Suomi
Asuminen ja ympäristö
Asuminen ja ympäristö

Tietoiskuvideoita

Ympäristöasioissa Älä jätä järkeä


Ympäristövinkkejä Turun seudulle tietoiskuvideoina. Kierrätystä, ekologisia valintoja ja elämyksiä luonnosta.


(Yhteistyössä kuntien ympäristötoimi: Turku, Raisio, Kaarina, Naantali, Lieto, Paimio, Laitila ja Uusikaupunki)
 


 
Ollaan ihmisiksi - roskat talteen

Vieraat materiaalit eivät kuulu luontoon.
Varsinkin vesistöissä muovit ja muut ihmisen kehittämät materiaalit synnyttävät ongelmia. Aika harva ihminen heittää tietoisesti muovia mereen. Miten mikromuovit ja muut haitalliset aineet sitten kulkeutuvat veteen?
Ollaan ihmisiksi  - pelto hiilinieluksi

Hyvän pelto- tai kukkamaan tunnistaa siitä, että siinä on muhevaa multaa. Se on juuri sitä humusta, joka on hyvän kasvun edellytys.
Nykyinen voimaperäinen maatalouskulttuuri köyhdyttää maata, mutta nyt on herätty huomaamaan, että hiilipitoisen humuksen lisääminen peltoon on myös ilmastoteko.
Miten peltoihin palautetaan humusta? Sitä tutkitaan parhaillaan Lounais-Suomessakin. Omalla kasvimaalla kannattaa myös kokeilla humuksen kasvattamista.
Ollaan ihmisiksi - Matkaillen

 
Matkailun ympäristö- ja ilmastonmuutosvaikutuksissa on suuria eroja. Alikehittyneihin maihin perustetuissa kansainvälisissä matkailukohteissa suuri turistivyöry saattaa pilata vesistöjä, roskaantuminen lisääntyy ja paikallinen kulttuuri jää turismiteollisuuden jalkoihin. Lisäksi lentomatka kaukaisiin kohteisiin syö energiaa eli lisää ilmastotaakkaa.
Kotimaan matkailussa näihin ongelmiin ei juurikaan törmää. Lomamatkan voi siis tehdä myös kevyellä hiilijäljellä.
Ollaan ihmisiksi - PolkienKun pyöräily tehdään helpoksi, sen suosio kasvaa. Varsinkin parin kilometrin mittaiset työmatkat on ympäristön kannalta viisasta kulkea polkien.
Turussa käyttöön otettu Fölläri on laajenemassa seudulliseksi kaupunkipyörähankkeeksi, mikäli tuuli on myötäinen päätöksenteossa.

Ollaan ihmisiksi - Turun saastehistoria
 

 
Ihmiskunta on kohdannut ympäristöongelmia ennenkin. Aina niistä on selvitty, mutta ilmastonmuutoksen torjunta on isompi haaste. Myös Turussa on aika pitkä saastehistoria.
 
Muovinkeräys laajenee


Muovinkeräys laajenee, muovijäte tulee hyötykäyttöön entistä paremmin.
Turun ja Salon seudut näyttävät mallia muulle Suomelle. Ensi kesästä alkaen tällä Lounais-Suomen Jätehuollon alueella on maan tihein muovinkeräysverkosto.
Pahvin ja kartongin kierrätys


Pahvia ja kartonkia käytetään nykyisin paljon pakkausmateriaalina. Pahvia ja kartonkia on helppo kierrättää ja siitä tehdään uusia kartonkituotteita.
 
Kiertotalous ja kierrätys


Kiertotalous ja kierrätys ovat termejä, joiden merkitys vain kasvaa tulevaisuudessa. Lounais-Suomen Jätehuollon toimipaikan yhteyteen Orikedolle on perustettu opastuskeskus, jossa jätteen kulkua uuteen muotoon avataan yleisölle.

Takaisin luontoon - kuunnelmat

Biojäte jalostuu
Sybimar

Lahnapulla