Fysioterapia ja apuvälinelainaamo

Tällä sivulla

Varsinais-Suomen hyvinvointialue huolehtii 1.1.2023 alkaen alueen asukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluista. Oikeat ja ajankohtaiset tiedot terveyspalveluista löydät hyvinvointialueen sivuilta. Uudenkaupungin kaupunki ei vastaa tällä sivustolla olevien tietojen oikeellisuudesta.

Fysioterapia edistää ja ylläpitää väestön terveyttä liikkumisen ja toimintakyvyn asiantuntijana.
Fysioterapeutin vastaanotolle pääsee julkisen tai yksityisen lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattihenkilön lähetteellä. Fysioterapeutit toimivat koko yhteistoiminta-alueella (Uusikaupunki, Vehmaa, Taivassalo, Kustavi, Pyhäranta). Fysioterapian toimipisteet sijaitsevat Uudessakaupungissa ja Vehmaalla. Apuvälinelainaamon toiminta on keskitetty Uuteenkaupunkiin.

Yhteistoiminta-alueella on käytössä sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelu, Omaolo. Omaolossa voi tehdä oirearvion ja selvittää, minkälaista hoitoa esimerkiksi kipeytynyt selkä, polvi tai olkapää vaatii.

Apuvälineet

Kuntalaisena voit tulla lainaamaan perusapuvälineitä toimipisteidemme apuvälinelainaamoista niiden aukioloaikoina. Perusapuvälineisiin kuuluvat liikkumista ja toimintakykyä tukevat apuvälineet, kuten esimerkiksi kyynärsauvat, wc-korotukset tai erilaiset vartalon ja nivelten tuet. Fysioterapeutti valitsee kanssasi sopivan apuvälineen ja ohjeistaa sen käytössä. Apuvälineiden lainaus on veloituksetonta.

Apuvälinelainaamo

Kasarminlahdentie 2, Uusikaupunki
Puh: 02 84512402 (takaisinsoitto)

Avoinna: ma-ti klo 14:30-15:30, to klo 15:00-16:30, pe klo 8:15-9:00.

Huom! Apuvälinelainaamo suljettuna inventaarion vuoksi torstaina 11.5.2023.

Ennaltaehkäisy

Jokaisella asiakaskäynnillä toteutamme terveyttä ja toimintakykyä edistävää neuvontaa yksilöllisen tilanteesi mukaisesti. Voimme antaa neuvoja ja opastusta liikunnan tai liikkumistottumusten muutoksen sekä hyvinvointisi tueksi. Tarvittaessa järjestämme pienryhmiä.

Äkillinen kipu

Äkillisesti alkaneen kivun yhteydessä sinulla on mahdollisuus päästä fysioterapeutin suoravastaanotolle nopeastikin (1-3 päivän kuluessa) ilman lääkärin lähetettä. Äkillisenä kipuna voidaan käsittää alle 3 kk oireillut kipu. Kun äkilliseen kipuun puututaan ajoissa, voidaan sen pitkittymistä ehkäistä. Fysioterapeutin vastaanotolla paneudutaan kivunhoitoon yksilöllisen arvion perusteella ja käytössämme on keinoja lääkkeettömään kivunhoitoon.

Pitkäikäinen sairaus ja vammautuminen

Toimintakyky saattaa rajoittua sairauden tai vammautumisen yhteydessä. Tutkimme, kartoitamme ja arvioimme toimintakykyäsi huomioiden voimavarasi ja elämäntilanteesi. Tuemme itsenäistä selviytymistäsi ja osallistumismahdollisuuksiasi omassa toimintaympäristössäsi. Arvioimme apuvälineiden tarvetta ja vastaamme niiden järjetämisestä. Tarvittaessa annamme tukea ja ohjausta lähipiiriisi kuuluville henkilöille.

Toistuva ja pitkäkestoinen kipu

Fysioterapeuttisella ohjauksella pyritään ennaltaehkäisemään kivun toistumista sekä pitkittymistä. Fysioterapeutin tutkimuksen perusteella saat ohjeet sinulle sopivista harjoitteista ja omahoidosta. Autamme tunnistamaan kipuun vaikuttavia tekijöitä ja voit oppia kivun lääkkeettömiä hoitokeinoja. Vastaanotolla tulet kuulluksi oman vaivasi asiantuntijana ja kiireettömään kohtaamiseen on varattu riittävästi aikaa. Tapaamiset voivat toteutua yksilökäynteinä tai pienryhmissä.

Lapsille ja nuorille kasvun tueksi

Fysioterapiassa tuetaan, arvioidaan ja ohjataan tarpeen mukaan, mikäli lapsen tai nuoren liikkumisesta, toimintakyvystä tai motorisesta kehityksestä on herännyt huoli. Fysioterapeutti voi toteuttaa myös ryhdin tai muun asennon seurantaa kasvun aikana. Teemme yhteistyötä neuvolan sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon kanssa.

Raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen

Voit tulla fysioterapeutin vastaanotolle, mikäli raskausajan tai synnytyksen jälkeiset selkävaivat, lantionpohjan toimintahäiriöt, suorien vatsalihasten erkauma tai muut tuki- ja liikuntaelinoireet haittaavat arkeasi. Fysioterapeutin tutkimuksen perusteella saat ohjeet sinulle sopivista harjoitteista ja omahoidosta. Raskauden aikana tuemme perheitä antamalla ohjausta myös osana neuvolan perhevalmennusta.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeistä kuntoutumista voi nopeuttaa ja parantaa fysioterapian keinoin. Fysioterapeutin tutkimisen perusteella saat ohjeet sinulle sopivista harjotteista ja liikuntamuodoista. Tehdystä toimenpiteestä riippuen käynnin aikana arvioidaan myös mahdollista apuvälinetarvettasi.