Suomi
Asuminen ja ympäristö
Asuminen ja ympäristö

Tietoiskuvideoita

Ympäristöasioissa Älä jätä järkeä


Ympäristövinkkejä Turun seudulle tietoiskuvideoina. Kierrätystä, ekologisia valintoja ja elämyksiä luonnosta.


(Yhteistyössä kuntien ympäristötoimi: Turku, Raisio, Kaarina, Naantali, Lieto, Paimio, Laitila ja Uusikaupunki)

Vuoden 2018 viimeisin ympäristövideo 7/2018 Ollaan ihmisiksi- sarjaan on ilmestynyt

OLLAAN IHMISIKSI -painetta päättäjille
Ollaan ihmisiksi -painetta päättäjille

Lähikuukausina on tulossa useita vaaleja, joissa kansalaiset voivat vaikuttaa. On silti hyvä muistaa, että oman kunnan, eduskunnan tai Euroopan parlamentin päättäjiin voi ottaa yhteyttä vaalien välissäkin. Ilmastonmuutoksen torjunta on asia, josta kannattaa ääntä pitää.
 
Ollaan ihmisiksi - Metsien hoito

Jatkuva kasvatus on haastamassa avohakkuun suomalaismetsissä. Jatkuvassa kasvatuksessa järeämmät puut korjataan ja pienemmät saavat jäädä kasvamaan, eikä maata muokata.
Monet ympäristöjärjestöt ovat vaatineet, että valtion metsissä pitäisi luopua voimaperäisestä avohakkuukulttuurista.
 
Ollaan ihmisiksi - roskat talteen

Vieraat materiaalit eivät kuulu luontoon.
Varsinkin vesistöissä muovit ja muut ihmisen kehittämät materiaalit synnyttävät ongelmia. Aika harva ihminen heittää tietoisesti muovia mereen. Miten mikromuovit ja muut haitalliset aineet sitten kulkeutuvat veteen?
Ollaan ihmisiksi  - pelto hiilinieluksi

Hyvän pelto- tai kukkamaan tunnistaa siitä, että siinä on muhevaa multaa. Se on juuri sitä humusta, joka on hyvän kasvun edellytys.
Nykyinen voimaperäinen maatalouskulttuuri köyhdyttää maata, mutta nyt on herätty huomaamaan, että hiilipitoisen humuksen lisääminen peltoon on myös ilmastoteko.
Miten peltoihin palautetaan humusta? Sitä tutkitaan parhaillaan Lounais-Suomessakin. Omalla kasvimaalla kannattaa myös kokeilla humuksen kasvattamista.
Ollaan ihmisiksi - Matkaillen

 
Matkailun ympäristö- ja ilmastonmuutosvaikutuksissa on suuria eroja. Alikehittyneihin maihin perustetuissa kansainvälisissä matkailukohteissa suuri turistivyöry saattaa pilata vesistöjä, roskaantuminen lisääntyy ja paikallinen kulttuuri jää turismiteollisuuden jalkoihin. Lisäksi lentomatka kaukaisiin kohteisiin syö energiaa eli lisää ilmastotaakkaa.
Kotimaan matkailussa näihin ongelmiin ei juurikaan törmää. Lomamatkan voi siis tehdä myös kevyellä hiilijäljellä.
Ollaan ihmisiksi - PolkienKun pyöräily tehdään helpoksi, sen suosio kasvaa. Varsinkin parin kilometrin mittaiset työmatkat on ympäristön kannalta viisasta kulkea polkien.
Turussa käyttöön otettu Fölläri on laajenemassa seudulliseksi kaupunkipyörähankkeeksi, mikäli tuuli on myötäinen päätöksenteossa.

Takaisin luontoon - kuunnelmat

Biojäte jalostuu
Sybimar

Lahnapulla