Asuminen ja ympäristö
Asuminen ja ympäristö

Jätehuolto kiinteistöllä

Kuvassa jäteastialle tehty oma kaunis katos

Kiinteistöjen jätehuolto hoidetaan vuoden 2022 alusta seuraavasti:

1. Taajama- ja haja-asutusalueen kiinteistö:
a) Kiinteistön omistajan tai vuokralaisen tulee tehdä joko kiinteistökohtainen jätehuoltosopimus tai yhteinen ”naapurien kimppasopimus” jätteenkuljetusyrittäjän kanssa.

2. Saaressa sijaitseva vapaa-ajan kiinteistö:
Ilman tieyhteyttä olevien saarikiinteistöjen osalta jätteenkeräys keskitetään pääsääntöisesti pienvenesatamien yhteyteen.
a) Uudenkaupungin Satama Oy:ltä venepaikkansa vuokranneet käyttävät venesataman jätepistettä, sillä venepaikkamaksuun sisältyy veneilyssä syntyvän jätteen maksu. Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) laskuttaa lisäksi kiinteistöön kohdistuvan jätemaksun sekä jätehuollon perusmaksun.
b) Kun venepaikka on jossain muualla kuin kohdassa 2a mainittu, on mantereen laiturin yhteyteen yksin tai "kimppasopimuksella" järjestettävä jätehuolto. Mikäli sekajäteastiaa ei ole mahdollista sijoittaa venepaikan yhteyteen, on kiinteistön omistaja velvollinen käyttämään LSJH:n aluekeräyspisteitä Uudenkaupungin Sataman venesatamissa.

Venesatamien aluekeräyspisteillä on keräysastiat polttokelpoiselle jätteelle. Jätepisteet ovat käytettävissä kesäkaudella ja osa astioista on lukollisia

Seuraavien venesatamien jätepisteet ovat käytössä talvikauden aikana:

  • Leijonapuiston parkkipaikka, Sorvakon rantatie
  • Lokalahti, Tirkkalantie 475
  • Pyhämaan vierasvenesatama ja kalasatama

 

Yhteinen sekajätteen keräysastia (kimppa-astia)

Lähekkäin sijaitsevat kiinteistöt voivat käyttää yhteistä sekajäteastiaa ja jakaa kustannukset. Kiinteistöjen haltijat tekevät keskinäisen sopimuksen. Yhteisen jäteastian käyttäjät, vastuuhenkilöt ja laskutustiedot ilmoitetaan jätteenkuljetusyritykselle ja jätehuoltolautakunnalle.
Kiinteistön etäisyys sen käyttämästä yhteisastiasta voi olla taajamassa enintään 1 kilometri ja taajaman ulkopuolella enintään 10 kilometriä. Mikäli kunnassa on sekä vakituinen että vapaa-ajan asunto ja näiden välimatka on enintään 10 km, on näistä mahdollista tehdä yhteiskäyttöastia.
Kiinteistö voi liittyä yhteisastian käyttäjäksi edellä mainittuja etäisyysrajoituksia noudattaen. Saaressa ilman maantieyhteyttä sijaitsevan kiinteistön osalta etäisyys yhteiskäyttöiselle jäteastialle lasketaan siitä satamapaikasta, josta kiinteistölle kuljetaan.

Kiinteistölla erilliskerättävät kierrätettävät jätteet

Kierrätettäville jätteille tulee olla omat jäteastiat asuinkiinteistöllä huoneistojen lukumäärän tai muilla kunnan järjestämään jätehuoltoon kuuluvilla kiinteistöillä syntyvän jätemäärän perusteella seuraavasti:

 
Jätelaji Asuinkiinteistö/huoneistojen lkm Muu kiinteistö/jätteen määrä
lasi 4 tai enemmän > 25 kg/kk
metalli 4 tai enemmän > 25 kg/kk
biojäte 10 tai enemmän > 100 kg/kk
pahvi ja kartonki 20 tai enemmän > 25 kg/kk


Kompostointi

Kompostoimalla biojätteet voi vähentää sekajätteen määrää ja pienentää jätehuollon kustannuksia kiinteistöllä.  Lisätietoa elintarvikejätteiden kompostoinnista löydät Kompostointi-sivulla,  jätehuoltomääräyksistä ja sivulta: www.lsjh.fi/kompostointi​

Puutarhajätteet

Uudessakaupungissa puutarhajätteet, joita omalla pihalla ei kompostoida tai hyötykäytetä, tulee toimittaa lajiteltuina niitä vastaanottaviin laitoksiin.
Lue tarkemmin Puutarhajätteet-sivulla.

>  jätehuoltomääräykset
>  jätehuollon taksat


Ilmoitusvelvollisuus

Kiinteistön omistaja on velvollinen ilmoittamaan  Lounais-Suomen Jätehuollolle tekemästään jätehuoltosopimuksesta, kimppasopimuksesta ja sen osakkaista sekä kompostoinnista.

Ajankohtaista

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) tuoreimmat tiedotteet voi lukea tästä linkistä >> LSJH uutiset

 

Jäteneuvonta

Lounais-Suomen Jätehuolto

Asiakaspalvelu 0200 47470

Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-15 (pvm/mpm). Palvelemme sinua suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Ota yhteyttä asiakaspalveluun, kun sinulla on kysyttävää mm.

  • vakituisen tai vapaa-ajan asunnon jätteenkeräyksestä
  • lietteenkeräyksestä
  • perusmaksusta tai muusta meiltä tulleesta laskusta
  • kierrätyspisteistä
  • lajittelusta ja jätteiden vastaanottopaikoista
  • neuvontatilaisuuksista

Tavoitat meidät myös sähköpostilla asiakaspalvelu@lsjh.fi.

Henkilökohtaiset sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi@lsjh.fi.

Tallennamme kaikki asiakaspalvelumme puhelut palvelun laadun varmistamiseksi ja kehittämiseksi. Tallenteita saavat käsitellä ainoastaan siihen oikeutetut henkilöt.