakunnallisen rokotusohjelman mukaisesti. Lapsen tai nuoren rokotustiedot tarkastetaan terveystarkastusten yhteydessä.

Milloin sairastunut lapsi voi mennä kouluun?

Terveyskirjaston verkkosivuilta löydät yleiset ohjeet, kuinka kauan lapsi on  pidettävä eristettynä erilaisissa lasten tartuntataudeissa. Ohje sopii sekä päivähoitoon että koululaisille.